שתף קטע נבחר

שקד נגד בכירי המשרד: עצרו הליך הסדרת התחזוקה והניהול בבתים משותפים

בבוקר פרסמה מחלקת ייעוץ וחקיקה קול קורא המזמין את הציבור להגיש הצעות להסדרת תחום הניהול והתחזוקה ברבי קומות, ובערב הורתה השרה לעצור את התהליך שלטענה נעשה שלא בידיעתה. לשכתה: "בכוונת שקד לשחרר את התחום כליל ממעורבות ממשלתית"

פארסה במשרד המשפטים: שרת המשפטים איילת שקד הוציאה הערב (ג') הודעה חריגה המאשימה את בכירי משרדה, בהם המשנה ליועמ"ש (אזרחי) עו"ד ארז קמיניץ ומנהלת אשכול הנדל"ן במחלקת ייעוץ וחקיקה עו"ד כרמית יוליס בקידום מהלך ללא ידיעתה, והורתה לעצור אותו.

 

>>לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

פסיקה של בית משפט: אי אפשר להוציא דייר מקבוצת הווטסאפ של הבניין

מנוי חודשי של אלפי שקלים: כך השתלטו חברות הניהול על ועדי הבתים

משקיעי הנדל"ן הסתכנו - וההבטחה של מייסד קופיקס לא התגשמה

נדל
בניין משותף בתל אביב(קרדיט: shutterstock)
 

מדובר בפרסום שביצעה הבוקר מחלקת הייעוץ והחקיקה במשרד, אשר תחת אחריותו של קמיניץ, של קול קורא המזמין את הציבור להגיש את הערותיו באשר לשינויים הנדרשים להסדרת תחום הניהול והתחזוקה בבתים המשותפים. במסגרת הצעדים הנבחנים אשר פורטו בקול הקורא - חובת מימון תחזוקת הבניין אשר תחול על יזמי הבניינים החדשים, בין אם באמצעות קרן תחזוקה או בהעמדת נכס מניב שהכנסותיו ישמשו לשם כך, וכן חיוב הדיירים בהתקשרות עם חברות ניהול, הסדרה של מעמדן המשפטי, קביעת סטנדרטים לפעילותן ולפיקוח עליהן.

 

ואולם, הערב פרסמה לשכת שרת המשפטים את ההודעה המפתיעה הבאה: "מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים פרסמה היום ללא ידיעת השרה שקד קול קורא לציבור בנוגע לניהול בתים משותפים. זהו חלק ראשוני בעבודת המטה לרפורמה נחוצה בתחום, אבל במקום לבחון כפיית התקשרות עם חברת ניהול מפוקחת בכוונת שקד לשחרר את התחום כליל ממעורבות ממשלתית". עוד נמסר כי שרת המשפטים הורתה לעצור את התהליך.

 

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "מחלקת ייעוץ וחקיקה מתייעצת לעתים עם הציבור בענייני חקיקה ורגולציה, וכך נעשה גם בעניין הקול הקורא בנושא ניהול ותחזוקה של בתים משותפים, המופיע בתוכנית העבודה. אנחנו מבהירים כי גורמי המקצוע במשרד המשפטים טרם גיבשו את עמדתם בנושא, וזאת בניגוד לפרסומים שגויים. העמדה תגובש לאחר קבלת הערות הציבור והיא תקודם לחקיקה רק באישור שרת המשפטים. בעת הקרובה יתקיים דיון אצל השרה בדבר המשך ניהול עבודת המטה".

  

"קיים צורך להתאים את החוק למציאות"

עו"ד צבי שוב, מומחה לתכנון ובנייה, מציין כי נכון להיום חוק המקרקעין לא מגדיר קריטריונים מספקים באשר להתקשרות עם חברת ניהול. "מדובר בנושא פרוץ שאיננו מפוקח ואיננו מעוגן כיאות בחוק. בעבר ועד בית של ארבע דירות נוהל בהתנדבות על ידי אחד הדיירים בבניין, אך כיום ישנם בניינים של מאות יחידות ומדובר בלוגיסטיקה מורכבת של ניהול. נציגות הבית המשותף הוכרה כאישיות משפטית שניתן לתבוע וקיים צורך דחוף להתאים את החוק למציאות הבנייה הקיימת".

 

החוק לא מגדיר היום את השירותים הבסיסיים שחברות הניהול מחויבות לתת ואת מחיריהם, רמת האחזקה של הרכוש המשותף, הציוד, המבנה ובטיחותם, רגולציה ממשלתית, שקיפות מול הדיירים לרבות הצגת תוכניות שנתיות ודו"חות, קבלת ערבות אישית של מנהלי חברת הניהול ועוד.

 

גיל מעין, שמאי המקרקעין ומנכ"ל חברת הניהול והאחזקה מיקדן, ציין כי מדובר בצעד מתבקש לנוכח העלייה הגדולה במספר המגדלים בישראל. "ועד בית המורכב מנציגות דיירים אולי מצליח לדאוג לצורכי בניינים משותפים קטנים. אבל בניין הכולל עשרות דירות שמותקנות בו מערכות מורכבות כמו מעליות, כיבוי אש, חניון תת-קרקעי, משאבות מים, גנרטור ועוד מצריך סטנדרטים אחרים של ניהול. ועדי הבתים מסתכנים כיום באחריות וחבות אישית שעלולה להיות אף פלילית במקרים של פגיעה בחיי אדם"

 

מעין הוסיף כי "מדובר בתחום פרוץ עם סף כניסה נמוך במיוחד, וזאת למרות האחריות הגדולה והסכנות המשמעותיות הכרוכות בו. כל 'קבלן טנדר' יכול להקים בין לילה חברת ניהול אחזקה גם אם אין לו שום ניסיון מקצועי, מוניטין או יכולת כספית מוכחת. מצב זה מוביל לירידה במקצועיות בענף, כניסת שחקנים לא איכותיים, הורדת רמת שירותים ופגיעה משמעותית בטיב האחזקה אשר משמעותה ירידה בערך הנכסים לאורך זמן וסיכון חיי אדם".


פורסם לראשונה 19/03/2019 14:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים