מחר ייחתם הסכם הגג בירושלים: כ-23 אלף יח"ד ו-3 מיליון מ"ר לתעסוקה ומסחר
ההסכם צפוי לצאת לדרך בין השנים 2025-2020 בעלות של כמיליארד שקל למדינה, והוא יתפרש על פני 12 שכונות בעיר; בעיריית ירושלים התעקשו כי הקרקעות המשלימות להתחדשות עירונית ישווקו מתוכנית רכס לבן השנויה במחלוקת
אחרי תקופה ארוכה של חבלי לידה והתנגדויות, מחר (ב') צפוי להיחתם בבניין העיריה הסכם הגג בין משרד האוצר, עיריית ירושלים ובהובלת רשות מקרקעי ישראל. מדובר בהסכם שנוי במחלוקת שהמשא ומתן עליו מתקיים כבר זמן רב, הרבה לפני שמשה ליאון נבחר כראש העירייה. קיומו של ההסכם הוטל בספק במשך תקופה ארוכה וגם כעת עד לרגע האחרון בוצעו שינויים בהסכם כדי לאפשר את קיומו.
>> לסיפורים הכי חמים במדור כלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
יו"ר הוועדה המחוזית ת"א: "ראש עיר לא יכול סתם לסרב לחתום על היתר"
החלוצים החדשים: פינוי בינוי - גרסת הקיבוץ
עכשיו זה רשמי: העליון ביטל את טענות הקיבוצים לבעלות על הקרקע
מדענים, סופרים וזמרים: אלפי התנגדויות לבניית שכונה בהרי ירושלים
מדובר בהסכם שיכלול את הקמתן של 14,836 יחידות דיור ב-12 שכונות שונות ובחלקי עיר מגוונים; ועוד 7,500 דירות במסגרת של התחדשות עירונית. בסך הכול כולל ההסכם כ-23 אלף יחידות דיור, כאשר במסגרת ההתחדשות העירונית יוקמו בסך הכול 10,000 דירות (מתוכן 2,500 יחידות דיור שייבנו על קרקע משלימה וכן 2,500 יחידות דיור קיימות שישודרגו או יהרסו וייבנו מחדש).
ההסכם צפוי לעלות למדינה 700 מיליון שקל לתשתיות על, 300 מיליון שקל למבני ציבור, מבני חינוך ותשתיות בעיר הישנה, וזאת בנוסף לתקצוב השנתי הרגיל שמוגדר כ"מענק בירה" ועומד על 900 מיליון שקל.
בהתאם לדרישת העירייה, הקרקע המשלימה תמוקם בקרקעות רכס לבן, תוכנית שנויה במחלוקת אשר הופקדה לאחרונה לדיון בהתנגדויות והוגשו לה למעלה מ-6,000 התנגדויות מצד גורמים שונים. בהתנגדויות נטען כי בנייה באזור בעל חשיבות אקולוגית רבה תגרום לפגיעה בלתי הפיכה בערכי הטבע ובבעלי החיים הנמצאים באזור. בנוסף נטען כי בנייה במקום אינה הכרחית היות וקיימות עתודות קרקע נרחבות שטרם נוצלו ברחבי העיר.
כמחצית מהקרקע המשלימה תשמש לטובת התחדשות עירונית במרחבים: יובלים, גנים, קטמון וארמון הנציב, והמחצית השניה תוקצה לטובת מרחב שמואל הנביא ורמת פולין.
המשא ומתן שנמשך מ-2017
שיווק כלל הקרקעות צפוי להתבצע בין השנים 2025-2020 ובמסגרתו תקצה רשות מקרקעי ישראל 50 מיליון שקל לתשתיות אשר יגבו מהוצאות הפיתוח של שיווק קרקעות רכס לבן. כמו כן הרשות תממן את תשתיות העל ועיריית ירושלים מנגד תתחייב לאפשר לה שיווק של לפחות 2,000 יחידות דיור בשנה.
כחלק מהתגמול לעירייה, צפוי האוצר לסייע בהקמה של כ-5,000 כיתות לימוד חסרות בעיר. כמו כן, עם כספי היטלי הפיתוח מתוכננים מספר פרויקטים מרכזיים כגון: מתחם לצרכי ציבור בירמיהו, פיתוח מתחם רשות השידור, וחוות הנוער הציוני. כן מתוכנן קירוי בגין.
המשא ומתן על הסכם הגג לירושלים מתנהל כבר משנת 2017 אלא שבתקופתו של ניר ברקת כראש העירייה, ההסכם אושר בוועדת הכספים אך חברי הקואליציה החרדים הבהירו לברקת כי במידה ויעביר את ההסכם למועצת העיר הם לא יחתמו עליו וברקת נמנע מלעשות זאת. החרדים גם דרשו ששטחים נכבדים מרכס לבן יסומנו כאזורים לבנייה לחרדים, אבל בעיריה התנגדו לכך בטענה שמדובר בהחלטה לא הגיונית שכן התכנון לא תואם אופי בנייה חרדי וכי מראש לא מדובר באזור שבסביבתו ריכוז גבוה של אוכלוסייה חרדית.