טרמיטים במשקוף, נחשים בסלון וחולדה בקיר: הזוועות של שוכרי הדירות
בשוק השכירות הפרוע והלא מפוקח נדמה שהשמיים הם הגבול: מצאנו דירות בשטח 8 מ"ר עם מטבח ושירותים מחוברים, ואפילו פטרייה אמיתית שגדלה במכולה שהוסבה לדירה. אז מה חשוב לבדוק לפני שנכנסים לדירה שכורה?
אם שכרתם דירה בחייכם, בטח גם אתם סבורים שכבר ראיתם הכל. אך כשזה מגיע לשוק השכירות הפרוע והלא מפוקח - נדמה שתמיד אפשר להיות מופתעים מחדש. הפתעה שכזו יכולה למשל להיות טרמיטים (כן, טרמיטים!) שהחלו לבקוע בהמוניהם ממשקופי דירת הקרקע השכורה בצפון תל אביב, במה שנראה כסצינת הפתיחה של סרט אימה.
>> לסיפורים הכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הרצליה התייקרה, אילת הכי זולה: מה קרה למחירי הדירות ב-2018
גם לשוכרים לא היה קל ב-2018: שכר הדירה התייקר ב-3%
האבסורד בשוק השכירות: גם מוות לא יכול לשחרר מחוזה
זה החל באחד מימי החמסין האחרונים, רצפת המטבח החלה לרחוש מנמלים מכונפות בגודל בינוני, שמתרוצצות לכל עבר. שעות ספורות לאחר מכן הופיע משהו שנראה כמו ערימת חול קטנה בתחתית המשקוף שבכניסה למטבח, רוחשת ושוקקת יצורים קטנטנים וורדרדים. אף שבמבט ראשון הם נראו כמו תולעים, הרי שמבט מעמיק יותר (ושיטוט ברשת) גילה שיש להם רגליים ומחושים. נעים להכיר - טרמיטים, עדין קטנטנים, כשבמופע הבוגר שלהם הם כבר נהנים מיכולת תעופה.
"הנחש בא בגלל החולדות, שבאו בגלל העכברים"
גם למוזיקאית והיוצרת אפרת קולברג יש לא מעט סיפורים מסמרי שיער מתקופת מגוריה בשכונת שפירא בדרום תל אביב, בדירת חדר בבית קרקע ישן ומתפורר. אלו כללו לא רק התנתקות פתאומית של הגג במהלכה של סופה חורפית ממוצעת, אלא גם ביקורים של עכברים, חולדות, ואפילו נחש.
"קניתי מלכודות מיוחדות לחולדות אבל זה לא הלך כל כך בקלות, מסתבר שמדובר בחיה חכמה", היא מספרת. "לאחר תקופה של טרור נכנעתי והזמנתי מדביר, שפיזר מלכודות ורעל ברחבי הבית. יום למחרת התעוררתי בסרט של סטיבן קינג - כל הבית מלא דם וגופות. נורא! איכשהו הצלחתי לנקות את הזוועה, אבל הריח פשוט לא הלך. שפכתי אקונומיקה, חומרי ניקוי ובושם, אווררתי, אבל הריח לא עזב, עד שבסוף הבנתי, שחולדה אחת או יותר בחרה למות בתוך הקיר.
לבסוף החליטה קולברג לעבור לבית הוריה לתקופה, עד שיתפוגג הריח. ואכן כששבה לבסוף לביתה לא נותר לו זכר, אבל במקום זאת המתינה לה הפתעה חדשה - נחש על הקיר. לוכד הנחשים שהוזמן בדחיפות למקום חיפש את האורח הלא קרוא במשך כשעתיים עד שכמעט התייאש, אך לבסוף הוא נתפס בתוך אחת המגירות ושוחרר בחזרה לטבע. "המדביר אמר שכנראה שהנחש בא בגלל החולדות, שכנראה שבאו בגלל העכברים, חד גדיא!", מסכמת קולברג בחיוך.
