שתף קטע נבחר

 

לראשונה: בית המשפט שלח סרבן גט למאסר

15 חודשי מאסר בכלא - זה העונש התקדימי שגזר בית משפט השלום על סרבן הגט מאיר גורודצקי, שהורשע לראשונה באי מתן גט לאשתו במשך יותר מעשרים שנה - עברה של הפרת הוראה חוקית. "כשם שהנאשם הוחזק במאסר לשם כפיית הגט, האישה הוחזקה כאסירה בידיו", כתב השופט

החלטה תקדימית: בית משפט השלום בירושלים גזר היום (ג') 15 חודשי מאסר בפועל על מאיר גורודצקי, סרבן גט שהורשע לפני שלושה שבועות באופן תקדימי באי-מתן גט לאשתו במשך יותר מ-20 שנה, עבירה של הפרת הוראה חוקית. זאת בעקבות כתב אישום שהגישה יחידת התביעות של משטרת ישראל

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>

 

מאיר גורודצקי נחשב כאחראי לאחד ממקרי הסרבנות החמורים והמפורסמים בישראל, ובמהלך חודש ספטמבר 2018, הגישה יחידת התביעות של משטרת ישראל כתב אישום כנגד סרבן הגט, מאיר גורודצקי, הממאן לתת גט לאשתו זה כבר 24 שנים - חרף החלטות בית הדין הרבני להגיע להסכם גירושין. על אף שהוא יושב בגין סירובו זה כבר 19 שנים בכלא, כסנקציה אזרחית שבית הדין הרבני הטיל עליו - הוא מסרב לתת את הגט.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

לאחר שנישואיה של האישה העגונה הותרו על ידי בית דין פרטי, פנתה האישה לבית הדין הרבני לסגור את תיק הגירושין ולשחרר את הסרבן מהכלא, בנימוק שהמשך כליאתו לא תסייע לה. בעקבות זאת, בית הדין הרבני פנה למשטרה בכדי לפתוח בהליך פלילי ראשון מסוגו, ולהרשיע אות בעבירה של הפרת הוראה חוקית בכדי להאריך את מאסרו.

 

לא חיכתה לבית הדין. גורודצקי (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
לא חיכתה לבית הדין. גורודצקי(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

בנימוק להחלטה כתב השופט, ירון מינטקביץ: "הפרת צו הגט על ידי הנאשם גרם לכך שלאורך כמעט עשרים שנה נותרה האישה בעגינותה - כבולה לנאשם. כשם שהנאשם הוחזק במאסר לשם כפיית הגט, האישה הוחזקה כאסירה בידיו מבלי יכולת להתחיל חיים חדשים במנותק ממנו".

 

"הפר צו שיפוטי באופן מתריס"

השופט התייחס למעשה במילים קשות "מדובר במי שלאורך עשרים שנה הפך צו שיפוטי באופן מתריס, תוך התבצרות בעמדתו כאילו הצו שגוי והוא אינו חייב לציית לו. גם מאסר אזרחי של 18 שנה לא הביא אותו לציות לצו, אלא ביצר אותו יותר בעמדתו".

 

ההליך הפלילי נגדו החל בשנת 2017, לאחר 17 שנות סרבנות, מהן 16 בכלא בהוראת בית הדין הרבני, כאשר גורודצקי שבתה אז רעב מול הכנסת. משמעות הפיכת ההליך לפלילי: מאיר גורודצקי עתיד להפוך לאסיר פלילי לעניינים שונים, כמו מקום ותנאי הכליאה שלו והעובדה שלא יוכל להשתחרר גם אם ייתן גט.

 

הרשעתו של הגבר התאפשרה בעקבות החלטה של היועץ המשפטי לממשלה בשנת 2016, לפיה לאי-ציות לחיוב גט יש היבטים פליליים, ואולם ההליך נגדו התנהל בניגוד לדעת האישה המסורבת, שביקשה מבית הדין להניח לו, לאחר שהבינה כי הסנקציות שהוטלו עליו במשך השנים – כולל עונש מאסר – לא הועילו לשכנועו וקידום הגירושים. בינתיים, כאמור, היא שוחררה מכבלי הנישואים, לאחר שבית דין פרטי התיר אותם בהחלטה תקדימית כשלעצמה – במקום בית הדין הרבני הממלכתי שלא מצא פיתרון לעגינותה.

 

עו"ד ניצן כספי שילוני ממרכז צדק לנשים המייצגת את צביה גורודצקי, אמרה כי "העובדה שגורודצקי ישב בכלא 20 שנה בכלא ולא נתן גט לאשתו, מעידה על כך שהשיטה שבה נשים תלויות באופן בלעדי בבעליהן כדי להתגרש - לא מוסרית וזקוקה לשינוי יסודי. מכל מקום, גורודצקי קיבלה לפני כשנה פסק מבית דין פרטי שביטל את נישואיה ורואה בה אישה פנויה, כך שהיא ממילא תמכה בשחרור האיש מהכלא, משלא ראתה צורך להמשיך בהליך גירושין".

 

נשיא בית הדין הגדול, הרב הראשי דוד לאו, בירך על פסיקת בית משפט השלום. "פסק הדין התקדימי הינו נקודת אור במאבק הבלתי מתפשר של בתי הדין הרבניים בתופעת סרבנות הגט", אמר. "אני מברך על אמירתו הברורה של בית המשפט כי אדם שמסרב לתת חירות לזולתו, תישלל אף ממנו חירותו האישית". הוא הוסיף כי "דייני בתי הדין הרבניים ימשיכו לעשות מלאכתם נאמנה, ולא יירתעו מטיפול בתיקים מורכבים המצריכים יד קשה בכדי לצמצם את תופעת הסרבנות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
לא חיכתה לבית הדין. גורודצקי
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים