2018: זינוק בפינוי-בינוי, ירידה בפרויקטים של תמ"א
שינוי מגמה? לפי לשכת שמאי המקרקעין, הרבה יותר דירות חדשות נבנות במסגרת התחדשות עירונית ובמקביל הצטמצם מספר הדירות בפרויקטי תמ"א. "יותר ויותר רשויות מקפיאות פרויקטי תמ"א". ומי העיר עם הכי מעט התחלות בנייה בפרויקטי התחדשות עירונית?
עלייה חדה בפרויקטים של פינוי-בינוי לעומת ירידה במספר הפרויקטים של תמ"א 38. כך עולה מניתוח נתוני הלמ"ס ל-2018 שערכו בלשכת שמאי המקרקעין.
הסוף לבלגן: יפורסם הסכם מומלץ לפרויקט פינוי-בינוי
חיכו 20 שנה לפינוי-בינוי: "חלק מהדיירים כבר לא בחיים"
תעצרו את העיר: ראשי הערים מתנגדים למגדלי הענק
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
לפי הנתונים, בשנה שעברה הוחל בבניית 3,794 דירות בפרויקטי פינוי-בינוי (התחדשות עירונית במתחמים גדולים) לעומת 2,364 ב-2017, זינוק של 60%. לעומת זאת, בשנה החולפת הוחל בבניית 2,770 דירות בפרויקטי תמ"א 38/2 (הריסה ובנייה) לעומת 3,204 יח"ד ב-2017, ירידה של 14%. בפרויקטי תמ"א 38/1 (חיזוק ותוספת לבניין קיים) חלה ירידה של 2%.
עוד עולה שמחוז ירושלים ממשיך לדשדש במה שקשור להתחדשות עירונית: רק 8% מהתחלות הבנייה בעיר בשנה החולפת היו בפרויקטי התחדשות עירונית לעומת 11% אשתקד. לעומת זאת, 12% מהתחלות הבנייה במחוז הדרום ב-2018 היו בפרויקטי התחדשות עירונית לעומת 2% בשנת 2017. גם במחוז חיפה חלה עלייה מ-12% לפני שנה ל-17% ב-2018. כ-45% מהתחלות הבנייה במחוז תל-אביב בשנה שעברה היו בפרויקטי התחדשות עירונית. סך הכל 19% מהתחלות הבנייה ב-2018 היו בפרויקטי התחדשות עירונית.
לדברי יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, חיים מסילתי, "בשנתיים האחרונות יותר ויותר ראשי רשויות הצהירו שיעדיפו פרויקטי פינוי-בינוי על פני תמ"א. אנו רואים את יישום המדיניות הזו בנתוני הלמ"ס. מבחינת הרשויות המקומיות, פרויקט פינוי-בינוי כולל שדרוג כולל של כל התשתיות בשכונה. לעומת זאת, פרויקט תמ"א מהווה תוספת של משפחות חדשות על אותן תשתיות, דבר שמהווה מעין 'טלאי' על הקיים. אנחנו רואים יותר ויותר רשויות שמקפיאות פרויקטי תמ"א".
עזרא ערוסי, מנכ"ל חברת משהב, אומר כי "לא בכל מקום ניתן ליישם פינוי-בינוי. הביורוקרטיה מאוד ארוכה, וחילופי השלטון ברשויות המקומיות עצרו הרבה מאוד פרויקטים. הרשויות יוצרות חוסר ודאות בהיבט של התכנון, משנות את המדיניות חדשות לבקרים ונמנעות מעמדה ברורה. יש מקומות שבהם צריך לקדם גם פרויקטים של תמ"א, מאחר שיש הרבה בניינים במצב רעוע שלא יחזיקו מעמד במצב של רעידת אדמה וחייבים לקדם התחדשות שלהם".
לדברי רו"ח אודי בלום, מנכ"ל מטרופוליס, "יש פער משמעותי בין התוכניות וההבטחות הממשלתיות בתחום ההתחדשות העירונית מול היישום בשטח. עד היום הממשלה לא הצליחה לגרום לרשויות המקומיות ליישר איתה קו בתחום, ולכן אנחנו רואים גרירת רגליים ואישור תוכניות רק לאחר שנים של התדיינות".