שתף קטע נבחר
 
צילום: מוטי קמחי

קבלנים שהתגלו כעברייני בנייה יורחקו ממכרזים ממשלתיים

במסגרת המלחמה הלאומית בתאונות באתרי הבנייה - קובע החשב הכללי באוצר כי קבלנים שבאתרים שלהם התגלו לפחות שני ליקויי בטיחות חמורים, או שנהרגו או נפצעו בהם קשה פועלי בניין, לא יוכלו להשתתף במשך שנה במכרזים

 

צפו: כמה יעלה להפסיק עבודה באתר בנייה בעקבות תאונה?

צפו: כמה יעלה להפסיק עבודה באתר בנייה בעקבות תאונה?

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עברייני בנייה יורחקו ממכרזים ממשלתיים: קבלנים שבאתריהם התגלו ליקויי בטיחות חמורים שהביאו לסגירת האתרים, או שבאתריהם נהרגו או נפצעו באופן קשה עובדים כתוצאה מאי עמידה בהוראות הבטיחות - יושעו ממאגר הקבלנים הממשלתי למשך שנה. במהלך שנה זו לא יוכלו להשתתף במכרזי בנייה ממשלתיים. כך קובעים קריטריונים חדשים, שהוסיף היום (ה') אגף החשב הכללי במשרד האוצר למאגר הקבלנים הממשלתי.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

אחיו של הרוג בבניין: "קנסות על העובדים - יריקה בפרצוף שלנו"

רפורמת הפיגומים אושרה - בוטלה השביתה שתוכננה ליום ראשון

המחיר הנמוך שמשלמים קבלנים על תאונות קטלניות

 

הקריטריונים החדשים ייכנסו לתוקף החל מעוד כשבועיים ב-15 בפברואר. כפי שנקבע, קבלן, שניתנו לו שני צווי הפסקת עבודה או יותר במהלך שנה, יושעה למשך שנה ממאגר הקבלנים הממשלתי. במהלך תקופת ההשעיה, הוא יפסיק להיות קבלן מוכר - ולא יהיה רשאי להשתתף במכרזים של משרדי הממשלה לביצוע עבודות הנדסה בנאיות, או לחתום על חוזה ביצוע בהתאם לזכייה במכרז.

 

הקבלן שיושעה יהיה רשאי לבקש אישור כקבלן מוכר מחדש - רק בתום תקופת ההשעיה. עוד נקבע כי קבלנים שיבקשו מעתה להיכלל במאגר הקבלנים הממשלתי, יידחו על הסף אם ניתנו להם שני צווי הפסקת עבודה ומעלה במהלך שנה עד למועד הגשת הבקשה.

בטיחות פועל בניין בנייה  (צילום: באדיבות הפורום למניעת תאונות עבודה)
פועל בניין. אילוסטרציה(צילום: באדיבות הפורום למניעת תאונות עבודה)

 

"צעד נוסף במאבק להגברת הבטיחות בענף הבנייה"

צעדים אלה מגיעים בהמשך להסכמות שגובשו בין ההסתדרות לממשלה בחודש נובמבר, בהמשך למאבק של הארגון להגברת הבטיחות בעבודה בכלל ובענף הבנייה בפרט. במסגרת זו איימה ההסתדרות בשביתה כללית במשק, שבוטלה ברגע האחרון לאחר שהושגו הסכמות עם משרדי הממשלה לגבי צעדים להגברת הבטיחות בענף הבנייה.

 

ההסכמות כללו, בין היתר, הטמעת תקן אירופי לפיגומים שאושרו לאחרונה עם הקלות כמו טווח זמנים ארוך יותר ליישום, לנוכח מחאת הקבלנים וקבלני הפיגומים; וכן הגדלת מספר מפקחי העבודה - צעד שטרם יצא לפועל. צעדים נוספים שאושרו במסגרת זו הם אכיפה מוגברת של תקרת שעות העבודה; הסדרת רישיון המנופאים; מינוי עוזרי בטיחות באתרי הבנייה; וחובת השתלמות בטיחות בסיסית לעובדים באתרי בנייה.

 

צעד שכן יצא כבר לדרך, לעומת זאת, הוא הטלת קנסות על עובדים שעוברים עבירות בטיחות, כפי שנקבע בהסכם קיבוצי שנחתם בין נציגי הקבלנים לבין הסתדרות עובדי העץ והבניין.

 

יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, אמר כי "מדובר בצעד נוסף במאבק להגברת הבטיחות בענף הבנייה, אחד המאבקים החשובים שהובילה ההסתדרות בשנים האחרונות. המדינה הכירה בחובתה ובאחריותה להסדיר את הנושא, אך תפקידנו לוודא שההסכמות שהגענו אליהן אכן מתבצעות בשטח ומביאות לשיפור בנושא הבטיחות. הסנקציות נגד קבלנים, אשר באתריהם התגלו ליקויים חמורים, ייטיבו בסופו של דבר עם הענף, אשר רובו ככולו מורכב מבעלי מקצוע שהבטיחות היא נר לרגליהם".

 

נשיא התאחדות בוני הארץ, רוני בריק מסר בתגובה להחלטה: "מדובר בהחלטה פופוליסטית נוספת של הממשלה שהוסיפה חטא על פשע. לא ייתכן במדינת חוק, מתן עונש למי שטרם הוכחה אשמתו. חובת החפות עומדת לכולם, ולא רק למי שלמדינה מתחשק לתת אותה. לא ייתכן כי הממשלה תפגע בעסקים ובמקומות עבודה של עשרות אלפי עובדים בענף, לפני ביצוע חקירה. הרי הוכח כבר בלא מעט תאונות עבודה, שהן קרו באשמתו של עובד או קבלן משנה שהתעלם מהוראות הבטיחות, למרות שהן ניתנו לו בברור על ידי הקבלן ולמרות שהקבלן סיפק לעובדים את ציוד הבטיחות.

 

"הוראה זו ניתנת על ידי אותה ממשלה, שבהחלטה מודעת לא מוכנה לתקצב מראש את עלות הבטיחות בעבודה במרכזי הבנייה והתשתיות שלה. זו אותה ממשלה שמעולם לא פרסמה תוכנית בטיחות או דרישות בטיחות ברורות בשום פרויקט. זו הממשלה שמפרסמת מחירונים חסרי קשר למציאות בענף הבנייה, ומקדשת את מסירת עבודות הבנייה אך ורק לקבלנים שמציעים את ההצעות הזולות ביותר. כך, בקריצת עין, היא קוראת לקבלנים להפחית הוצאות בפרויקטים, במקום לקבוע שעל נושא זה אין תחרות במכרזים. האבסורד הוא – שאותה מדינה שמחפשת בכל דרך כלים להוזלת הבנייה, תגרום להדרת קבלנים ממכרזים ובכך תפחית את התחרות בענף בצורה דרמטית ותביא לתוספת לעלויות הבנייה שהיא תשלם מכיסו של הציבור. הגיעה השעה שממשלת ישראל תיקח אחריות על הבטיחות בעבודה בפרויקטים שהיא מנהלת ולא תאשים אחרים".

  

שר העבודה והרווחה, חיים כץ, אמר כי מדובר בצעד משמעותי נוסף ליצירת הרתעה בקרב קבלנים רשלניים. "מערך הקנסות שיצרתי בגין כל עבירת בטיחות באתר בנייה מוכיח את עצמו בשטח, כי לצערי רק הפגיעה בכיס מובילה לשינוי תרבות הבטיחות הקלוקלת באתרים. אני תקווה כי כבר השנה נראה ירידה דרמטית במספר הפצועים וההרוגים בענף הבנייה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות הפורום למניעת תאונות עבודה
צילום: באדיבות הפורום למניעת תאונות עבודה
מומלצים