לא ייאמן: קבלן מחיר למשתכן בונה בניינים לזוגות צעירים בלי מעלית
משפחת שמואל, שזכתה בהגרלה בפרויקט שבונה חברת שתית בקריית טבעון, גילתה שהחברה תתקין מעלית רק ב-4 מתוך 13 הבניינים המתוכננים. "הזוי לעבור לדירה חדשה בשנת 2021 בלי מעלית". החברה: "פועלים לפי חוק"
זכיתם בתוכנית מחיר למשתכן וחשבתם שתוכלו להגיע לדירה החדשה שקניתם ממיטב כספכם במעלית? תשכחו מזה. כן, גם אם יש לכם ילדים רכים ועגלות - מתברר שבחלק מהפרויקטים של תוכנית הדיור המוזל תיאלצו גם בשנת 2019 לטפס אל הדירה הנכספת שלכם במדרגות.
הפרויקט בוטל, הדיירים זועמים: "התנהגות פראית של עיריית בת ים"
עושים עסקה: בכמה נמכרה דירת 2.5 חדרים בחולון מכה ליזמים בכיכר אתרים: נדחתה תוכניתם להקמת מגדלים של 40 קומות
ל-ynet נודע כי כשנתיים לאחר שחברת הבנייה שתית התרצתה והסכימה להוסיף מעליות לפרויקט מחיר למשתכן שהיא בונה בירוחם - החברה ממשיכה לבנות מבנים ללא מעליות בפרויקטים נוספים בהם זכתה. הפעם מדובר בפרויקטים לדיור מוזל בצפון הארץ - ביישובים קריית טבעון ועתלית.
הקמת בניינים ללא מעליות מתאפשרת במבנים נמוכים המוגדרים "בעלי אופי כפרי" בחסות תיקון לחוק התכנון והבנייה מ-1974. התיקון לחוק מחייב התקנת מעלית רק בבתים משותפים שגובהם למעלה מארבע קומות. 45 שנה אחרי, אמצעי השינוע הזה מתבקש - על אחת כמה וכמה עבור קהל היעד של הפרויקט: זוגות צעירים, לעיתים קרובות הורים לילדים קטנים, שיתקשו לטפס במדרגות עם העגלה ושאר הציוד.
>>לסיפורים הכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
"זה הזוי לעבור לדירה חדשה בשנת 2021 ללא מעלית"
עם הזוגות הללו נמנים עידן שמואל (32) ואשתו, הורים לילדה בת שנתיים ותינוקת בת שלושה חודשים, שזכו בפרויקט בקריית טבעון בסוף שנת 2017. בדומה לשאר הזוכים, לאחרונה הם גילו לתדהמתם כי בכוונת החברה להתקין מעלית רק בארבעה מבין 13 הבניינים המתוכננים בפרויקט, ובשאר המבנים רק הכנה למעלית.
"תלינו הרבה תקוות בפרויקט", מספר שמואל, "ידענו שתחילת הבנייה צפויה רק במרץ 2019, אבל החלטנו ששווה לחכות. רק השבוע פורסם מפרט הדירות באתר מחיר למשתכן, וכשביקשנו הבהרה - גילינו שברוב הבניינים תהיה רק הכנה למעלית. זה הזוי לעבור לדירה חדשה בשנת 2021 ללא מעלית, במיוחד כשקהל היעד זה משפחות צעירות עם ילדים ועם עגלה אחת או שתיים. אני יודע שעד גובה מסוים זה לא חובה, אבל החברה כבר ניסתה לעשות זאת בירוחם, ובעקבות פניית ראש העיר הוסיפו מעליות".
כיום מתגוררת המשפחה ביקנעם הסמוכה בקומת 1-, גם כן בבניין ללא מעלית. "אפשר להסתדר, משאירים את העגלה למעלה, מורידים ילדה אחת ועולים לקחת את העגלה", הוא אומר, "אבל המטרה היא לשפר את איכות החיים של משפחות צעירות ממעמד הביניים, ולא העיקר לקנות דירה. גם מבחינת העיר, הייתי מצפה שירצו דירות סבירות ביחס לסטנדרט הנוכחי כדי למשוך אוכלוסיה איכותית".
לדבריו, "אם היה אפשר להוסיף עכשיו כסף ולבנות מעלית לא הייתי חושב פעמים, אבל אי אפשר לעשות כלום עד שנקבל מפתח. אני לא יודע כמה יעלה להוסיף את המעלית לאחר מכן, אבל זה לא רק כסף, זו גם ביורוקרטיה, כי זה נכס משותף וצריך יהיה לרתום את כל השכנים ולהשיג הסכמה. בעלי דירות הקרקע לא ירצו להשתתף למשל".
המטרה של התוכנית שוב תתפספס? "שוקלים לקנות דירה להשקעה"
בקריית טבעון ינם שלושה פרויקטים של מחיר למשתכן עם 253 דירות, מהן 228 מיועדות לזכאי התוכנית והשאר לשוק החופשי. הפרויקטים מתוכננים בשכונה חדשה בשם "צל אורנים", הממוקמת על שטחים הפתוחים מצפון לשכונת אלרואי.
