למרות ההצהרות: מחסור של אלפי עובדים בענף הבנייה
ישראל חתמה על הסכמים להבאת עובדים זרים, אך בשוק מדברים על מחסור של אלפי עובדים, בעיקר עובדי שלד. הסיבה לקושי: "כנראה שתנאי העבודה בארץ גרועים מבחו"ל"
מחסור גדול של פועלי בניין מאט את קצב התחלות הבנייה ומייקר את עלותה. כך עולה מנתונים שהגיעו לידי "ממון". אחרי הכישלון לייבא לארץ 20 אלף פועלים סינים (מתוכם הגיעו בקושי 5,000) נמשכת הסאגה גם באוקראינה, כאשר מתוך למעלה מ-1,000 פועלים שהמדינה אישרה את הבאתם לישראל, הגיעו 150 בלבד.
ינואר מדמם בענף הבנייה - 3 הרוגים ו-12 פצועים
עברייני נדל"ן ודיירים מסתוריים: הכירו את שכונת הרפאים בעין חמד קבלנים שהתגלו כעברייני בנייה יורחקו ממכרזים ממשלתיים
משרד השיכון ורשות ההגירה לא מצליחים לגייס פועלים לישראל, למרות שהפוטנציאל גדול מאוד הן מבחינת השכר בענף והן מבחינת היקף העבודה. לפי הערכות, אחת הסיבות המרכזיות היא היעדר הבטיחות בעבודה. המחסור הגדול בענף הוא לפועלי שלד.
>>לסיפורים הכי חמים במדור כלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
מתוך מכסה של כ-16.5 אלף פועלים זרים שאושרה על ידי הממשלה, בארץ שוהים היום כ-10,000 עובדים המועסקים על ידי תאגידי כוח אדם במסגרת ההסכמים הבילטרליים שנחתמו עם מולדובה, אוקראינה וסין. זאת בנוסף לכ-1,000 עובדים טורקים של חברת יילמזלר, כך שמספר העובדים הזרים בענף הבנייה הישראלי נאמד בכ-11 אלף.
מספר העובדים הזרים הנדרש: 15 אלף פועלים
למרות המכסה הלא-מלאה, לפני כשנה אישרה הממשלה 6,000 עובדים נוספים לטובת החברות הזרות הפעילות בארץ, מתוכם פעילים כיום רק כמה מאות. עם זאת, ההערכות הן במשרדי הממשלה והן בהסתדרות כי מספר העובדים הזרים הנדרש היום בשוק עומד על כ-15 אלף פועלים כדי להגיע לעמידה ביעדים הממשלתיים של התחלות הבנייה.
מסין עצמה, כאמור, גויסו עד היום כ-4,000 עובדים כאשר למרות המחסור בעובדי שלד רבים מהעובדים שגויסו הם בכלל עובדי גמר. כמו כן שוהים בארץ כ-2,000 עובדים סינים ותיקים ששהותם הוארכה עד יוני. מדובר בעובדים ששוהים בישראל מעל לעשור ומרוויחים 20 אלף שקל ויותר בחודש, עקב המחסור החמור בעובדי שלד מקצועיים.
גורמים בשוק מצביעים על הבאת העובדים מאוקראינה ככישלון חרוץ, כאשר רק כ-150 עובדים הובאו לישראל, למרות המצב שם. "בכל שנה עוזבים את אוקראינה מיליון תושבים", אומר אלכס טנצר, פעיל חברתי בתחום הבנייה. "נראה לי תמוה שמצד אחד בכל שנה נשארים בארץ, בניגוד לחוק, כ-11 אלף תיירים מאוקראינה אבל ישראל לא מצליחה לגייס 1,000 עובדי בנייה חוקיים משם. כנראה שתנאי העבודה בארץ יותר גרועים מעבודה במדינות אחרות".
משרד השיכון: "לא נתפשר על איכות עובדי הבניין"
אלדד ניצן, יו"ר תאגידי כוח האדם, מציין כי "במולדובה מתקיימים גיוסים אחת למספר חודשים שבהם מצליחים לגייס בין 600 ל-800 עובדים, אולם עובדים מולדובים מקצרים את שהותם, כך שפחות או יותר מספר העובדים היוצאים בכל שנה זהה למספר הנכנסים". בישראל מועסקים כ-4,500 פועלים ממולדובה.
ניסיונות להביא חברות זרות מסין ופורטוגל גם הם לא נחלו הצלחה, למרות הציפיות שיבנו פרויקטים בשיטות בנייה חדשות, תוך קיצור משך הבנייה. בנושא זה מתנהל הליך בבית המשפט כאשר הוצא צו על תנאי נגד החברות הזרות על ההקלות שקיבלו.
ממשרד השיכון נמסר בתגובה:
"המשרד פועל להבאתם של פועלי בניין מקצועיים ובעלי הכשרה ממספר מדינות אירופיות. בין ישראל ואוקראינה נחתם הסכם להבאתם ארצה של עובדי בניין כאשר המועמדים נבחרים על ידי משרד העבודה האוקראיני והם עוברים בחינה מקצועית על ידי משרד הבינוי הישראלי. ממשלת ישראל ביקשה להזמין 1,000 מועמדים לבחינות, אולם לצערנו הפעם משרד העבודה האוקראיני גייס כ-300 נרשמים למבחנים, מתוכם רק כ-172 עברו בהצלחה. נמשיך לפעול בכל הדרכים להגברת קצב הבנייה, אך לא נתפשר על איכות עובדי הבניין.
"בשנים האחרונות חתמנו על הסכמים בילטרליים עם רומניה, מולדובה, אוקראינה וסין והגדלנו את מספר העובדים הזרים מ-5,000 ל-13,000. בנוסף, הגדלנו את מספר הפועלים הפלסטינים בענף ללמעלה מ-60 אלף. בנוסף, ועל מנת להגדיל את כושר הייצור והתחרותיות הכנסנו חברות זרות שעד כה ארבע מהן החלו בעבודה בעשרות פרויקטים בישראל שבהם ייבנו מעל ל-3,000 דירות".