בת ים עוצרת את הצמיחה: להתראות מגורים, שלום תעסוקה
ראש העיר החדש החליט לבלום את קצב גידול האוכלוסייה ולצמצם את הבנייה למגורים. במקום זה, ישופרו התשתיות וייבנו אזורי תעסוקה, מסחר ושירותים. "במשך 15 שנה בנו עוד ועוד דירות, מבלי לדאוג לתשתיות"
לאורך העשור האחרון הפכה בת ים לגן עדן עבור קבלנים ויזמים בתחום הנדל"ן, בעיקר לאור מדיניות ראש העירייה לשעבר שלומי לחיאני. אלא שבקרוב הם יצטרכו לחפש בית אחר: ל"ממון" נודע שראש העיר החדש צביקה ברוט החליט לחסל את היקפי הבנייה למגורים, ולאשר במקומם אזורי תעסוקה ומסחר.
המדיניות החדשה היא לא למגדלים ולפינוי-בינוי, כן לפרויקטים מצומצמים של תמ"א 1 ו-2.
>> לסיפורים הכי חמים במדור כלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
התחדשות עירונית ביד אליהו: אושר מתחם הפינוי בינוי לה גווארדיה-וינגייט ת"א
מחריף העימות בין המדינה להרצליה: הוקפאה בניית מחיר למשתכן בגליל ים
מי צריך יזמים? פינוי בינוי בראשל"צ בהובלת המדינה
על פי תחזיות הממשלה, עד שנת 2035 צפויים לגור בבת ים כ-240 אלף תושבים, לעומת 160 אלף כיום. ברוט מבקש למתן את המספר הזה משמעותית, כך שהעיר לא תעבור את רף 200 אלף התושבים עד שנה זו. המטרה לדבריו היא חיזוק מצבה הכספי של העירייה ושיפור איכות התשתיות והשירותים העירוניים המוענקים לתושבי העיר הקיימים, במטרה שלא לחברה בעתיד לתל אביב.
בימים אלו בוחנים מחדש בהנהלת העיר את כל תוכניות ההתחדשות העירונית בעיר, כדי להחליט אילו מהן ימשיכו על פי המתוכנן (בעיקר בגלל שעברו לשלבים מתקדמים), ואילו יוסבו לביצוע תמ"א 38/2 במקום פינוי-בינוי. עד כה התגלו אי-סדרים בשני פרויקטים גדולים שאושרו כבר לפני כמה שנים על ידי הנהלת העיר הקודמת, ותוכניות אלו מעוכבות בינתיים בתיאום עם משרדי הממשלה הרלוונטיים.
המדיניות של ברוט הוכרזה עוד במהלך קמפיין הבחירות שלו, אז אמר כי "הגיע הזמן שהעירייה תפסיק לעבוד בשביל בעלי האינטרסים ותתחיל לעבוד עבור האינטרס של התושבים. במשך 15 שנה המדיניות של העירייה הייתה לבנות עוד ועוד דירות, מבלי להכין את התשתיות כנדרש ומבלי לחשוב מאיפה נממן את השירותים. זה היה מצוין עבור 2-3 משפחות בעיר שהתעשרו מכך, אבל זה דפק את העיר ואת התושבים שנאלצים כעת להתמודד עם בעיות בסיסיות כמו תאורת רחוב מושבתת וצינורות ביוב ישנים".
מיליוני מ"ר מסחר
כעת, אחרי חודשי דיונים עם גורמי מקצוע, הוחלט על השינוי שמבחינת העירייה יציל את העיר וישפר את השירותים לתושבים. עוד תגובש מדיניות שתצמצם את מספר התוכניות לבנייה ותפחית את קצב גידול התושבים בעיר. מנגד, מתכוונים בעירייה להוסיף מיליוני מטרים רבועים של תעסוקה ומסחר, למרות ניסיונות כושלים בעבר.
אחת הסיבות לשינוי, היא כדי סייע לכמה שיותר תושבים לבצע תמ"א 38 ולקבל דירה חדשה באמצעות תמ"א 38/2, במסגרתה נהרס הבניין ונבנה מחדש.
"התהליך קצר יותר מתוכניות הפינוי-בינוי שתיכנן לחיאני, ויעניק לתושבים דירה גדולה יותר עם ערך גדול יותר" אומר הגורם. "בתוכנית הקודמת, היזמים היו אמורים להרוויח הרבה מאוד, אבל בסוף התושבים היו נתקעים עם אלפי שכנים חדשים ובלי תשתיות תחבורה, ניקוז וחניה. בתוכנית החדשה הדיירים ירוויחו יותר, והיזמים ירוויחו קצת פחות".
לפי מדלן, בעיר יש כ-60 פרויקטים של פינוי-בינוי בשלבי תכנון שונים, המיועדים לייצר יותר מ-20 אלף דירות חדשות. לפי העירייה, "שום תושב לא ייפגע כי כל הפרויקטים יעברו לתמ"א 2. זה ייתן לתושב דירה קצת יותר גדולה, פחות שכנים, תשתיות יותר טובות - ובלי לשלם דמי ניהול כי הבניין יהיה 11 קומות ולא 25".
שומרים על התושבים
בעירייה נערכים להיפגש עם היזמים הפועלים בעיר כדי להסביר ששינוי המדיניות אינו נגדם, אלא שומר על האינטרס של התושבים. "יכול להיות שיהיו קבלנים או יזמים שלא יאהבו את זה, וכנראה שגם 2-3 משפחות בבת ים שמתפרנסות מנדל"ן", אומר גורם בעירייה, "אבל זה ימנע שחיתות שקיימת כבר שנים בתחום הזה בבת ים, וייתן תמורה טובה יותר לתושבים בזמן קצר יותר. אנחנו לא רוצים שהיזמים יפסידו, אבל ראש העיר חייב לשמור רק על התושבים, ולא על הקבלנים".
צעד נוסף הוא שהחברה הכלכלית הפועלת תחת העירייה תהפוך לחברה יזמית, ותיזום בעצמה פרויקטים של תמ"א ופינוי-בינוי בעיר. "כך לעירייה תהיה שליטה על היזם ויימנעו מצבים שבהם יזמים עובדים על התושבים, ולאחר נקודת האל-חזור התושבים מגלים שהם עומדים מול שוקת שבורה", אמר הגורם.
מעיריית בת ים נמסר: "המדיניות החדשה טרם גובשה סופית. ראש העיר הורה להעמיד בראש סדר העדיפויות רק את טובת התושבים, את שיפור השירותים העירוניים ואת ייצוב מצבה הכספי של הקופה הציבורית בעירייה. לצד זאת יובא בחשבון המצב הפיזי של הבניינים, לא נעכב שום פרויקט תמ"א שתכנונו יצא לדרך, ואף נפעל להסרת חסמים כדי לזרז את ההליכים".
ברשות להתחדשות עירונית במשרד השיכון הופתעו: ״לא ידוע לנו שהתקבלה החלטה במועצת העיר על העניין", נמסר.