במכרז, שנערך במאי 2017, זכתה חברת שתית, בבעלות היזם שלום שטרית, בשני מתחמים (411 ו-412) עם זכויות לבניית 169 דירות. חברת תמוז זכתה במכרז למגרש השלישי בשכונה עם זכויות לבניית 84 דירות. במסגרת זו, שתית בונה שני מתחמי מגורים בעיצוב כפרי עם 13 מבנים של 2-3 קומות מעל קומת קרקע כולל 9-7 דירות בכל מבנה. היזם אמור לקבל את הקרקע בקרוב והזוכים אמורים לקבל את דירותיהם כשתיים לאחר מכן.
מתחם 411, בו זכו בני משפחת שמואל, כולל 76 דירות מחיר למשתכן ו-18 לשוק החופשי, כך על פי אתר מחיר למשתכן. עם פרסום תמהיל הדירות של המתחם השבוע, התברר לזוכים כי הוא כולל ברובו המכריע דירות שלושה חדרים בשטח של 75 מ"ר - קטנות מדי להכיל משפחות; לצד דירות גדולות בנות 5-6 חדרים במחירים גבוהים משמעותית, שמגיעים גם ל-1.7 מיליון שקל.
"המשמעות מבחינתנו היא שיש סיכוי נמוך מאוד שנוכל לרכוש דירה מתאימה יותר לנו - וגם זה יהיה תוך התפשרות", טוען שמואל, "נכון לעכשיו הדירות היחידות שרלוונטיות לנו הן בנות שישה חדרים - וזה מעבר לתקציב שלנו. גם ידוע לי על זוכים אחרים שתכננו לקנות דירה למגורים ושוקלים עכשיו לקנות דירת שלושה חדרים להשקעה במקום זאת".
החברה: "פועלים על פי חוק"
אין זה הפרויקט הראשון שהחברה מתכננת ללא מעלית. בימים אלו עומד לקראת סיום פרויקט נוסף במסגרת תוכנית מחיר למשתכן בעתלית, בעל מאפיינים דומים של בנייה כפרית - וללא מעליות. בחברה מדגישים כי פרט זה לא הפריע לזוכי התוכנית, שרכשו את הדירות בפרק זמן של 48 שעות.
עם זאת, בפרויקט אחר של החברה בירוחם, חזר בו הבעלים מההחלטה שלא לכלול מעליות בפרויקט - והחליט להתקין מעלית בכל בניין. זאת, לאחר שהפרויקט ספג ביטולים רבים מצד הזוכים בטענה לאיכות בנייה ירודה, הכוללת היעדרה של מעלית, ובהמשך לפגישה שערך עם ראש העיר.
הפרויקט בירוחם, הכולל 154 דירות ב-14 בניינים בני ארבע קומות, עתיד להסתיים ולהתאכלס בקיץ הקרוב. כפי שפורסם ב"כלכליסט" לפני כשנתיים, הזוכים העריכו כי הסיבה להתקנת המעליות נבעה מחוסר הצלחה למכור את דירות הפנטהאוז, אבל בירכו על כך שנמצא פתרון.
שטרית, מצדו, נימק את החלטתו אז במניעים ציוניים: "נעתרתי לבקשת ראש העיר להתקין מעליות בבניינים. אנחנו מוסיפים כעת חמישה מיליון שקל לפרויקט, כחלק מחזונו של בן גוריון ליישב את הנגב. כחברה המגדירה את עצמה בתור 'בית ישראלי אמיתי', אנחנו חייבים לפעול גם מתוך ציונות אמיתית ולא רק בפרויקטים שיש לנו רווח גדול".
מחברת שתית נמסר בתגובה: "חברת שתית בונה את פרויקט שתית ON טבעון, המשלב שני מתחמי מגורים בעלי עיצוב כפרי ובהם 13 מבנים בני 2-3 קומות. במבנים בעלי שתי קומות (מעל קומת הקרקע - ב.פ) עושה החברה הכנה למעלית עבור דיירי הפרויקט, ובבניינים בני שלוש קומות (מעל קומת הקרקע - ב.פ) מתקינה החברה מעלית. דירות שלושה חדרים ימכרו במחיר התחלתי של 670 אלף שקל, המגלם הנחה של כמעט 40% ממחיר השוק - סכום שאין לו אח ורע באזור.
"גם בעתלית בנתה החברה פרויקט מחיר למשתכן זהה בבנייה כפרית, שנמכר תוך 48 שעות, והדיירים אמורים להיכנס אליו כבר בעוד כחודשיים. החוק קבע כי בנייה כפרית עד שלוש קומות אינה מחייבת בניית מעלית, ואנחנו פועלים על פי החוק - ומספקים ללקוחות החברה מוצר ברמה הגבוהה ביותר, באזורים אטרקטיביים ובמחירים מוזלים, ולראייה מכירת הפרויקט בעתלית".