חוויותיה של קולברג מהדירות השכורות בהן התגוררה לאורך שנים אף תועדו בשיר "שכר דירה", שפורסם בעבר ב-ynet תחת הכותרת "הדירות הכי פח בתל אביב", ושכולל בתוכו תיעוד ממשי של דירות, שקשה להאמין שמשלמים עבורן שכירות.
שיטפון בדירה ושירותים בסלון
גלית (שם בדוי), צעירה כבת 30 ששוכרת אף היא דירה בעיר הגדולה, התמודדה עם שיטפון בדירתה, כתוצאה מפיצוץ של דוד המים הישן שהותקן בה. "השארתי את הדוד פתוח למשך כמה שעות והוא פשוט התפוצץ", היא מספרת. "הבית היה במצב נוראי. נכון שזאת הייתה תקלה שלי אבל מסתבר שהדוד היה מאוד ישן. בעלת הדירה לא התכוונה לכסות על הנזק, ולכן הזמנתי אינסטלאטור שביצע תיקון קטן והמשכתי הלאה, אבל שבוע לאחר מכן שמעתי רעש נוראי באמצע הלילה והבנתי שהדוד שוב התפוצץ. הפעם לבעלת הבית לא הייתה ברירה והיא שילמה על החלפת הדוד".
השוק הפרוץ והלא מפוקח מאפשר אין ספור זוועות בדירות השכורות, שאף מקבלות במה נרחבת בעמוד הפייסבוק הפופולארי, "דירות שמדכאות אותי".
כך למשל, בפוסט ששותף לאחרונה בעמוד, דיירת המתגוררת במכולה שהוסבה למטרות מגורים, שיתפה צילום של פטריה אמתית שצמחה בכניסה לשירותים. "מישהו נתקל פעם בתופעה דומה???", שאלה כותבת הפוסט. "אני גרה במכולה ולמען האמת רוב הזמן יש ריח מוזר של מחנק/טחב. השאלה היא אם ניתן לעשות משהו בנידון? למנוע עוד פטריות וריחות כמובן". התגובות המשועשעות הציעו לה לנסות לשים אותה בפסטה, אבל מכיוון שפטריות משגשגות בתנאי לחות, ניתן להסיק כי הדבר מעיד על רטיבות וכפועל יוצא גם על עובש. וזה כבר פחות משעשע.
מפעילת העמוד, שמבקשת להישאר אנונימית, סיפרה ל-ynet כי החליטה להקימו בין השאר על רקע המיאוס שבו חשה נוכח הדירות הזוועתיות שמוצעות להשכרה ושבהן נתקלה לאורך השנים. ואכן, בעמוד מועלים צילומי מודעות של דירות להשכרה בתנאים כה ירודים, שקשה להאמין שבעליהן מתכוונים לכך ברצינות.
השירותים במטבח
בעמוד ניתן למצוא גם דירות קטנטנות ומחולקות, שכוללות רק חלל אחד שכולל בתוכו את חדר השינה, המטבח, השירותים והמקלחת - ללא כל הפרדה. כך למשל הוצעה דירה שכזו להשכרה במושבה האמריקאית-גרמנית ביפו, במחיר של לא פחות מ-4,000 שקל.
במודעה אחרת, שאף היא כוללת דירת חדר עם מקלחת הצמודה למטבח, אף מתעוררות שאלות בטיחותיות.
עוד מתברר כי הדירות המאולתרות והקטנטנות אינן נחלתה של תל אביב לבדה. כך, במודעה להשכרת דירה באור יהודה מסוף חודש מרץ, הוצעה דירת חדר בשטח של 10 מ"ר בלבד. מה ניתן להכניס בחלל כזה? שאלה טובה. מטבח - לא, או כפי שנכתב במודעה: "מתאים לאדם שאוכל בחוץ בעבודה", וכן "מתאים לאדם שקט בלבד, שרוב היום נמצא בעבודה".
