באופן תקדימי: בוטלו נישואיה של מסורבת גט בשל "טעות"
מדובר במקרה הסרבנות הראשון בישראל שבו רבנים פוסלים למפרע את הקידושין בנימוק של "מקח טעות", על מנת לשחרר אישה מעגינותה. המשמעות: לאחר שבע שנות נישואין תחשב מסורבת הגט רווקה גם בלא גירושין. "מרכז צדק לנשים": "הרבנות מחמירה ולא מקבלת פתרונות בתוך ההלכה"
בית דין רבני בירושלים ביטל באופן רטרואקטיבי את נישואיה של אישה מסורבת גט, בטענה כי בעלה הסתיר ממנה את עברו הפלילי, ובכך השיג במרמה את הסכמתה להתחתן עמו. המשמעות: לאחר שבע שנות נישואין האישה תחשב מעתה רווקה פנויה גם בלא גירושין - החלטה ששוללת מהגבר את הכוח לכלוא אותה בעל-כורחה בתוך הקשר הכושל. מדובר, ככל הנראה, במקרה הסרבנות הראשון בישראל שבו רבנים פוסלים למפרע את טקס הקידושין הדתי בנימוק מרכזי של "מקח טעות", על מנת לשחרר אישה מעגינותה.
<<הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק >>
א' ו-ת' התחתנו ב-2011 באחת ממדינות אירופה, וכעבור שלוש שנים נפרדו. מאז מסרב הגבר לתת גט לאישה בטענות שונות, וגם התערבות של רבנים ודיינים מקומיים לא הועילה. בינתיים עברה ת' לחיות בישראל והגישה נגד א' תביעת גירושין בבית הדין הרבני באזור מגוריה – גם הפעם ללא הצלחה. האיש עומד עקשן בסירובו בתואנות שונות, ואף הכריז כי בכוונתו להותיר את אשתו עגונה לפחות 20 שנה נוספות.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- "אין לך לאן לחזור": הבית נשרף באמצע בר המצווה - המשפחה המשיכה לשמוח
- רבנים למען פסולי החיתון: "לאפשר להם נישואים אזרחיים"
- קנדה מתרגשת: בסופת שלגים - עשרות בהלוויה לניצול שואה ערירי
לפני כחצי שנה הביאה עו"ד ניצן כספי-שילוני מ"מרכז צדק לנשים", להקמת בית דין רבני פרטי להתרת עגונות, בראשות חתן פרס ישראל הרב פרופ' דניאל שפרבר, ובחודשים האחרונים הוא כבר פתר שני מקרים קשים ומורכבים של סרבנות גט. ת', שבעצמה מיוצגת על ידי כספי-שילוני, החליטה לפנות להרכב האלטרנטיבי בתקווה להשתחרר סוף-סוף מהקשר עם א' - והצליחה. אתמול (יום א'), לאחר כמה שבועות של דיונים הלכתיים, הודיעו לה הדיינים כי מצאו את הדרך לבטל את הנישואים, ומעתה היא מותרת להתחתן עם כל אדם.
"חייתי עם מפלצת"
בהחלטה המשתרעת על פני עשרות עמודים, כתבו הדיינים כי מסכת חייה של האישה תחת בעלה הייתה "מזעזעת ומחרידה" עד ש"כל השומע תצלינה שתי אוזניו", ופירטו אירועי אלימות גופנית, נפשית ומינית רבים שהחלו כבר ביום חתונתם, וכן התנהגות סדיסטית שנמשכה לאורך כל תקופת הנישואים. את התיאורים הקשים, הנתמכים בעדויות חברותיה של ת' ומכרים נוספים של בני הזוג, חתם בית הדין בדבריה של האישה עצמה: "חייתי עם מפלצת".
"הבעל הינו רשע מרושע, ומסרב לספק את הגט המיוחל", סיכמו הדיינים. "הוא אינו שומע בקול מורים, וממשיך לחטוא כלפי אלוהים ואדם. ככל הנראה, הסיכויים לקבל גט ממנו הינם אפסיים". ואולם פריצת הדרך ההלכתית התאפשרה דווקא בזכות הרשעתו של א' באלימות כלפי אשתו הראשונה, ועונש מאסר של 18 חודשים שנגזר עליו בעקבות כך ב-2016. ההכרעה בעניינו התקבלה רק לאחר הפרידה מ-ת', אך המעשים המחרידים, שגם אותם מתאר בית הדין באריכות, אירעו עוד לפני שהתחתנו.
