מוצרי החלב בפיקוח יתייקרו ב-3.4%; תנובה: נדחה ההתייקרות לאחרי פסח
בניגוד לדעת שר האוצר, עתירת תנובה התקבלה - ומחירי מוצרים כמו חלב, גבינה לבנה, גבינת עמק ושמנת יעלו בעד 20 אגורות למוצר. זאת לאחר שהמדינה מסרה לבג"ץ לקבל את המלצת ועדת המחירים המשותפת למשרדי החקלאות והאוצר. בתוך כך הודיע כחלון כי יחל בהליך שימוע לביטול המכסים על יבוא חלב; כל עוד כחלון לא יחתום על הצו - ההתייקרות לא תיכנס לתוקף
כישלון לשר האוצר, משה כחלון: עתירת תנובה התקבלה - ומחירי החלב המפוקחים יעלו. כך קבע היום (ב') בג"ץ, שהורה למדינה לאמץ את החלטת ועדת המחירים המשותפת למשרדי האוצר והחקלאות. המחירים יעלו ב-3.4% בממוצע וצפוי שיעלו עוד יותר בהמשך, שכן מחירי החלב הגולמי עלו ושיעור ההתייקרות כולל מרכיב המפצה את המחלבות מגיע ל-6.6%. ההתייקרות תיכנס לתוקף רק אחרי שכחלון יחתום על צו הפיקוח על המחירים, אך ניתן להעריך שלא יחתום על הצו עד הבחירות.
בינתיים נראה שגם שר האוצר וגם תנובה החליטו להפוך את החלטת בג"ץ לאירוע יחסי ציבור: כחלון הודיע כי יחל בהליכי שימוע לצורך צמצום וביטול המכסים על יבוא חלב ומוצריו, ותנובה מצידה דחתה את העלאת המחירים, בידיעה שכחלון ינסה לעכב את החתימה על צו עדכון המחירים עד אחרי הבחירות.
המגעים בין האוצר למחלבות כשלו, מחירי מוצרי החלב שבפיקוח צפויים לעלות ב-3.4%
שר החקלאות: להגדיל בדחיפות את מכסות ייבוא החמאההמדינה לבג"ץ: אפשר להעלות את מחירי החלב
מוצרי החלב המפוקחים הם: חלב 3% ו-1% בקרטון ובשקית, חמאה 100 גרם, גבינה לבנה 5%, שמנת חמוצה 15%, שמנת מתוקה 38%, אשל 4.5% שומן, גיל 3% שומן, גבינת עמק במעדנייה וגבינת גלבוע במעדנייה.
מדובר בעלייה של פחות מ-20 אגורות למוצר, לא כולל גבינת עמק וגלבוע שיתייקרו בעד 1.40 שקלים, אך מדובר במחיר לק"ג, כך שהמחיר ל-100 גרם עבור גבינות אלה יעלה ב-14 אגורות. כך למשל חלב בקרטון יתייקר ב-19 אגורות ואשל יתייקר בשש אגורות. מרווחי השיווק של המחלבות מגיעים עד ל-98 אגורות בשמנת ול-5.43 שקלים לק"ג גבינת עמק.
>> לסיפורים הכי חמים במדור כלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
כחלון אמר היום: "פסיקת בג"ץ היא פגיעה ישירה בצרכן ובמשפחה הישראלית. היא נגועה בחוסר רגישות חברתית ובחוסר איזון מוחלט בין שיקולים של בצע כסף לבין טובת הציבור. הפסיקה תביא לתוצאה בלתי מתקבלת על הדעת. הניסיון לפגוע בצרכן הישראלי, תוך ניצול כוח מונופוליסטי שרירותי ובצע כסף, שבר שיאים חדשים".
הוא הוסיף: "כפי שנקבע בהחלטה, בסמכותי להפעיל צעדים אחרים על מנת לקבוע מדיניות שתגן על הצרכן הישראלי. החלטתי לפתוח בהליך של שימוע לצורך ביטול וצמצום מכסים. זוהי בדיוק הסמכות הנתונה לי על מנת להגדיל תחרות ולהגן על הצרכן. ידע כל אזרח בישראל שיש מי שמגן עליו. בשביל זה הגעתי למשרד האוצר. מה שלא עשו שיקולים של צדק חברתי והיגיון בריא, אעשה מתוקף תפקידי כשר האוצר".