בפתח תקווה נמצאה דירה אף יותר קטנה, בשטח של 8 מ"ר, ללא חלון, עם מקלחת ושירותים באותו החלל. המחיר - 1,700 שקל.
השוק הפרוע מספק גם תופעות חצופות למדי, כשבעלי דירות מבקשים משוכרים להשתתף בעלויות של שיפוצים. כך לדוגמה במודעה להשכרת דירת 2 חדרים בשטח של כ-52 מ"ר בלב תל אביב, במחיר של כ-5,000 שקל, צירף הבעלים תמונה של חלל אמבטיה מוזנח וכתב: "האמבטיה והמטבח זקוקים לרענון (אם תיקחו זאת על עצמכם, הבעלים ישתתפו)".
לחגיגה מצטרפים גם השוכרים עצמם, שחלקם מציבים כיום דרישות מוגזמות לאור הביקושים הגבוהים, כמו התניית ההשכרה בקניית הריהוט, ואפילו חיוב ב"דמי תיווך", או "דמי פינוי". כך, בדירת 3.5 חדרים שפורסמה להשכרה בחודש שעבר ברחובות, מצוין כי היא שופצה חלקית על ידי הדייר, ולכן נדרשים "12 אלף דמי פינוי על השיפוץ שהדייר השקיע".
מה לבדוק לפני שנכנסים - ומה עושים אם מתגלים לקויים?
עו"ד אלון אבלה מצין כי לפני שחותמים על הסכם שכירות, יש לבדוק היטב את תקינות של הנכס, המכשירים והציוד, כמו זרם מים, ניקוז, חשמל ותאורה, מזגנים, דלתות, חלונות, תריסים, משקופים, מרצפות, שירותים ועוד. בנוסף חשוב לבחון האם קיימים פגמים כלשהם בבנייה כמו סדקים, פתחים ושברים.
את כל הממצאים מומלץ לתעד בתמונות ובסרטוני וידאו. בנוסף מומלץ לציין אותם בנספחים להסכם השכירות, בהם יפורטו מצב הנכס המושכר, הפגמים, ונושא חובת ביצוע התיקונים - מי אמור לבצע אותם והזמן לביצועם.
מה עושים אם מתגלים ליקויים לא צפויים במהלך תקופת השכירות? אם מדובר בפגמים שלגביהם מצוין בחוזה כי המשכיר לא מחויב לתקן, השוכר ייאלץ לשאת בעלויות שלהן. עם זאת, אבלה מציין כי במקרים שבהם הליקויים נגרמו כתוצאה מבלאי סביר וטבעי ולא בשל שימוש רשלני או מחדל של השוכרים - הרי שהבעלים נדרש לתקן את הליקוי שהתגלה.
מה עושים אם בעלי הנכס לא מקיימים את חובתם לתיקון ליקויים? במקרה כזה החוק מורה לשוכרים לשלוח הודעה מוקדמת למשכיר על הפגם, רצוי בכתב, עם דרישה לתיקון הליקוי בתוך זמן סביר. כאשר אין מענה מצידו של המשכיר ומדובר בפגם שתיקונו דחוף, יכולים השוכרים גם לתקן את הבעיה בעצמם ולדרוש החזר הוצאות, בתנאי ששלחו הודעה למשכיר בתוך זמן סביר.
החוק גם מאפשר לשוכרים להפחית את דמי השכירות כל עוד לא תוקן הפגם או אי ההתאמה, לפי היחס שבו פחת שווי השכירות עקב הפגם או את אי ההתאמה לעומת שוויה לפי החוזה. עם זאת, אבלה מדגיש כי הדבר גם עשוי לחשוף אותם להליכים משפטיים מצידם של המשכירים, ובמקום זאת ניתן להגיש תביעה בתום תקופת השכירות כנגד המשכיר, בגין התקופה שבה היה הפגם במושכר.