זינוק במכירת דירות חדשות ב-3 החודשים האחרונים: הרצליה ורעננה בראש
מספר הדירות החדשות שנמכרו עלה בשיעור ממוצע של 2.7% בחודש החל מאפריל 2018, זאת לאחר מגמה ארוכה של ירידות בשיעור של כ-1.5% בממוצע בחודש, שנמשכה מיולי 2015 עד מרץ 2018. כ-26.7% מהדירות החדשות שנמכרו בשלושת החודשים האחרונים היו במחוז המרכז
מספר הדירות החדשות שמכרו הקבלנים בדצמבר 2018-פברואר 2019 עמד על כ-6,400 דירות, עלייה של 16.3% לעומת שלושת החודשים שקדמו להם (ספטמבר-נובמבר 2018), בהם נמכרו 5,500 דירות. כך עולה מנתוני הכמות המבוקשת של דירות חדשות שמפרסמת היום (א') הלמ"ס.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
מחירי הדיור בחודשים דצמבר וינואר נותרו ללא שינוי
35 יישובים חדשים הוקמו בעשור האחרון: 15 בדרום, 7 ביו"ש
שוק הדיור בישראל: 66.5% גרים בדירה בבעלותם, ל-10% בעלות של שתי דירות ומעלה
לאחר ניכוי השפעות עונתיות (נתונים המתקבלים לאחר ניכוי השפעות עונתיות, חגים וימי פעילות, מהנתונים המקוריים), מסתמנת בתקופה זו עלייה של 2.5% לעומת התקופה הקודמת. לפי נתוני המגמה (המתקבלים לאחר הסרת ההשפעה של אי הסדירות מהנתונים מנוכי העונתיות), מספר הדירות החדשות שנמכרו עלה בשיעור ממוצע של 2.7% בחודש, החל מאפריל 2018, זאת לאחר מגמה ארוכה של ירידות בשיעור של כ-1.5% בממוצע בחודש, שנמשכה מיולי 2015 עד מרץ 2018.
"לא התעוררות אלא הבשלה של פרויקטים במחיר למשתכן"
חרף זאת מוקדם להכריז על סיומה של ההאטה בשוק, שכן לפי נתונים מנוכי עונתיות חלה כאמור עלייה של 2.5% בלבד במכירת דירות חדשות בתקופה זו.
יש לסייג את הנתונים המחמיאים בתקופת חגי תשרי בספטמבר, אז נרשם מספר מועט במיוחד של ימי עסקים וייתכן כי מסיבה זו נדחו עסקאות רבות. כמו כן, לדברי אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין לשעבר, הנתונים אינם מלמדים על התעוררות בשוק, אלא על הבשלה של פרויקטים רבים במסגרת מחיר למשתכן, שבוצעו בהם מכירות שדווחו לרשות המסים.
"כשלמ"ס מנותקת מהמתרחש בשוק, אנו מקבלים נתונים יבשים, שעשויים ללמד על התעוררות שלא היתה", אמר דנוס. "כך אנו רואים עלייה דרמטית במכירות בהרצליה וכך 'ירידה דרמטית' בראש העין. כמו שביצועיה הגרועים של מחיר למשתכן בתחילת דרכה כאילו רימזו על קיפאון גדול בשוק (מה שהיה באמת) כך כרגע הבשלתה משבשת לכאורה את נתוני הביקוש".
לדבריו, "בסופו של יום הביקוש בשוק הדיור היה ונותר קשיח יחסית, הן לדירות חדשות והן לדירות יד שנייה. מאידך, בשלוש מערכות הבחירות האחרונות מחירי הדירות עלו בשנה שלאחריהן בשיעורים של 7%-20%. רק במערכות קודמות להן, היכן שהגדילו היצע שנים קודם לכן, לא היתה עלייה כזו. המשמעות היא שלרוכשי הדירות בשנה הקרובה אין למה לצפות".
הכי הרבה דירות נמכרו במרכז
בפילוח גיאוגרפי לפי מחוזות, כ-26.7% מהדירות החדשות שנמכרו בתקופה זו היו במחוז המרכז, כ-23% במחוז תל אביב, 16.8% במחוז דרום, כ-13% במחוז צפון, כ-12% במחוז חיפה וכ-6% במחוז ירושלים.
בפילוח לפי יישובים, היישובים שבהם חלה העלייה המשמעותית ביותר במכירת דירות חדשות בשלושת החודשים האחרונים היו נתיבות (513 דירות לעומת 40 בשלושת החודשים הקודמים), הרצליה (זינוק של כ-169% ל-462 דירות), רעננה (עליה של כ-97% ל-175 דירות) ויבנה (עליה של כ-80% ל-285 דירות).
לעומת זאת, נרשמו ירידות בראש העין (ירידה של 66% ל-194 דירות), בראשון לציון (ירידה של כ-25% לכ-200 דירות), בתל אביב-יפו (ירידה של 21% ל-211 דירות) ובחולון (ירידה של 7.4%).
ירידה בבנייה ביוזמה פרטית
עוד עולה מהנתונים, כי נכון לסוף פברואר 2019, סך מספר הדירות החדשות שנותרו בשוק למכירה בבנייה ביוזמה פרטית עמד על כ-25,630 דירות. זאת לעומת 26,680 דירות בסוף ינואר 2019 ולעומת 27,100 בתקופה המקבילה אשתקד. מספר חודשי ההיצע, שבהם כל דירה עמדה למכירה, עמד על 13.6 חודשים בממוצע.
סך הכמות המבוקשת של הדירות החדשות עלתה ב-1.3% בתקופה זו לעומת שלושת החודשים הקודמים, ועמדה על כ-10,310 דירות. מהן, כ-62% דירות חדשות שנמכרו לציבור הרחב, והיתר, כ-37.9%, דירות שלא למכירה שהחלה בנייתן (לשימוש עצמי של בעל זכויות הבנייה בקרקע, לקבוצות רכישה, להשכרה ועוד).
עם זאת, לאחר ניכוי השפעות העונתיות, מסתמנת ירידה של 3.5% בכמות המבוקשת של דירות חדשות. לפי נתוני מגמה, החל מאפריל 2018 החלה מגמת עלייה של 1.1% בממוצע בחודש, לאחר מגמת ירידה של כ-1.3% בממוצע לחודש, שנמשכה מיוני 2016 עד מרץ אשתקד.
עוד עולה מהנתונים, כי מספר הדירות שהחלה בנייתן בקבוצות רכישה בתקופה הנסקרת עמד על 330 דירות - דירה אחת לכל 19.3 דירות שמכרו הקבלנים באותה תקופה.
עליות המחירים בדרך?
אוהד סבן, סמנכ"ל חברת הבנייה דונה, מספר על התעוררות במשרדי המכירות, בדגש על משפרי דיור שהצטרפו בשלבים מאוחרים יותר לתוכנית מחיר למשתכן. חיים קראדי, מנכ"ל פרשקובסקי, סבור כי "זו הפעם הראשונה, לאחר תקופה ארוכה של ישיבה על הגדר, שאנחנו רואים ניצנים של ירידה ממנה - בייחוד לאחר הבחירות".
השמאי ארז כהן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, מזהיר כי הפערים בין הביקושים הגבוהים במחוזות תל אביב והמרכז לעומת שאר המחוזות, עלולים ללמד על התחדשותן של עליות מחירים באזורים אלו. "רוכשי הדירות מצביעים ברגליים נגד ניסיונות הממשלה ומשרד השיכון לפזר את האוכלוסייה לנגב ולגליל באמצעות מחיר למשתכן והסכמי גג", הוא אומר. "רובם נוטים להמשיך ולגור במרכז הארץ, ואני צופה כי מגמה זו תמשיך להיות דומיננטית גם בשנים הקרובות, כל עוד פערי התשתיות בין המרכז לפריפריה ימשיכו להיות גדולים".
היזם יהודה הרציג, בעלי קבוצת הרציג נדל"ן, מוסיף כי "נתונים אלה נובעים מתפיסה מעוותת שלפיה הזוגות הצעירים ומשפרי הדיור ינהרו בהמוניהם לפריפריה, אם תוצענה להם דירות מחיר למשתכן או אחרות במחירים הנמוכים ממחירי השוק. אך מה שמונע מהישראלים לעבור לפריפריה אינם דווקא מחירי הדיור, אלא העדר סביבה תומכת משלימה, הכוללת בתוכה מקומות עבודה איכותיים, חיי מסחר, תרבות ובילוי וכן מערכות חינוך ובריאות כהלכתן".