משבר החמאה: תנובה, שטראוס, אסם ורמי לוי ייבאו חמאה במחיר לא מפוקח
אחרי חודשים של מחסור בחמאה המדינה פתחה שני מכרזים ליבוא של למעלה מ-3,000 טונות חמאה. המחלבות הגדולות, הקמעונאים הגדולים ויבואנים מתכוונים ליבא חמאה, באיחור ניכר. יבואן: "הכל ברגע האחרון, בקיץ צפוי מחסור אדיר". המחיר צפוי להיות גבוה מהמחיר המפוקח
המחסור בחמאה צפוי להחריף ולהעמיק בקיץ והמדינה סוף סוף מתגייסת לפתור את משבר החמאה, באיחור ניכר, תוך כדי הערמת קשיים. כמו כן, לפי הצפי החמאה המיובאת לא תימכר במחיר הפיקוח, אלא במחירים גבוהים יותר.
יש לכם תלונה? כיתבו לנו >>
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
שר החקלאות: להגדיל בדחיפות את מכסות ייבוא החמאה
מ-40 טונות בחודש ל-500 ק"ג: חמאת טרה נעלמה מהמדפים
הלחץ התקשורתי עבד: כחלון הצליח להשיג פטור ממכס על חמאה
משרד הכלכלה פרסם שני מכרזים למכסות יבוא לחמאה תעשייתית ושולחנית ללא מכס והמחלבות והיבואנים מתכוונים להגיש הצעות ליבוא, בין היתר תנובה, שטראוס, טרה, אסם (בונז'ור) רמי לוי, שופרסל, וילי פוד ואחרים. הגשת ההצעות תסתיים השבוע וההחלטות יפורסמו בשבועיים הקרובים.
"לפסח זה כבר לא יהיה והזמן שיש לנו למצוא ספקים ליבוא הוא מוגבל מאוד כי המכרז פורסם לפני מספר ימים ומועד הגשת ההצעות הוא חמישי באפריל", אומרים בשוק. יבואן אמר ל-ynet: "זה נעשה ברגע האחרון ובבלגן".
היבוא הזה אמור לכסות על חוסר אדיר שייווצר בקיץ, משום שבשל טמפרטורות גבוהות הפרות מניבות פחות חלב ופחות שומן. בדרך כלל החברות שומרות מלאי שומן, אך השנה טרה הפסיקה למכור חמאה לצרכנים ותנובה לא עמדה בביקושים ומשתמשת בכל מלאי השומן שלה. חוסרים בחמאה מורגשים מתחילת השנה ורק לאחרונה תנובה מצליחה לספק כמעט את מלוא הביקוש, בעוד שטרה כאמור הפסיקה לכאורה את השיווק לצרכנים ומשווקת לשוק המוסדי בלבד.
צרכנים אוגרים חמאה בבית "כאילו יש רעב בישראל"
צרכנים ששמעו על המחסור בחמאה החלו לאגור חמאה בבית, מה שלא מקל על המצב. צרכנית אמרה ל-ynet: "בעלי מצא חמאה בסופר. אמרתי לו שיקנה שש חבילות. אני מתכוונת להגיע לקיץ עם 10 חפיסות במקרר כי אני יודעת שהולך להיות מחסור". עובד באחת מרשתות השיווק אמר ל-ynet: "אם מגיעה חמאת תנובה, צרכנים חוטפים ומעמיסים כאילו יש רעב בישראל".
את מהלך היבוא יזם משרד החקלאות ואישר באיחור משרד האוצר. על הליך היבוא אחראי משרד הכלכלה. המכסה שמשרד הכלכלה הוציא למכרז לחמאה שולחנית, היא מכסה וולנטרית ליבוא חמאה בכמות כוללת של 1,437,500 ק"ג, ללא מכס ברישיון שתוקפו עד 31 בדצמבר 2019.
מכסה נוספת, לחמאה תעשייתית, היא בכמות של 1.56 טונות, כשהיבוא ללא מכס ייעשה באריזות תעשייתיות של 1 ק"ג ומעלה. מינימום כמות להגשה: 50 טונות. החמאה מיועדת לצריכה בייצור של המפעל המיבא ו/או למכירה לתעשייה, קונדיטוריות וכדומה.
צפי: המחירים יהיו גבוהים מ-3.80 שקלים ל-100 גרם
מהמכרזים עולה שלא יהיה פיקוח מחירים על מחיר החמאה המיובאת. היבואנים יוכלו ליבא באיזה מחיר שמתאים להם ויידרשו לדווח על מחיר המכירה למשרד הכלכלה, אך אין הגבלה למחיר זה.
במשרד הכלכלה אמרו ל-ynet: "הורדנו את ההליך התחרותי על המחיר כי היבואנים התקשרו לעמוד בזה. המחיר המפוקח של החמאה הוא 3.80 שקלים ל-100 גרם. בשנתיים האחרונות יבואנים שייבאו חמאה במסגרת הליך מכרזי תחרותי התחייבו למחיר של 3.40 שקלים ל-100 גרם. זה בלתי אפשרי היום כי מחירי החמאה באירופה גבוהים יותר".
גורם בוועדת המחירים אמר ל-ynet: "החמאה אכן לא תימכר במחיר המפוקח. בזמנו קיבלנו החלטה בוועדת המחירים לא לפקח על חמאה מיובאת, כיוון שאלה מחלבות קטנות. גם כששטראוס החלה ליבא את לורפק, זה לא הצדיק שנפקח על המחיר".
לפי וילי פוד המחירים יעמדו על 5-4 שקלים ל-100 גרם. "אי אפשר להרוויח במחיר המפוקח". לטענת וילי פוד הסיבה לכך היא "מחירים גבוהים לחמאה באירופה, בשל מחסור עולמי בשומן", כך מסרו ל-ynet. "אין צ'אנס בעולם שימכרו חמאה במחיר המפוקח. יש ירידה בצריכת מרגרינה והצריכה בסין ובהודו עלתה פי חמש".
בשטראוס מסרו שהחברה לא אחראית למחיר לצרכן אבל המחיר לקמעונאים יהיה נגזרת של מחיר הקנייה של החברה בחו"ל.
רמי לוי אמר ל-ynet שהוא ניגש למכרז על 200 טונות של חמאה (רובה שולחנית מ.ק) אבל הוא לא מתכוון ליבא אם המחירים יהיו גבוהים. "לא אמכור לצרכן חמאה במחיר גבוה יותר מהמחיר המפוקח", הוא מתחייב. "אם המחיר יירד באירופה - נמכור בזול. לא ירד? לא נביא חמאה. כיום יש 125% מכס על חמאה, הרעיון ביבוא הוא שתהיה חמאה איכותית ובמחיר זהה או נמוך ממחיר הפיקוח. זה עקרוני בשבילי, אחרת למה ליבא? כרגע המחירים באירופה גבוהים, אבל אני צופה שהם יירדו".
לפחות 40% מההקצאה צריכה להיכנס לארץ עד 31 ביולי
כמו כן, למכסה התעשייתית יש מגבלה: לפחות 40% מההקצאה שתינתן ליבואנים ולמחלבות, צריכה להיכנס לישראל עד 31 ביולי 2019. "ועדת המכסות תהיה רשאית לשלול הקצאה של יבואן שלא עמד בתנאי זה ולחלקה מחדש".
גורם בשוק אמר ל-ynet: "מבקשים מאתנו להתחייב לספק 40% מהיבוא עד סוף יולי, כשלמחלבות אין עדיין מספיק ספקי חמאה בחו"ל שיש להם כשרות מתאימה. הם היו צריכים לומר: 'רק תביאו. רק תביאו חמאה', אבל הממשלה פועלת בדיוק הפוך. תנו לנו להביא חמאה. הם לא מבינים שהתמריץ הכי גדול של תנובה למשל, אלה הלקוחות שלה שדורשים חמאת תנובה. זה מצב בלתי נסבל האטימות של הרגולטור. משרד האוצר לא פתח את המכסות בזמן ומשרד הכלכלה מחלק בצורה הזויה את המכסות. ומי אשם? המחלבות והיבואנים".
במשרד הכלכלה מסבירים זאת כך: "בדרך ככל שמים אבן דרך במכרזים אחרי 180 יום. פה יש כ-8 חודשים לניצול המכסות אז שמנו את אבן הדרך הזאת, יבוא של 40% מהמכסה עד סוף יולי, כדי להלחיץ אותם לייבא".
"אנחנו בריצה מטורפת אחר ספקים"
בשוק טוענים שבעוד שבועיים שלושה ירד המחסור משמעותית לחודש חודשיים הקרובים, כי כמות החלב ועמה השומן מתחילה לעלות. "אחרי זה יגיע הקיץ ואנחנו בצלילה חוזרת. המחסור יהיה רציני מאוד. כיוון שהענף פתח כזה פער עם השומן, היצרנים לא מצליחים להדביק בעצם את החוסר מלכתחילה. היום הם במצב שהם מספקים את השוטף ולא מצליחים למלא את המלאים אחורה", כך נטען.
"חמאה זו קטגוריה שכל שנה גדלה בסביבות 10%. קצב גידול הקטגוריה לא תואם את קצב גידול השומן ומפה מתחיל הלופ האינסופי. כיוון שבקיץ לפרות חם יותר והן נותנות פחות תנובה, אנחנו צפויים להעמקת החוסר וזה ילווה אותנו עד סוף השנה. המכרז יוצא לדרך רק השבוע וזה מאוחר מדי. המחסור בחמאה עולמי. יש ביקוש מאוד גדול לשומן וחמאה. על זה תוסיפי שאנו צריכים חמאה בכשרות וכשרות מתחילה בחלב. לכן זה הופך המורכבות לגדולה יותר. אנחנו בריצה מטורפת אחרי ספקים.
איך קרה שמאשרים יבוא כל כך מאוחר?
במשרד הכלכלה אמרו ל-ynet: "זה עמד במשרד האוצר חודש חודשיים. השר חתם על הצו לפני שבוע. ברגע שפורסם ברשומות, למחרת כבר היינו עם אצבע על ההדק. כיוון שיש מחסור. אנחנו מבחינתנו זזנו בזמן אפס. ברגע שהודיעו שיש מכסה התארגנו לחלוקה".
במשרד החקלאות מסרו בתגובה: "משרד החקלאות מהווה גורם ממליץ בלבד, ולא פותח בפועל את המכסות. המשרד העביר המלצתו לפתיחת היבוא לחמאה כבר בחודש ינואר. אחרי לחצים שהפעלנו על משרד האוצר ומשרד המשפטים, שר האוצר חתם על יבוא מכסות החמאה רק לאחרונה. ואכן, הפתיחה במועד זה הינה באיחור ניכר, ועל כן יש מחסור של חמאה בשוק".
במשרד האוצר מסרו בתגובה: "גורמי המקצוע זיהו מחסור צפוי והחתימו את השרים. עקב הבחירות היה צורך לקבל אישור משפטי לאחר שהתקבל - השר חתם".
כרוניקת המחסור בחמאה
המחסור בחמאה החל בינואר 2019, אז צרכנים החלו לשים לב שאין חמאה במקררים. בתחילה נעלמה חמאת טרה, אך לא רבים שמו לב לכך. זה היה מחסור מכוון של החברה המרכזית למשקאות קלים (הבעלים של טרה וקוקה קולה ישראל): שר האוצר משה כחלון, סירב לחתום על צו פיקוח המחירים ולאשר העלאה של מחירי מוצרי החלב המפוקחים ובהם חמאה. בטרה החליטו להפנות את שיווק החמאה ל"שוק המוסדי" בלבד ולהפסיק לשווק לצרכנים את המוצר המפוקח שאת מחירו אי אפשר להעלות ושהרווחיות עליו נמוכה מאוד.
בעקבות ההיעלמות - הביקוש לחמאת תנובה עלה. לא רק חסרונה של חמאת טרה אחראי לעלייה בביקוש, אלא גם הקאמבק של החמאה לתפריט חיינו. אם עד לפני כמה שנים היא נחשבה מוקצית בשל היותה שומן רווי, מחקרים על מרגרינה, התחליף הצמחי שלה, הראו כי בתהליך הפיכת שמנים צמחיים למוקשים נוצרת טרנספורמציה שמזיקה לבריאות ולעורקים. האויב החדש היה שומן טרנס וצרכנים החלו לחזור לחמאה. במקביל, הטרנד הקולינרי וטרנד האפייה צברו פופולריות, מה שהקפיץ את מכירות החמאה עוד יותר. גם בקונדיטוריות עלה הביקוש לחמאה. בעוד שרוב השוק עדיין מייצר מאפי פרווה, רשתות כמו רולדין החלו ליהנות מביקוש ומפופולריות מתעצמת והן משתמשות בעיקר בחמאה.
כל זה הוביל לעלייה של 30% בביקוש לחמאת תנובה והחברה, שבדרך כלל שומרת עתודות שומן לקיץ, ימים בהם הפרות מניבות פחות חלב ועקב כך פחות שומן - החלה לחסל בלית ברירה את עתודות השומן שלה. "כל מה שאנחנו מייצרים אנחנו מוכרים", אמרו לנו בחברה. תיקוני מכונות בחברה שעצרו את הייצור לתקופה קצרה – גם הם לא הועילו.
כשהנושא החל להתפרסם, צרכנים החלו לאגור חמאה או לעבור לחמאה תוצרת חוץ. יבואני החמאה מחו"ל הרוויחו מהחוסר: בעוד שכמה מהם (כמו נטו) מכרו חמאה במחיר הפיקוח (3.80 שקלים ל-100 גרם), בזכות מכרזי יבוא שכפו על היבואנים מחיר מקסימום מפוקח לצרכן; אחרים (כמו וילי פוד ושטראוס) מכרו ומוכרים חמאה במחירים גבוהים ממחירי השוק, לטענת היבואנים: בשל מחירים גבוהים באירופה.
במשרדי הממשלה הרלוונטיים: משרד החקלאות, משרד הכלכלה ומשרדי האוצר, פעלו כאמור מאוחר מדי. גם במועצת החלב אמורים היו לעדכן את משרדי הממשלה הרלוונטיים על המחסור המבצבץ, שכן אחד מתפקידיה הוא "דאגה לאספקה שוטפת של חלב ומוצריו לאוכלוסיית ישראל". אם עדכנה, לא הרבה קרה שכן מכסות ליבוא מיוחד ללא מכס נפתחות כאמור - רק בימים אלה. כלומר – לפסח לא יהיה יבוא חמאה.