שתף קטע נבחר
 

כשליש מתאונות העבודה - אצל קבלנים לא רשומים

"תם העידן שבו הקבלנים לא אחראים על פי חוק", כך נאמר בכנס התאחדות הקבלנים באר שבע וירושלים, לאחר שפועל נוסף נהרג השבוע. עוד דנו בכנס במחיר למשתכן, ציפי לבני: "הפרויקט יכול היה להיות פלסטר למי שמצוי בקשיים, אבל כשמחירי הדירות למכירה ולהשכרה עולים - זה לא מייצר שינוי ארצי"

כ-30% מתאונות העבודה בבניין מתרחשות אצל חברות קבלניות שאינן רשומות בפנקס הקבלנים או אצל אנשים פרטיים. כך עולה מנתונים שהציגה הבוקר (ו') ורד צרפתי סגנית נשיא התאחדות בוני הארץ, בכנס המקצועי של התאחדות הקבלנים בבאר שבע וירושלים, המתקיים בים המלח.

  

הקבלנים: "שר האוצר עצר את רכבת עליית המחירים וזה טוב לנו"

כל הנתונים על המשכנתה שלכם

שנה וחצי עיכוב בתכנון המהיר של 12 אלף דירות

 

צרפתי התמקדה בדבריה בנושא הבטיחות בענף והתריעה כי על הקבלנים להיערך לשינויים הצפויים בתחום האכיפה להגבת הבטיחות בענף. "נושא הבטיחות בבנייה הוא נושא חשוב ביותר. רק אתמול נהרג פועל, ואם הוא היה רתום - זה לא היה קורה", אמרה. "כללי המשחק השתנו, הענף משתנה וצריך לקחת אחריות אישית על כל מה שקורה".

מנוף מנופאי מנופים תאונות עבודה בטיחות נדל
(צילום: shutterstock)

בין השינויים שדיברה עליהם צרפתי, נמנית הקמת היחידה לחקירת תאונות עבודה בלהב 433. "רוצים כיום לייצר הרתעה ולהגיש כמה שיותר כתבי אישום, כדי להכניס את הקבלנים לסדר יום בטיחותי יותר", אמרה.

 

שינויים נוספים שאושרו לאחרונה הם מינוי עוזרי בטיחות באתרים, אימוץ התקן האירופי לפיגומים, וכן העסקת מנופאים דרך חברות כוח אדם ייעודיות, שאמור להכנס לתוקף בתוך כחצי שנה. "היום הנושא פרוץ, יש הרבה רשיונות מזוייפים ומנופאים לא מקבלים שכר ותנאים סוציאליים", אמרה. "פעמים רבות לחברות אין גם אישור של משרד הכלכלה לשמש כחברות כוח אדם ואז אנחנו חשופים לתביעה על העסקה לא חוקית. כל הנושא הזה הולך להשתנות - כפי שיש תאגידי כוח אדם לעובדים זרים, כך יהיה גם למנופאים".

 

צרפתי הזכירה גם את ההסכם הקיבוצי שנחתם לאחרונה בין ההתאחדות להסתדרות, המאפשר לקנוס עובדים שעוברים עבירות בטיחות, עד לגובה של ארבע משכורות יומיות. עם זאת היא חידדה, כי קודם להטלת הקנס, באחריות המעסיקים לוודא שסופק לעובדים ציוד, שהם הודרכו ושניתנה להם התרעה.

 

"כל אחד צריך לעשות בדק בית ולראות שהוא מקיים את הוראות הבטיחות", הוסיפה. "חשוב לתעד את כל מה שדורש החוק - פנקסים, בטיחות והדרכות, ובביקורת של משרד העבודה להראות שהכל מסודר ומתועד, כי זה יוצר רושם ראשוני וטוב. בנוסף יש לשפר את הנראות של הבניינים, שיהיו יפים, לשים מעקות, אסור לזלזל בזה, נהרגים פה אנשים. תם העידן שאתם לא אחראים לפי חוק".

 

"אי אפשר להעמיד את כל ב"ש במחיר למשתכן - זה לא עובד"

מנכ"ל ההתאחדות היוצא, אליאב בן שמעון, הרחיב על הקשיים של מחיר למשתכן בפריפריה. "כ-1,000-1,500 דירות עומדות היום ללא דורשים במחיר למשתכן", אמר. "מחיר למשתכן לא יכול לעלות על 20% בתמהיל. אי אפשר לשלוח לקריית ביאליק 3,000 יחידות דיור בשנתיים ואין אנשים שקונים. אי אפשר להעמיד את כל באר שבע במחיר למשתכן, זה לא עובד.

