בולגריה: האנטישמיות מתגברת - אבל היהודים חוזרים
על אף התנגדות ממשלת בולגריה, נדמה כי הניאו-נאצים מרגישים בה בנוח - ובקהילה היהודית חוששים מערעור הזיכרון ההיסטורי של העם שהציל יהודים בשואה. בכירים במשרד החוץ הבולגרי מצהירים ל-ynet כי בכוונתם להגביל בחוק את התנועות האנטישמיות, ובקהילה היהודית מספרים על העולים שחזרו לבולגריה בגלל הנוחות
לפני כחודש ביליתי סוף שבוע חורפי בסופיה, בירת בולגריה. בליל שבת צעדנו אני ואשתי ליד מדרחוב ויטושה, הרחוב התיירותי המפורסם של העיר. לפתע, ממש משום מקום, התחלנו לשמוע שאגות וראינו צונאמי של בני אדם שוטף את הרחוב כשבידיו לפידים אדומים.
<<הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק >>
עוד קהילות בערוץ היהדות :
- יפן: קוראים ספרות אנטישמית ומעריצים את היהודים
- היסטוריה במפרץ: איחוד האמירויות הכיר בקהילה היהודית
- אחרי שגורשו והושמדו: היהודים חוזרים לעיירה היהודית במזרח אירופה
- העיירה היהודית העתיקה האחרונה: ביקור בקירימיזי קסבה
- אסואירה שבמרוקו: היהודים כבר אינם - התרבות קמה לתחייה
החוויה הייתה מצמררת עבורנו כישראלים וכיהודים. הצבע האדום שצבע את הרחוב ואווירת החולגניות תרמו אף הם לתחושת האיום. עוברי האורח שהמצעד האנטישמי עבר על פניהם שלפו טלפונים ניידים והחלו לצלם. למרבה הפלא, לא היו שוטרים. הניאו-נאצים צעדו ברחוב כאילו היה שלהם.
היה זה אך קדימון למצעד המפורסם שהתקיים למחרתו, בשבת, ובו השתתפו כ-1,500 בני אדם. מצעד לוקוב המתקיים בסופיה מאז שנת 2003 הפך לאבן שואבת לניאו-נאצים שמגיעים לבולגריה מכל רחבי אירופה: שבדיה, בולגריה, גרמניה, אוקראינה, שבדיה, פולין והונגריה.
"מנצלים את חופש הביטוי"
השנה עשו הקהילה היהודית בבולגריה והקונגרס היהודי העולמי מאמץ גדול לנסות לשכנע את ממשלת בולגריה לבטל את המצעד, ואף מסרו לראש ממשלת בולגריה, בויקו בוריסוב, עצומה שעליה חתמו 175 אלף איש וקראה לביטול המצעד.
ממשלת בולגריה התנגדה לקיומו של המצעד, ואף הטילה מספר איסורים ומגבלות על הצועדים. ראשת עיריית סופיה, יורדנקה פנדקובה, הוציאה צו האוסר על קיומו - אך הניאו-נאצים עתרו לבית המשפט וקיבלו אישור בשם ההגנה על חופש הביטוי.
לדבריו, "הם מנצלים את החופש הזה לרמות את המערכת. לפי החוק הבולגרי, אם אין בתהלוכה שום סימן שהוא נגד המדינה, צריכים לאפשר את קיומו של המצעד. אנחנו מתביישים בזה שאנשים מאוחדים בשנאה ובדעות המזעזעות שלהם. הם נגד כל מה שמציע סדר וחוקים. חלקם אנרכיסטים. מדובר באנשי ימין קיצוני. אנחנו מחפשים דרכים חוקיות למנוע את זה מלקרות".
"אני יכול להגיד לך שאנחנו עובדים על רגולציה כדי למנוע מצעדים כגון אלה. זאת הסיבה שאנו צריכים לכתוב את החוק בצורה זהירה. אנו עובדים עם משרד המשפטים – וחברי פרלמנט לשנות אותו, ואני רוצה להאמין שבשנה הבאה כבר לא נאפשר להם לצעוד. כבר השנה היו הרבה פחות ועדים מאשר בשנה שעברה".
מה רמת האנטישמיות בבולגריה?
"לצערנו אני צריך להודות שיש אנטישמיות ויש גם מעשים אנטישמיים. לא ראינו פה מעשים נוראיים כמו בצרפת או בשבדיה, אבל יש לנו את מצעד לוקוב, ויש מקרים של ריסוס ססמאות וצלבי קרס על בניינים ואנדרטאות. יש קבוצות קטנות שתומכות במעשים אנטישמיים, אבל הממשלה מקדישה את עצמה לגמרי להילחם בכך. קיבלנו את הגדרת האנטישמיות של אירגון הברית הבינלאומית לזיכרון השואה (IHRA). המורשת ההיסטורית של בולגריה מחייבת אותנו להילחם באנטישמיות".
בולגריה זכתה לשבחים על הצלת יהודי המדינה, אבל האם אתה חושב שעשתה מספיק בכל הנוגע ללקיחת אחריות על גירוש 11 אלף יהודי מקדוניה וצפון יוון, שרובם המוחלט ניספו בטרבלינקה?
"בשנה שעברה, לראשונה, השתתף ראש ממשלת בולגריה בטקס הזיכרון ליהודים בסקופיה והביע צער עמוק. זה חלק מההסטוריה שלנו. אנו מצטערים עמוקות על אובדן החיים. אמרנו שהנאצים ומשתפי הפעולה שלהם אחראים למה שקרה אז בשטחים שנוהלו על ידי בולגריה. אנחנו מצטערים שלא יכולנו לעשות יותר. יכולנו לעשות יותר להגן על האנשים האלה - והם גורשו.
"עבור בולגריה זה פצע כואב. האחריות שלנו היא לא לתת לדברים כאלה לקרות שוב. אני חושב שהממשלה לא רק מחוייבת, אלא אף עושה מאמצים רבים כדי להבטיח חברה שתהיה נקייה מכל צורה של אנטישמיות ושנאת זרים. עכשיו יש באירופה הרבה תנועות ימין קיצוני ושמאל קיצוני. עם המורשת והעבר שלנו עלינו להראות אחריות. בולגריה היא אחת הדוגמאות הטובות בעולם שכן 48 אלף יהודי בולגריה ניצלו".
איך אתה מסביר את זה שברחבי בולגריה נמכרות בגלוי מזכרות נאציות כגון כוסות עם תמונות של היטלר וצלבי קרס, כובעים נאציים, חרבות ועוד?
"אנו משתפים פעולה עם משרד הפנים. כמה פעמים החרמנו מזכרות כאלו. אנחנו חושבים על תיקונים בחקיקה כדי לאסור את זה לחלוטין. היו כמה פעולות של משרד הפנים להחרמה בסופיה ובכל רחבי המדינה. אנו עוקבים מקרוב ופועלים למנוע את התופעה".
"החוק פה ליברלי מדי"
על מנת להיאבק בתופעה יזם הקונגרס היהודי העולמי את מצעד הסובלנות בבולגריה. המצעד התקיים ביום סמלי: יום השנה במלאת 76 שנה להצלת יהודי בולגריה. 1,500 בולגרים טובים, מחציתם יהודים, צעדו במרכז סופיה ואמרו לא לשנאה. בראש הצועדים עמדו שלובי ידיים שרת החוץ של בולגריה, אקטרינה זכרייבה, גיאורגייב עצמו, נשיא הקונגרס היהודי העולמי רונלד לאודר, שגרירת ישראל בבולגריה, אירית ליליאן, ראשי הקהילה היהודית, שרים וחברי פרלמנט.
המצעד עבר בנקודות שקשורות להצלת יהודי בולגריה בשואה, כולל הכנסייה והפרלמנט, והסתיים באנדרטה לציון הצלת היהודים, שם התקיים טקס רשמי בהשתתפות מסדר של חיילים בולגרים.
"אנחנו מנסים למנוע את מצעד לוקוב כל שנה, אבל לצערנו החוק שלנו בנוגע לשביתות והפגנות הוא ליברלי מדיי", אומרת ל-ynet שרת החוץ של בולגריה. "עיריית סופיה מנסה למנוע את זה, אבל בית המשפט מאשר. אני לא אוהבת להשוות בין מצעד הסובלנות הזה לבין מצעד לוקוב. אני לא רוצה לתת להם תשומת לב גדולה מדיי. האנשים שצועדים כאן במצעד הסובלנות הם הבולגרים האמיתיים ולא צועדי מצעד לוקוב".
"בתקופה האחרונה אנחנו עדים לתופעה מדאיגה של מצעדי שנאה ברחבי אירופה", אומר רוברט זינגר, מנכ"ל הקונגרס היהודי העולמי. "התופעה הזו מושכת מגוון רחב של תומכים בינלאומיים בהפגנת סולידריות, לצד מפגינים מקומיים, למען אג'נדה של אנטישמיות, שנאת זרים וניאו-נאציזם".
שרים שירים נאציים
לאחר מצעד הסובלנות נפגשו לאודר וזינגר עם בני נוער יהודים. הילדים סיפרו שבקרב הנוער יש אהדה לניאו-נאצים שצועדים בלוקוב, אך היא נובעת מבורות. עוד סיפרו שנתקלו בגילויי אנטישמיות בבית הספר - ולא אחת בבדיחות נגד יהודים. יש גם שנאה לישראל, טענו, ובמשחקי הכדורגל בבולגריה שרים שירים נאציים.
גיאורגייב מוסיף כי הוא מתבייש בקיומו של מצעד לוקוב. "אני יודע שזה מותיר רושם נוראי. לצערנו זה קורה אצלנו כמו שזה קורה בארה"ב או בגרמניה. האנשים האלה מאוד מבולבלים בהבנתם את ההסטוריה. הם לא מכירים את המורשת ההיסטורית של בולגריה, ומתישים את המערכת".