בהתאם לכך קבעו הרב שפרבר ושני דיינים נוספים, כי הסתרתו מפניה של עברו האלים, שהוכח בבית המשפט, מהווה עילה לפסילת הנישואים, שכן הסכמתה להם הושגה במרמה. "האישה מצהירה - וכמובן שהדבר סביר ואינו צריך לראיה - כי לו הייתה יודעת על כך שבעלה הינו אדם אלים בצורה קיצונית, וגם סרבן גט בעברו, ודאי שלא הייתה מתחתנת עמו", נכתב בפסק הדין. "עובדות אלו מובילות אל המסקנה הברורה כי אכן היה כאן מקח טעות... נראה שפשוט שיש להתיר את האישה מכבלי עיגונה".
"כל החתונה הזו הייתה טעות ביסודה"
במעמד מרגש שהתקיים בבית כנסת בירושלים, התייצבה האישה בפני חברי בית הדין, כשהיא מלווה בבני משפחתה. "זה היה תהליך כל כך ארוך, לא האמנתי שאגיע לרגע הזה ושזה באמת קורה עכשיו", אמרה לאחר שהדיינים הקריאו את החלטתם, כשדמעות זולגות מעיניה. אחד מהם פנה אליה בשם ההרכב: "אנחנו מאחלים לך מזל טוב, שתמצאי גאולה בהמשך חייך ושכל הברכות יחולו עלייך".
הרב פרופ' דניאל שפרבר אמר ל-ynet: "כל החתונה הזו הייתה טעות ביסודה, ואנו קבענו כי הנישואין הללו אינם תקפים. לאורך הדורות החלטות מסוג זה היו מתקבלות, במיוחד כאשר ברור לחלוטין שהאישה עברה סבל גדול לפני ואחרי החתונה. לרבנות הראשית אמנם יש מונופול על נישואין, גירושין וגיור, אך אנחנו לא עשינו דבר מבין אלה, אלא קבענו כי הנישואין לא היו מעולם בתוקף והמעשה הזה היה צריך להיעשות כבר מזמן".
"ביטול נישואים למפרע" הוא פתרון הלכתי הנמצא בארגז הכלים של בתי הדין הרבניים, אך השימוש בו נדיר יחסית ונעשה רק במקרים קשים וחריגים במטרה להתיר עגונות או ממזרים. השיטה הרווחת לפסילה היא באמצעות חשיפת ליקויים בטקס החופה והקידושין, או פגם באחד העדים, ואילו טענת "מקח טעות" נפוצה יותר בדיני קניין, כעילה לביטול עסקאות רכישה.
ככל הידוע, עד היום היו בישראל רק כמה מקרים בודדים שבהם נישואים בוטלו בנימוק זה - כולם כאשר הגבר היה נעדר או במצב רפואי שאינו מאפשר לו לגרש את אשתו. פסק הדין בעניינה של ת' הוא הראשון שעושה שימוש בכלי זה כפיתרון לסרבנות גט.
בשורה גדולה למסורבות
עו"ד ניצן כספי שילוני מ"מרכז צדק לנשים" אמרה: "בזכות פסק הדין, האישה - שהיא שומרת מצוות, הלכתית ודתייה - תוכל עכשיו להמשיך בחייה, להתחתן ולהביא ילדים, מה שבתי הדין הרבניים לא אפשרו לה לעשות. מדינת ישראל מגבה את המונופול של הרבנות הראשית, וזה פוגע בעיקר באזרחי ישראל ובנשים בפרט. הרבנות הראשית נוקטת לרוב בעמדה מחמירה מאוד, ולא מוכנה לקבל פתרונות להתרת נישואין ללא הסכמת הבעל, גם אם הם קיימים בתוך ההלכה היהודית".
מנכ"לית "מרכז צדק לנשים", ד"ר סוזן ווייס, הוסיפה: "אנחנו מברכות את ת' על השיחרור מכבלי העגינות ומאחלות לה הצלחה בדרכה החדשה. לשמחתנו, בית הדין שהקמנו, בראשותו של הרב דניאל שפרבר, נתן בפעם השלישית פסק דין שמבטל את נישואיה של אישה, מבלי להיזדקק להסכמתו של בעלה לגט.
"יש כאן בשורה גדולה: במדינת ישראל קיים מוסד הלכתי שמקדם את ערכי החירות והצדק עבור נשים. במקום שבו נכשל בית הדין הרבני מזה שנים ונכשלת מדינת ישראל, בכך שהיא מגבה את המונופול שלו, בית הדין הרבני הפרטי מעניק פתרונות ומזור לנשים שאינן מצליחות להתגרש מבני זוגן. מדובר בצעד חשוב לנשות ישראל, להלכה היהודית ולדמוקרטיה הישראלית".