 

"השוק מגיב במהירות", הוסיף. "כבר היום אנחנו עומדים על ירידה של 17% בהתחלות הבנייה, ו-2018 תסתיים בירידה של 20%. אם לפני שלוש שנים בנינו 50 אלף כשהיעד היה 60 אלף, השנה נגמור ב-43 אלף יחידות דיור. יש 9,000 היתרי בנייה אצל קבלנים, שלא עולים על הקרקע. זה לא סתם - אי הוודאות והקשיים בצד של הביקושים הם הגורמים לזה. על אף שיש המון אנשים שרוצים לקנות דירה - אין להם יכולת היום להביא הון עצמי ויש קושי בקבלת משכנתאות".

 

עוד ציין בן שמעון כי "גם ברמת תשומות הבנייה - חול יותר יקר היום מזהב, בטון עולה וברזל עולה. לזה יש להוסיף את מצב חברות הביצוע שהולכות ומתמעטות. מחירי הביצוע למ"ר עלו ב-40%. קבלני הביצוע נופלים ומתמעטים ומחירי הביצוע עולים. יחד עם זאת הרוגלציה והדרישות עולות".

 

נשיא התאחדות הקבלנים הנכנס, ראול סרוגו, אמר במהלך הכנס כי "מחיר למשתכן חייב בלהיות בפורפורציה של עד 15% מהשוק. כחלון הוציא את הקבלנים והבונים מחוץ לגדר, הפך אותנו לאינטרסנטים, אוכלי סטייקים. אנחנו החיילים שלו, אבל הוא הרחיק אותנו. אם הוא היה רוצה לפתור את בעיית הדיור הוא היה צריך להגדיל את ההיצע ל-100 אלף יחידות דיור בשנה ולתת לנו רשת ביטחון שאנחנו יכולים לבנות יותר ושלא נסכן את הכסף שלנו".

 

ח"כ ציפי לבני, שנכחה גם היא בכנס, אמרה כי "המונופול הכי גדול זה בארץ רשות מקרקעי ישראל - כל הקרקעות של המדינה מוחזקות במקום אחד, זה המשאב הגדול שיכול לייצר מצב שבו ההיצע יהיה יותר גדול מהביקוש. מחיר למשתכן יכול היה להיות פלסטר למי שמצוי בקשיים, אם אתה מייצר גם מהלך ארצי שמביא לירידת מחירים, אבל כשהמחירים להשכרה לא יורדים אלא עולים ומחירי דירות יד 2 לא ירדו אלא עלו - אתה לא מייצר שינוי ארצי".

 

מסכמים שנה בנדל"ן - צפו בדיון באולפן ynet    (צילום: רן דיקשטיין)

מסכמים שנה בנדל"ן - צפו בדיון באולפן ynet    (צילום: רן דיקשטיין)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"משרד העבודה צריך לחדש הכשרות לעובדים בענף הבנייה"

רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון, אילן אליהו, סיפר כי במהלך 2018 זימן שש חברות לשימוע בעקבות עבירות בטיחות. "אני מקבל צווי בטיחות ממשרד העבודה שלא שווים הרבה", אמר. "אני עושה עבודה מולם כדי שישפרו אותם, כי על מנת לנקוט אמצעי משמעת נגד קבלנים באופן שיאפשר ללכת עם זה אחרי זה לבית המשפט - צריך ראיות עם משקל".

 

לדבריו, יש חברות שביצעו שיפורים מהותיים בשנתיים האחרונות, כמו מינוי ממונה בטיחות באתרים או מתן הכשרות לעובדים - בעוד אחרות לא. "לחברה אחת ביטלתי את הרישום בפנקס הקבלנים, לא בגלל צווי בטיחות, אלא בגלל שהוא לא ידע מה קורה אצלו. זה לא קבלן שיכול להשאר עם רישיון ולבצע עבודות בנייה".

 

עוד פירט כי במהלך 2018 הוצאו 11 צווי הפסקת עבודה ל-15 יום, לחברות לא רשומות או לכאלו שעשו עבודות שאינם מורשים לעשות לפי הסיווג שלהם. "מי שאמור להגיש את כתב התביעה זו הרשות המקומית, אבל גם את זה לקחתי אלי", אמר. "יצא מכרז לעו"ד שיגיש תביעות והתוכנית היא להגיש 5-4 תביעות במהלך השנה".

 

אליהו התייחס גם לצורך לחדש את ההכשרות המקצועיות לעובדים בענף. "מי שצריך לעשות את זה הוא האגף להכשרה מקצועית במשרד העבודה. הם הפסיקו וביקשתי לחדש, אך הם לא הרימו את הכפפה וגררו רגליים". הנוכחים בקהל הציעו כי ההתאחדות תקיים הכשרות שיוכרו על ידי המדינה, ואליהו אמר שישקול זאת בחיוב.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים