עוקץ הקשישים נמשך: בת 80 שילמה 15 אלף שקל על מוצרים שלא ביקשה
במשך שנים חברות הטלמרקטינג חייבו את שרה בכר על "מתנות" ששלחו לה בניגוד לרצונה - והיא לא היחידה. באולפן ynet מספרת מובילת מחאת הקשישים על היקף התופעה: "למעלה מ-120 חברות פועלות בשיטת מצליח ומגיעות למאות אלפי אנשים". בכר: "לפעמים הייתי בוכה ומבקשת שיבטלו את החיובים - אבל הם לא עשו את זה"
עושק הטלמרקטינג: במסגרת המלחמה בעוקץ הקשישים, שרה בכר, אשר נעקצה ב-15 אלף שקל, התראיינה לאולפן ynet יחד עם מירב כהן, ממובילות המאבק הציבורי נגד הונאות הקשישים, וסיפרה על המקרה הפרטי שלה ועל הבושה שחווים הרבה קשישים שנופלים לשיטות הטלמרקטינג האגרסיביות: "פחדתי לספר את זה לבן שלי - ושתקתי".
"נערת ליווי" והטלפון של מובילת המאבק בעושק קשישים
עושק קשישים בעשרות אלפי שקלים: מי יעצור את הונאות הטלמרקטינג?
תלונות על עוקץ קשישים: "מחייבים על ביטוח למוצרי חשמל - ונעלמים"
כהן אומרת כי "שרה, כמו הרבה מאוד אנשים מבוגרים אחרים, במשך שנים חברות רבות מתקשרות אליה ושולחות לה מוצרים בניגוד לרצונה. החברות האלו הכניסו אותה לחובות, יש לה בבית מוצרים שהיא לא ביקשה, לא השתמשה בהם".
>> לסיפורים הכי חמים במדור כלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
"תמיד היו מתקשרים ומבקשים ממני 'אני אשלח לך מתנה'" מספרת בכר, "הייתי אומרת להם 'לא, אני לא זקוקה למתנות', ולפעמים הייתי בוכה ומבקשת מהם שיבטלו לי את כל העסקה - אבל הם לא עשו את זה".
כהן: החברות סוחרות בפרטי האשראי - ואין איך לצאת מזה
כעת בכר, בעזרתה של כהן ושל פעילים נוספים מבקשת לבטל את העסקאות שנכפו עליה. "הסתכלנו על פירוט כרטיסי האשראי של שרה לשנת 2018", אומרת כהן. "יש שם שלוש עסקאות שאנחנו מבקשים לבטל, והחברות לא מוכנות לקחת את המוצרים שהם שלחו לה, בסכום של 15 אלף שקל".
איך זה קורה? איך החיובים הגיעו ל-15 אלף שקל?
"פשוט שולחים אליה הביתה" טוענת כהן. "הסיפור של שרה מייצג עשרות אלפי אנשים במדינת ישראל. החברות שולחות מוצרים, שרה אומרת: 'אני לא מעוניינת במתנה, אני לא רוצה את המוצרים, אין לי כסף', והחברות אומרות: 'בעיה שלך'. כאשר פונים לחברת כרטיסי אשראי - 'בעיה שלך', פונים למשטרה - 'בעיה שלך'".
מאיפה יש להם את פרטי כרטיס האשראי שלך בכר?
בכר: "אני לא יודעת. לפעמים היו אומרים לי: 'כבר שלחנו לך את המתנה, רק תני לנו את ארבע הספרות האחרונות של האשראי'". כהן מסבירה כי "מדובר בשיטה ידועה, שבחברות מחזיקים חלק ממספר כרטיס האשראי. הם אומרים: 'את מחויבת, את רק צריכה לאשר, אין לך ברירה', ואז זאת שיטת מצליח. זה מגיע למאות אלפי אנשים. זו תעשייה גדולה, שתבינו, מדובר בלמעלה מ-120 חברות".
120 חברות גניבה, חברות עושק.
"ברור", אומרת כהן. "מה יותר עושק מזה? זה מזעזע. ברגע שהפרטים שלה אצל חברה אחת יש אמבוש ממגוון של חברות, הן סוחרות ביניהן במידע הזה והבן אדם פשוט לא יודע איך לצאת מזה".
בכר מספרת שהגיעה למצב שבו חשבון הבנק שלה עומד על מינוס 17 אלף שקל: "לא יכולתי עם זה, ולא יכולתי לצאת מזה. בחודשים האחרונים הבת שלי אמרה לי 'אמא, יש עוקץ לזקנים', ואני אחת מהם".
למה לא סיפרת לבני משפחה? התביישת?
"פחדתי" אומרת בכר. "לא יודעת, ההרגשה לא הייתה טובה".
"נעשה הכל כדי שהכסף יחזור לשרה ולקשישים נוספים במצבה"
כהן טוענת כי בכר היא לא היחידה שמסתירה את העוקץ שעברה מהקרובים לה, ואומרת שרובם הגדול של הקשישים נוהג כך. "זה נדיר שבן אדם מבוגר מוכן לבוא, להתייצב באולפן טלוויזיה, לספר את הסיפור שלו למען עצמו וגם למען אחרים. המטרה שלנו פה היא להילחם על זה ששרה תקבל את הכסף בחזרה. אנחנו פנינו לחברה, עכשיו כבר לא ניתן להשיג אותם. אם צריך נגיע למשרדים שלהם, נגיע למנכ"ל, אם צריך נגיע גם לבית שלו, כי אין שום סיבה שישלחו מוצרים לשרה, מוצרים שהיא לא ביקשה, ויכניסו את הגברת הזו לחובות. היא לא בזבזנית, תבינו, היא חיה מקצבה צנועה".
בדרך כלל לא מדובר במנכ"ל בחברות כאלה, וכהן מסבירה כי "בדרך כלל שמים בפרונט איזשהו 'קוף', ובפועל יש מאחורה אנשים שמושכים בחוטים. אבל אנחנו נגיע לאנשים עצמם, שיהיה להם ברור, זה לא יעצור פה. יש לנו מטה של 600 מתנדבים, חוקרים פרטיים, מתורגמנים. אנחנו נעשה הכל שהכסף יחזור לשרה ולאנשים כמוה. לה זה עלה 15 אלף שקל, יש אנשים שהגיעו למאות אלפי שקלים. חשוב לי להגיד למי שמאזין לנו - אל תתנו שום חלק ממספר כרטיס האשראי שלכם בטלפון. אם לוחצים עליכם - לנתק".
הפניות שלנו לא נענו. אגב, המשטרה התעוררה?
"חצי כוח", אומרת כהן. "אבל אנחנו לא נסתפק בזה שאין פה תגובה. שיהיה ברור לבעלים של החברות האלה שאם הוא לא יצור איתנו קשר, אנחנו נגיע אליו".