שתף קטע נבחר
 

כחלון: "מחיר למשתכן היה חוסם עורקים לעצירת הדימום"

שר האוצר דיבר בכנס סיכום פעילות הממשלה היוצאת בתחום הנדל"ן, שנערך בקריה האקדמית אונו. על מבקריו: "הם אפילו לא מתביישים, יש פה חציית קווים שלא היתה בעבר. כוחות כלכליים חברו יחדיו כדי שלא אמשיך לכהן בתפקיד". ראש עיריית לוד: "חצי מהקונים במחיר למשתכן לא גרים בעיר"

"אין ספק שמחיר למשתכן הפריע להרבה מאוד אנשים, ומה שקרה בתקופה האחרונה זה דבר נדיר. אותם אינטרסנטים אומרים בגלוי: 'בוא נעשה הכל כדי שלא יחזור'". כך אמר הבוקר (ג') שר האוצר משה כחלון, בכנס סיכום פעילות הממשלה היוצאת בתחום הנדל"ן, שנערך בבית הספר לנדל"ן בקריה האקדמית אונו.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

לא ייאמן: קבלן מחיר למשתכן בונה בניינים לזוגות צעירים בלי מעלית

זיג זג בגליל ים: כחלון ופדלון הודיעו כי בניית מחיר למשתכן לא תופסק

מחיר למשתכן? לפעמים דווקא דירה יד שנייה תעלה לכם פחות - בדיקה

 

כחלון אמר את הדברים בראיון שקיים עם פרופסור ירון זליכה, נשיא המועצה האקדמית העליונה בקריה האקדמית אונו.

   (צילום: באדיבות הקריה האקדמית אונו)
שר האוצר משה כחלון בכנס סיכום פעילות הממשלה היוצאת בתחום הנדל"ן(צילום: באדיבות הקריה האקדמית אונו)

במהלך דבריו הגיב השר לביקורות הנמתחות על התוכנית, ובין היתר התייחס לראיון עם נשיא התאחדות הקבלנים שפורסם אתמול ב"כלכליסט": "אתמול נשיא התאחדות הקבלנים אמר - 'לפני מחיר למשתכן חגגנו'. מה זאת אומרת? מי שילם על החגיגה? אתם, שהלכתם לקנות דירות. מנכ"ל חברת אזורים אמר לפני שבועיים ש'צריך לעשות הכל כדי שכחלון לא יהיה שר האוצר הבא', שייפסק מחיר למשתכן וש'נחזור להרוויח'. מנכ"ל מליסרון, חברת הקניונים, אומר בגלוי מול המצלמות - 'בוא נעשה הכל על מנת שכחלון לא יהיה שר האוצר הבא, אז נוכל להרים את המחירים באונליין ולהרוויח יותר".

 

כחלון המשיך והסביר כי מה שמטריד אותו זו העובדה ש"הם אפילו לא מתביישים. במי אתם פוגעים? בצעירים שקונים. אותו דבר במקרה של מחיר למשתכן: יש פה חציית קווים שלא היתה בעבר. ראשי הבנקים אומרים 'כחלון לא יהיה? נחזור להרוויח'. מי שמנסה לשמור על האינטרסים של הציבור הופך לקורבן של כוחות אדירים".

 

עוד ציין השר כי "לא נתקלתי בזה מעולם. גם בסלולר, חלק היו נגדנו וחלק בעדנו, אבל זה לא היה בעוצמות הללו. יש פה חבירה של הרבה כוחות כלכליים שאנחנו מפריעים להם. כשכלכלת ישראל במצב הכי טוב מאז קום המדינה, האבטלה בשפל חסר תקדים, יש צמיחה, השכר עולה, 85% מאושרים - ואתה חוטף כל יום בעיתונות הכלכלית כאילו הכנסת את המדינה למשבר שלא היה כדוגמתו. כלומר יש פה פעולה חזקה כדי שלא אמשיך לכהן כשר אוצר".

 

"עכשיו נצטרך לחזק התחדשות עירונית והשכרה ארוכת טווח"

בהתייחסו לפעולות שנקט בשוק הדיור ציין כי "יש עוד הרבה לעשות. הפתרון הוא לא רק מחיר למשתכן, הוא היה חוסם עורקים לדימום. פעם, את הדירות החדשות קנו המשקיעים, היום הזוגות הצעירים רוכשים אותן. כל השוק השתנה, הזוגות הצעירים יותר פעילים בשוק הדיור והמשקיעים צנחו במספרים חסרי תקדים. כשהגעתי הם היו 30%, והיום הם 15%. מחיר למשתכן הרגיע את השוק, אבל יש עוד שתי זרועות חשובות - דירה להשכיר, שיש בה 65 אלף יחידות דיור בקנה, והתחדשות עירונית, שצריכה לקבל דחיפה חזקה מאוד בקדנציה הבאה".

 

כחלון הוסיף כי "כשזה התחיל, שמנו המון משקל על מחיר למשתכן כדי לעצור את הדימום. עכשיו, כדי להוביל פתרון לדיור עד הסוף, נצטרך לחזק התחדשות עירונית והשכרה ארוכת טווח".

 

באשר לירידה בהתחלות הבנייה ציין כי "השוק עובד על היצע וביקוש, הקבלנים לא בונים כי הם תקועים עם דירות, והיות שהביקושים ירדו - הם מתאימים את עצמם לשוק. מצד שני, אחת הבעיות הגדולות שיצרו את משבר הדיור הוא חוסר בתכנון, ומחסור מוליד ביקושים. היום יש לנו מלאי תכנוני, השנה תכננו 130 אלף יחידות".

 

לשאלה מהקהל על כך שרוב הדירות נבנות בפריפירה ענה: "יש 800 דירות במחיר למשתכן שלא נמכרו ועברו לדיור ציבורי, מתוך 65 אלף. אנחנו בונים בכל הארץ. מה שיצר את המשבר בעבר היה שתכננו רק בפריפריה, וזו היתה טעות שיצרה ביקושים עצומים במרכז. אנחנו מייצרים מלאי של 70 אלף עודף".

 

ראש עיריית לוד: "חצי מהקונים במחיר למשתכן לא גרים בעיר"  

ראש עיריית לוד, יאיר רביבו, ביקר בדבריו בכנס את תוכנית מחיר למשתכן, והסביר כי "בלוד, חצי מהרוכשים בתוכנית באו מבחוץ וחצי מהם השכירו את הדירות בחצי מחיר ושברו את השוק. הגיעו אוכלוסיות מאוד חלשות. אני חושב שצריך לעצור את התוכנית".

  

רביבו המשיך ואמר כי "היום, כשאני מזמין חברות נדל"ן לעיר, אומרים לי 'אנחנו לא באים יותר למחיר למשתכן, הבנו, זה לא עושה לנו טוב'. זה היה טוב להתחלה, 'לעצור את הדימום' כמו שאמר השר. אם ממשיכים בתוכנית יש לי שני טיפים: להוציא הגרלה לאזרח רק כשיש היתר בנייה, כשהוודאות תהיה גבוהה; ולא לאפשר לאנשים להשכיר ביום הראשון".

יאיר רביבו, ראש עיריית לוד ()
יאיר רביבו, ראש עיריית לוד

"חצי מהקונים בלוד לא באו לגור בדירה, ייתכן שחלקם לא רצו לגור בעיר. הם לא נחשבים כמשקיעים בהגדרה, אבל אני רוצה לקלוט אוכלוסיה חזקה. מההגרלה הבאה צריך להגיד - אתה חייב לגור בישוב חמש שנים. דירת ארבעה חדרים עולה בלוד 1.4 מיליון שקל, והרוכשים במחיר למשתכן קיבלו אותה ב-800 אלף שקל. בעוד 5 שנים הם ימכרו אותה ב-1.4 מיליון שקל, הם קיבלו חצי מיליון שקל מתנה מהמדינה".

