שתף קטע נבחר

שר החקלאות: להגדיל בדחיפות את מכסות ייבוא החמאה

השר אורי אריאל פנה לשר האוצר בבקשה שיאשר את הגדלת מכסת ייבוא החמאה הפטורה ממכס ב-1,400 טונות לאור המחסור המקומי והעולמי. "שלא נצטרך לתת לציבור הסברים על מחסור שניתן היה למנוע"

פרסום ראשון: בעוד המחסור בחמאה מחריף, שר החקלאות אורי אריאל, החליט לפנות לשר האוצר משה כחלון, בבקשה לאשר בדחיפות הגדלה של כ-60% של מכסות הייבוא ללא מכס לחמאה ממדינות שונות.  לפי משרד החקלאות, גם בעולם קיים מחסור בחמאה.

 

המגעים בין האוצר למחלבות כשלו, מחירי מוצרי החלב שבפיקוח צפויים לעלות ב-3.4%

מחסור בחמאה? לא רק במכולת שלכם

אין חמאה? תאפו עם שמן זית או קוקוס: המרגרינה חוזרת

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

  

חמאה ממרח חמאה (צילום: מירב קריסטל)
רק תוצרת חוץ: מחסור בחמאה במקררים ברשתות השיווק(צילום: מירב קריסטל)

חמאת תנובה (צילום: ברוך נאה)
תנובה לא עומדת בביקוש(צילום: ברוך נאה)

טרה חמאה ()
חמאת טרה. מצרך נדיר לצרכן בימים אלה

 

"בתכנון ייצור החלב ל-2019 נוצר חוסר ברכיב השומן והגדלת הייצור המקומי על מנת להתגבר על חוסר זה - בלתי אפשרית", כתב. "לאור זאת, המליץ משרד החקלאות ופיתוח הכפר בתחילת השנה האזרחית על הגדלת מכסות הייבוא הפתורות ממכס של חמאה מ-2,250 טונות ל-2,650 טונות. למרות זאת, מכתבו של מנהל אגף סחר חוץ לרשות המסים שנשלח ב-3 בינואר ומכתבו של מנכ"ל משרד החקלאות למשרד האוצר - טרם נענו.

 

"השבוע עודכנה תחזית יצור החלב ברפתות על ידי מועצת החלב ולאור המחסור העולמי והמקומי בחמאה, ממליץ משרד החקלאות על הגדלת המכסה המבוקשת ב-1,400 טונות נוספות. לאור המחסור בחמאה המורגש בשווקים ואצל יצרניות החמאה כבר כעת, אם לא תיפתח המכסה כמבוקש בהקדם האפשרי, עלול המחסור בחמאה להעמיק.

 

"אבקשך לפעול בדחיפות לאישור הגדלת מכסות החמאה על מנת שלא נצטרך לתת לציבור הסברים על מחסור שניתן היה למונעו".

 

על המדף: בעיקר תוצרת חוץ וממרחי חמאה במחירים שהם לרוב - גבוהים

המחסור במדף החמאה במקררים ברשתות השיווק ובמרכולים - עדיין ניכר. תנובה מתקשה לספק את הביקוש, בעוד שטרה הפסיקה כמעט כליל לשווק חמאה לרשתות ובעצם כמעט שלא משווקת חמאה לצרכנים.

 

בימים אלה, במקררים ברשתות השיווק בישראל נראית בעיקר חמאה תוצרת חוץ. חמאת יבוא היא לעיתים קרובות יקרה יותר לצרכנים מהחמאה המקומית, שמחירה מפוקח והוא עומד כרגע על 3.80 שקלים ל-100 גרם ובקרוב יעלה ל-3.94 שקלים, בעקבות העלייה הצפוייה במחירי מוצרי החלב שבפיקוח.

 

למשל, חמאת פרזידנט נמכרת ברשתות השיווק ב-16.90-14.90 שקל ל-100 גרם - פי 4 מחמאה ישראלית. חמאת ואליו נמכרת בשופרסל ב-16.90 שקל ל-200 גרם: 8.45 שקלים ל-100 גרם יותר מפי 2 מחמאה ישראלית.

 

חמאת יורו של וילי פוד באריזת 250 גרם עולה 11.90 שקל בשופרסל, כלומר, 4.76 שקלים ל-100 גרם - מוצר יקר בכ-25% מחמאה מקומית. יש מותגי חמאה כמו עלמה של נטו, שנמכרים במחיר דומה או נמוך מהמחיר המפוקח, בזכות מכסת יבוא שנטו זכתה בה בזכות זה שהציעה מחיר נמוך לצרכן.

 

לצד מותגי הייבוא, נמכרים ממרחי חמאה, וגם הם מייבוא, שלא תמיד מחליפים חמאה, בטח שלא לבישול, בשל מרקם המוצר. בנוסף מדובר במוצר שנחשב לנחות יותר מהחמאה, שכן הוא מכיל שמנים נוספים שנועדו לרכך את החמאה לכדי ממרח, בעוד שחמאה אמיתית מכילה שמנת בלבד.

 

בין היתר, יורו spread שנמכר ב-17.90-10 שקלים ל-250 גרם, כלומר 7.16-4 שקלים ל-100 גרם (מחיר שבחלק הרשתות מתקרב למחיר המפוקח) וכמובן לורפק שנמכר ב-17.90-14 שקל לאריזת 250 גרם: 7.16-5.6 שקלים ל-100 גרם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: ברוך נאה
חמאה של תנובה
צילום: ברוך נאה
מומלצים