היהודים חוזרים לבולגריה
הקהילה היהודית בבולגריה מונה בין 5,000-6,000 איש, והנהגתה שונה מקהילות אחרות בעולם. אלכסנדר אוסקר, נשיא ארגון הגג של יהדות בולגריה, "שלום", בסך הכל בן 40, מנתח עיניים נודע בבולגריה שמקדיש את מירצו לדאוג לעתידה של הקהילה. לצידו פועלת סופיה כהן (40), מנהיגת הקהילה היהודית הדתית של בולגריה.
כהן שנמצאת כיום בהריון מתקדם עזבה את בולגריה עם הוריה בשנת 1990, לספרד. ההורים נשארו שם, אך היא חזרה לבולגריה ובשנת 1997 עלתה לישראל. 6 שנים אח כך, בשנת 2003, שבה לבולגריה עם עברית שוטפת. במקביל לעבודתה בקהילה היהודית היא הבעלים של סוכנות פרסום מצליחה, ונשואה לאחד הפרסומאים המצליחים באיזור הבלקן.
אוסקר וכהן מספרים על תופעה חדשה: יותר ויותר יהודים בולגרים שעלו לארץ חוזרים לבולגריה. "מדובר בעשרות אנשים. המצב בבולגריה השתפר והיא חלק מהאיחוד האירופי. יש פה הזדמנויות עבודה לצעירים. הם חושבים שיצליחו יותר בבולגריה מאשר בישראל. החיים בישראל לא קלים. אנחנו מאבדים יותר צעירים יהודים שמהגרים למדינות אירופיות – מאשר לישראל".
"הבולגרים מתחילים לשכוח"
רוב היהודים בבולגריה הם חילונים. בית הכנסת המרכזי של סופיה השוכן במבנה עתיק מרהיב ביופיו, מלא בראש השנה אך בשאר ימות השנה. בקושי מניין יש בו, וגם זה לעיתים רחוקות. ולמרות זאת, חיי הקהילה מאוד פעילים. בבית הכנסת, אגב, יושבים גברים לצד נשים באותו המפלס וללא מחיצה.
אוסקר וכהן מודאגים מהניסיונות לשכתב את ההיסטוריה של יהדות בולגריה. "אנחנו דור שלישי – יודעים את הסיפורים מניצולי שואה. חשוב לזכור מה שקרה, ומה שיכול היה לקרות אבל נמנע בגלל אנשים שעמדו איתן ואמרו לא. זה חשוב לזכור שזאת אחריותו של הדור הנוכחי לעשות כל שביכולתו נגד לאומנות, פופוליזם והפצת שנאה בחברה. זה קורה בחברה הבולגרית כמו באירופה כולה".
לדברי כהן, "אנטישמיות, רגשות גזעניים ואפלייה הם לא בדי-אן-איי הבולגרי. אנחנו מאמינים שצריכים לזכור ולהזכיר את זה, כדי שאנשים בימינו לא ישכחו את הרקורד החיובי של העם הבולגרי. אנחנו מאוד מודאגים שהם מתחילים לשכוח".
בקרוב: בית ספר יהודי בקהילה
כהן ואוסקר מנהלים את המאבק נגד מצעדי לוקוב כבר שנים. "בהתחלה היו מגיעים למצעד 30-40 איש, בסך הכל. במשך השנים זה גדל דרמטית בשל תמיכה פוליטית ובינלאומית. השנה החלטנו לנסות אסטרטגיה חדשה. במקום להתעסק בהם, אנחנו מבודדים אותם ומראים שזה אירוע מאחד של אנשים שמבלבלים פטריוטיזם עם לאומנות וסמלים נאציים. לא צריכים להתייחס אליהם ברצינות.
"בעבר נלחמנו נגדם. פרסמנו מאמרים והחתמנו עצומות. הם צברו כוח בגלל זה. התגובה שלנו הרגיזה אנשים בבולגריה, כי היו מי ששאלו למה היהודים יוצאים נגד גנרל בולגרי. השנה התקשורת לעגה למצעד לוקוב והיו הרבה פחות משתתפים מאשר בשנה שעברה, וזה הישג גדול".
אוסקר וכהן אומרים שבסך הכל יש בבולגריה תקריות אנטישמיות מועטות יחסית, אך הן נמצאות בעלייה. "אין עלינו התקפות פיזיות. לפני חודשיים היה אדם שאובחן כחולה נפש שזרק אבנים על בית הכנסת בסופיה. היה גם חילול בית הקברות היהודי בשנה שעברה, בסופיה, וריסוס של גרפיטי אנטישמי. יש תקריות – ובעיקר ברשתות החברתיות. יש פוליטיקאים שמשתמשים ברטוריקה של שנאה נגד צוענים ומוסלמים, וזה לא מקובל עלינו".
בזכות תרומתו של רונלד לאודר ייפתח בקרוב בית הספר היהודי הפרטי הראשון בבולגריה לאחר התקופה הקומוניסטית. ילמדו בו 500 ילדים יהודים מגיל גן ועד תיכון. "נלמד לימודים יהודיים, עברית, ונאפשר את החינוך הכי טוב לילדי הקהילה בתקווה שנקיים קשר עם מדינת ישראל. הקהילה עוברת רנסנס".