ערב יום השואה: "הפסל של באבי יאר" עלה לישראל
אמו עוד הספיקה לברוח לסיביר, אך סבתו נרצחה כמה ימים לאחר מכן בטבח בבאבי יאר: וולרי מדוודב, כנראה הפסל היהודי המפורסם ביותר באוקראינה, עלה לישראל. עכשיו הוא מתכנן להביא ארצה את מודל הפסל שנשאר באוקראינה, ולתרום אותו ל"יד ושם"
סבתו נספתה בבור ענק בקייב עם עשרות-אלפי יהודים, והוא הקדיש את חייו להנצחת העם היהודי: ימים ספורים לפני יום השואה עלה ולרי מדוודב, הידוע כ"פסל של באבי יאר", לישראל.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>
מדוודב נחשב לפסל היהודי המפורסם ביותר באוקראינה, שיצירותיו מוצגות במרכז קייב: הלוח על ביתה של גולדה מאיר, הפסל של שלום עליכם והפסלים במקום שבו נטבחו כמאה אלף יהודים, גיא באבי יאר, לא הרחק מקייב הבירה.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- לראשונה: בית המשפט שלח סרבן גט למאסר
- "החייל ירה, ואני ישבתי ליד סבתא עד שירד הלילה"
- בתי חב"ד דורשים אבטחה: "נשמח שמישהו יתעורר, ויפה שעה אחת קודם"
מדוודב עלה לארץ בסיוע "הקרן לידידות" והתיישב בנתניה, והוא עומל כעת על המטרה הבאה: להעלות לארץ את המודל של הפסל שהשאיר בקייב, ולמסור אותו ל"יד ושם". הוא שואף גם לפסל בישראל, "כדי להפוך את ארץ היהודים שאני כל כך אוהב לעוד יותר יפה. הייתי רוצה ליצור פסלים יפים בערים, בנוסף לנופים, זה מוסיף".
"חשתי את מה שהם עברו"
הוא נולד כשנה לפני תום המלחמה, כאשר אימו כבר הייתה בסיביר לאחר שברחה מהנאצים שהגיעו לקייב. "סבתא שלי אמרה לאמא שהיא רוצה להשאר בקייב", הוא מספר. "היא לא האמינה שיקרה לה משהו. אבל היא שיכנע את אמא שלי, שהייתה אז בת 16, לקחת איתה את אחותה הקטנה ולברוח לסיביר. הן נמלטו ברכבת האחרונה שיצאה מקייב. כמה ימים לאחר מכן, נרצחה סבתי".
לפני שהתחיל את עבודתו על הפסל, צפה בהמון חומרי ארכיון: "ראיתי את התמונות ממקום הזוועה, ראיתי סרטים דוקומנטריים שעשו הגרמנים והסובייטים, זה היה מזעזע. חשתי ממש את מה שהם עברו, וניסיתי להעביר את המסר דרך הפסל שיצרתי".
מדוודב הקדיש את חייו להנצחת היהדות. בין פסליו הרבים - גם הפסל של שלום עליכם שמוצב במרכז קייב. "כאשר הנכדה שלו הגיעה לקייב, עשיתי לה סיור", הוא מספר. "היא מאוד התרגשה לראות את הפסל. היו לנו שיחות ארוכות והיה לי הכבוד להכיר אותה".
גם את הילדים של גולדה מאיר פגש בחשיפת הלוח הרשמי על הבניין שבו נולדה: "הם הגיעו עם המשלחת מישראל. היה מרתק לפגוש את כולם ולשוחח איתם".
יעל אקשטיין, נשיאת "הקרן לידידות", אמרה כי "טבח באבי יאר הוא ממעשי הזוועה הקשים בתולדות האנושות. אנו גאים לסייע לוולרי מדוודב במאמציו להנציח את זכר משפחתו ועוד אלפים מנספי הטבח. העלייה ארצה מעשירה את החברה הישראלית תרבותית, חברתית וכלכלית, ואנחנו גאים על חלקנו המרכזי במפעל זה".