  

אמיר שאלתיאל, יו"ר קבוצת אלדר, ציין בכנס כי "אני חושב שיש בעיה גדולה עם שיטת ההגרלות, השיטה הזו לא נכונה. הפערים גדולים מדי ויש לי שתי דוגמאות חיות - אחד העובדים שלי זכה בקרית מוצקין וקיבל הטבה של 300 אלף שקל, ובן אחי קיבל בגליל ים שווי הטבה של 800 אלף שקל. הפערים הללו לא סבירים, כשכחלון יצא עם התוכנית לפעוטונים חששתי - זה שוב הגרלה? מי שבפריפריה יקבל פחות? כי בעיני זה לא סביר. צריך להכניס את זה למסגרת מסודרת של הטבות". 

  דרור מרמור- עורך אתר מרכז הנדלן,  בני דרייפוס-מנכ
בכנס סיכום פעילות הממשלה היוצאת בתחום הנדל"ן. דרור מרמור, עורך אתר מרכז הנדל"ן; בני דרייפוס, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון; יאיר רביבו, ראש עיריית לוד; דניאלה פז ארז, מנכ"לית חברת פז כלכלה והנדסה; עמיר שאלתיאל, יו"ר קבוצת אלדר; מתי דב, מנכ"ל מגוריט; יוסי חסון, מנכ"ל החברה לחיזוק מבנים בישראל(צילום: באדיבות הקריה האקדמית אונו)
 

מנכ"ל משרד השיכון - "העדפנו לתת ולחטוף"

בני דרייפוס, מנכ"ל משרד השיכון, התייחס לביקורת על שיעור הרוכשים הגבוה בתוכנית שאינם מתגוררים בדירות. "אנחנו כמדינה לא יכולים לקבעו כללים שאי אפשר לאכוף. ידענו שנקבל ביקורת, אבל אמרנו שאם האלטרנטיבה היא לתת או לא, אז עדיף לתת ולחטוף. יכול להיות שאפשר לשכלל את השיטה, אבל אין לנו עניין לייצר תוכנית מאוד מורכבת לתפעול, בדברים שאנחנו יודעים שאנחנו חלשים בהם העדפנו לא להכניס ראש בריא למיטוה חולה".

 

בנוגע לפערים בהטבות שמקבלים זוכי התוכנית בין אזורי הביקוש לבין הפריפריה, אמר כי "אנחנו בודקים את עצמנו השכם וערב. אפשר לעשות את זה יותר שוויוני, אבל אני רוצה להגיד עוד משהו - מחיר למשתכן היא היחידה שמשתווה לשוק הפרטי. למעלה מ-140 אלף אנשים נרשמו".

  

בהתייחסו לכך שמחירי הדירות לא צנחו בצורה משמעותית אמר כי "1.4% (ירידה, ב"פ) בשנה האחרונה זו מגמה שאני חושב שקשה היה לצפות בתחום כל כך מורכב. יש פה שינוי מגמה, השוק הפך משוק של קונים לשוק של מוכרים, ועד שמגמות כאלו מחלחלות לשטח לוקח זמן. אני משוכנע שהמגמה הזו כאן כדי להשאר".

 

יוסי חסון, מנכ"ל החברה לחיזוק מבנים בישראל, הזכיר למשתתפי הכנס כי "לפני ארבע שנים, כשנבחר לשר האוצר, אמר כחלון שאם לא יוריד את מחירי הדיור ב-20% הוא יתפטר. מחירי הדירות, שעלו רק במעט, זהו כישלון". לדבריו, לממשלה יש את היכולת להניע את התהליך ויש לה אפשרות להסיר חסמים שהמרכזי בהם הוא רגולטורי".

 

מתי דב, מנכ"ל מגוריט ישראל, ציין כי "תחום ההשכרה לטווח ארוך, הוזנח ונשכח בקדנציה הנוכחית על ידי כחלון. כל הפוקוס היה על תוכנית מחיר למשתכן. זאת טעות גמורה לא לקדם את התחום הזה כפתרון למשבר הדיור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות הקריה האקדמית אונו
משה כחלון, שר האוצר
צילום: באדיבות הקריה האקדמית אונו
מומלצים