מתנובה נמסר בתגובה על דבריו של כחלון: "תנובה קיבלה את החלטת בג"ץ, תפעל לאורה ומצפה משרי האוצר והחקלאות לחתום על צו המחירים בהתאם להחלטה. לאור הקרבה לחג הפסח, החליטה תנובה כי לאחר חתימת השרים על צו הפיקוח, היא תדחה את יישום ההעלאה עד לאחר החג. בנוסף, אף שכבר במועד זה זכאיות המחלבות לעדכון מחיר נוסף בשיעור של 3.2%, החליטה תנובה לא לממש את זכאותה לעדכון זה עד לתום 2019. זאת, מתוך ציפייה שהממשלה תשלים את הרפורמה במשק החלב באופן שמחירי החלב יירדו לטובת הציבור כולו".
בסביבתו של כחלון עדיין לא השיבו לשאלת ynet האם יחתום על צו פיקוח המחירים ואיך בדיוק יצליח לפתוח את השוק לייבוא בזמן שנותר לפני הבחירות. לטענת מקורביו הדבר אפשרי בזכות הרפורמה בענף החלב, אך אין לכך עדיין אישוש רשמי.
"נזק של 200 מיליון שקל"
בשבוע שעבר כשל ניסיון הפשרה של שר האוצר עם תנובה. השר כחלון ניסה להגיע להסכם לפיו מוצרי החלב שמחיריהם נמצאים בפיקוח המדינה יתייקרו ב-1.5% בחודש מאי - אחרי פסח והבחירות - במקום ב-3.4% - כפי שתנובה ביקשה בעתירתה לבג"ץ.
עוד קודם לכן המדינה הודיעה לבית המשפט שמכיוון שהכנסת פוזרה ואין לדעת מתי הרפורמה במשק החלב תיכנס לתוקף, יש לקבל את המלצת ועדת המחירים של משרדי האוצר והחקלאות - ולהעלות את מחירי מוצרי החלב המפוקחים. כחלון נלחם במשך חודשים שלא לייקר את מוצרי החלב שבפיקוח, והביא לכך שתנובה וטרה ייקרו שורה של מוצרי חלב לא מפוקחים בתגובה לצעדיו.
משרד האוצר ביקש לדחות את ההתייקרות, עד שייכנס לתוקף ההסכם שהוביל משרד האוצר - ואמור להסדיר מחדש את ענף החלב; אך ההסכם נתקל בהתנגדות מצד רפתנים וכן בקרב גורמים במשרד החקלאות. בין היתר, היועצת המשפטית של משרד החקלאות טענה כי ההסכם נכפה על הרפתנים.
תנובה, שיוצגה על ידי עורכי הדין נגה רובינשטיין ורועי בלכר, טענה כי נגרם לה נזק של כ-200 מיליון שקל בשנתיים האחרונות בשל סירוב המדינה לייקר את מוצרי החלב המפוקחים למרות שהחלב הגולמי התייקר מספר פעמים.
טרה טענה אף היא לנזקים כספיים והפסיקה לאחרונה כמעט לחלוטין לשווק חמאה (מוצר מפוקח) לרשתות השיווק בטענה שהיא מפנה את רוב התוצרת לשוק המוסדי (מסעדות ומאפיות בין היתר).
כחלון הגיב על ההכרעה בטוויטר: "קיבלתי כעת את פסק דין מחירי החלב מבג"ץ. אלמד את פסק הדין ואתייחס אליו בהמשך", כתב.
שר החקלאות אורי אריאל בתגובה: "במחלוקת בין השופטים לגבי ייצוג עמדת הממשלה בבית המשפט, אני מחזק ותומך בעמדתו של השופט שטיין, אשר לצערי נמצא בדעת המיעוט. השופט שטיין קבע כי במקרה של מחלוקת מהותית בין השרים לבין היועמ"ש, יורשו הראשונים לשכור את שירותיו של עורך דין חליפי ליועמ"ש".