תוך 4 שנים: הוועדה להאצת הבנייה אישרה 164 אלף דירות
הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור, המאשרת תוכניות בנייה רחבות היקף בהליך מזורז, קידמה 52 כאלה עד כה. אבל בעוד שר האוצר מרוצה - הירוקים טוענים: "הוועדה יוצרת נזק חברתי וסביבתי"
הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור (הוותמ"ל) מציגה עמידה ביעדים: בארבע שנות פעילותה אישרה 52 תוכניות עם 164,055 יחידות דיור - המהוות כ-35% מכלל יחידות הדיור שאושרו בתקופה זו על ידי מוסדות התכנון. היעדים שהוצבו לוועדה עמדו על 30% מכלל התוכניות. כך עולה מדו"ח הפעילות השנתי לשנת 2018, שפרסמה היום (ג') הוועדה.
>> לסיפורים הכי חמים במדור כלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
3 שנים לפעילות הוותמ"ל: רק 7 תוכניות יצאו לדרך
שוק הדיור בישראל: 66.5% גרים בדירה בבעלותם, ל-10% בעלות של שתי דירות ומעלה
ההיצע גדל? הנתון המטעה של התחלות הבנייה במשק
הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה הוקמה בשנת 2014 במטרה לקצר את משך הזמן הנדרש לאישור תוכניות בנייה למגורים. לפי נתוני הפעילות של הוועדה הזמן הממוצע לאישור תוכנית בוותמ"ל עומד על 11 חודשים; לפי נתוני מנהל התכנון, 75% מהתוכניות שאושרו בוועדות המחוזיות בשנת 2018 אושרו בתוך כ-18 חודשים - פרק הזמן שהן נדרשות לעמוד בו לפי תיקון 101 לחוק התכנון והבנייה. היתר אושרו לאחר פרק זמן ארוך יותר.
לפי הנתונים, הוועדה אישרה אשתקד 59,307 יחידות דיור ב-15 תכניות שקיבלו תוקף - עלייה של 150% לעומת 2017, אז אושרו 41,802 יחידות דיור. לפי מנכ"לית מינהל התכנון, דלית זילבר, בסך הכל אושרו אשתקד 152 אלף יחידות דיור, כולל התוכניות שאושרו בוועדות המקומיות - עליה של 25% לעומת 2017.
מבין כלל התוכניות שאושרו עד כה, ב-30 מהן החל כבר שיווק מגרשים לבנייה של 34.5 אלף יחידות דיור, כש-23 אלף מהן ממוקמות באזורי ביקוש. בנוסף, כ-35 אלף יחידות דיור מיועדות להשכרה לטווח ארוך, מהן 17.5 אלף במחיר מופחת. זאת, בהתאם לחוק הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה, המחייב הקצאת אחוז מסוים מהקרקעות המשווקות במסגרת התוכניות שמאשרת הוועדה, עבור ייעוד זה.
בשנה הקרובה צפויה הוועדה להרחיב את תחום פעילותה
כיום נמצאות בטיפול הוועדה 53 תוכניות הכוללות 200 אלף יחידות דיור בשלבי תכנון שונים. בתוך כך, הוועדה מקדמת כיום 11 מתחמי פינוי בינוי עם תוספת של 27 אלף יחידות דיור. זאת, לאחר שמאז 2017 מקדמת הוועדה תוכניות במסלולי התחדשות עירונית, כשהתוכנית הראשונה במסלול זה אושרה אשתקד.
יו"ר הוותמ"ל וסגן הממונה על התקציבים באוצר, אריאל יוצר, אמר כי בשנה הקרובה צפויה הוועדה להרחיב את תחום פעילותה לקידום תוכניות אסטרטגיות על קרקעות מרובות בעלים ואישור אלפי יחידות דיור בתכניות להתחדשות עירונית.
שר האוצר, משה כחלון, ציין כי "אחד הגורמים למשבר הדיור איתו אנו מתמודדים היום הוא החוסר במלאי התכנוני. מהלך הגדלת היצע יחידות הדיור תוך דגש על תכנון איכותי בשנים האחרונות, הינו פרי עבודה מאומצת של מוסדות התכנון ובהם הוותמ"ל. מהעבודה המצוינת שעושה הוותמ"ל היום ייהנו בעתיד הזוגות הצעירים במדינת ישראל".
דרור בוימל, מנהל תחום התכנון בחברה להגנת הטבע: "הוותמ"ל מתכננת עשרות אלפי יחידות דיור למגורים באזורים ללא ביקוש, ומקדמת שכונות ענק שאינן רלוונטיות לחלוטין לפתרון משבר הדיור.
נכון להיום, יש למעלה ממיליון יחידות דיור בתוכניות מאושרות, על מדפי מינהל התכנון, ולאור זאת - על מנת להביא להפסקת הנזקים החברתיים והסביבתיים של הוועדה, אנחנו סבורים כי יש לסיים את פעילותה".