הבשר הטרי המיובא שקניתם - נשחט לפני 80 יום
האם ידעתם שהבשר הטרי שקניתם לחג נשחט בפברואר, וזה לגמרי חוקי? המטרה היתה להוריד את המחירים, אבל בפועל - המחירים נשארו, והפיקוח על הבשר בדרכו לישראל - לא תמיד קיים. את תאריכי השחיטה תצטרכו לחפש בזכוכית מגדלת (אם הסימון בכלל קיים), ואת שלטי המחיר תמצאו רק אם יתמזל מזלכם (וגם אז הם לא תמיד נכונים). בדיקת ynet
"בגלל ציורי אירוויזיון" - אין חותמת בד"ץ לבקבוקי נביעות
קטנה ומטריפה: רוצים חנות באמזון? כך תעשו זאת נכון טרה זכתה במכרז ליבוא חמאה, האם הצרכנים יהנו מכך?>> לסיפורים הכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
גם דורון פילץ, מומחה ליישון בשר ולגריל, הופתע: "בשר שנשחט בפברואר לא יכול להיות טרי. בשר שנסע בים חודש - הוא לא בשר טרי".
אולי לא ידעתם, אבל לרשתות מותר לשווק לצרכנים בשר טרי מצונן עד 85 יום אחרי השחיטה בחו"ל. פרק הזמן הזה חוקי כבר למעלה משנה, אף שקודם לכן פרק הזמן המותר היה 45 יום. עקב כך, רגע לפני יום העצמאות - רשתות השיווק מוכרות בשר שנשחט לפני כ-80 יום כ"בשר טרי". ומותר להן.
ברשתות השיווק מצאנו נתחי בשר מצונן טרי משחיטות שנעשו ב-15 ב-18 וב-20 בפברואר. כלומר, כשלושה חודשים לפני מכירתו. בסוף 2017, משרד החקלאות התיר ליבואנים לשווק כך בשר כדי לאפשר להם ליבא מיעדים רחוקים מעבר לים, וכך להוריד מחירים. אולם, מבדיקה עולה שטווח המחירים נותר 149.90-99.90 שקל ברוב הרשתות. היינו, המחירים לא ירדו.
מי שומר על הבשר בדרך לארץ?
במשרד החקלאות מסבירים שמדובר בבשר שנשמר בוואקום ועל כן הוא בטוח לאכילה, בתנאי ששומרים עליו סגור, בטמפרטורה של 1- עד 1 מעלות.
לפי משרד החקלאות, באירופה מותר לשווק בשר טרי מיובא עד 120 יום. בבריטניה, לעומת זאת, מתירים לבשר טרי עד 10 ימי מדף בלבד. במחקר שיזמה תעשיית הבקר במדינה ופורסם לאחרונה, נטען שניתן לשמור בשר טרי מצונן ארוז בוואקום עד 50 יום לפני שמתפתח בו רעלן בשם קלוסטידיום בוטליניום, ורק בתנאי שהוא נשמר בטמפרטורה של בין 3 ל-8 מעלות.
זה מעלה את השאלה: מי ברשויות החוק בישראל שומר על הבשר המיובא בשלושת החודשים שהוא מתגלגל מהמשחטה בחו"ל, לאוניה, למחסני היבואן ולרשת השיווק? מי יודע אם במשך כל הזמן הזה הוא נשמר תמיד בקירור המתאים?
במשרד החקלאות מפקחים על הטמפרטורה רק באוניה (לפי דיווחים ממוחשבים שהוא מקבל מיבואנים) ובכניסה לארץ. פיקוח ברשתות עורך משרד הבריאות, באופן רנדומלי. בשר כזה עשוי להזדהם בקלות אם לא שומרים על טמפרטורה נכונה.
מתי נשחט הבקר? תודו שלא בדקתם
הצרכנים לא יודעים באיזה תאריך נשחט הבקר שהם קונים, כי הדבר לא מאוד גלוי כשקונים בשר טרי. לעיתים קרובות צריך לבקש מהקצב לראות את מדבקת האריזה של הנתח. לא תמיד הוא שומר אותה. לעיתים, המדבקה נמצאת על אריזת הנתח, אבל צריך להיות בלש כדי למצוא אותה וחד עין כדי לקרוא אותה. גם מי שקורא את מה שמודפס על גבי המדבקה לא תמיד שם לב לתאריך השחיטה. בנוסף, על הרשתות למכור את הנתחים האלה שלמים בוואקום ולחתוך אותם רק לבקשת הצרכן, אבל ברשתות ניתן לראות נתחים שאריזת הואקום שלהם פתוחה. הנה תוצאות בדיקה שערכנו בסניפים של רשתות גדולות בראשון לציון ובתל אביב.
רמי לוי: הבשר הטרי נשחט ב-18 בפברואר
ברמי לוי מצאנו אנטרקוט ארגנטינאי טרי מבקר שנשחט ב-18 בפברואר ונארז ב-20 בפברואר, כלומר הנתח שכב כ-77 יום במפעל, באוניה ובסניף. הוא מותר לשימוש עד 14 במאי. כדי לקבל את הפרטים האלה - נאלצנו לבקש מהקצב לראות את מדבקת המוצר והוא נאלץ ללכת למחסן כדי להביא אותה. מתי יוצרו שאר החלקים? "אותו תאריך. זו אותה מדבקה", אמר לנו הקצב.
ומה המחיר של סטייק? בשלט שהוצב בקצביה נכתב: "אנטרקוט טרי לתנור ב-64.90 שקל", אבל בקצביה אמרו לנו שהמחיר לאנטרקוט טרי הוא בכלל 129.90 שקל לק"ג - לאחר שעלה מ-99.90 שקל לק"ג בשבוע שעבר. "למה?" שאלנו: "האם המחיר עלה לכבוד יום העצמאות?", "אנחנו רק עובדים כאן", אמרו לנו במשיכת כתפיים. קצב אחר אמר לנו שהבשר הפולני שנמכר עד כה, הוחלף בארגנטינאי. ייתכן שזו הסיבה לשינוי במחיר. כך או כך, לא מצאנו שום שלט מחיר לאנטרקוט ב-129.90 שקל לק"ג, אבל זה המחיר ששילמנו בקופה.
ביקשנו גם בשר לטחינה. לבשר טחון אמור להיות מחיר נמוך במיוחד, לנוכח פיקוח שהנהיגה המדינה. בשלט נכתב: "בשר טחון טרי מוכשר 38.90 שקל לק"ג. מבצע". בשלט אחר מצאנו פירוט למבצע: "בקנייה מעל 100 שקל ללא מוצרי קצביה, עופות, דגים. מוגבל לשלושה ק"ג".
למרות זאת, הקצב טחן לנו בשר אחר ויקר יותר, כך התברר לנו באיחור. מדובר בצלעות. על 854 גרם שילמנו 46.88 שקל - 54.90 שקל לק"ג, למרות שבשלט המחיר כתוב: "צלעות: 44.90 שקל". כלומר, גם שילמנו מחיר גבוה לבשר טחון וגם שילמנו מחיר גבוה מהמחיר הנקוב בשלט לצלעות.
שופרסל: אין שלט מחיר לאנטרקוט
בשופרסל מצאנו נתחי אנגוס אמריקני טרי של קינג דייוויד. לפי מדבקה שעל גבי אריזת הנתח, הבקר נשחט ב-8 באפריל, נתחיו נארזו ב-9 באפריל והבשר טוב לשימוש עד 23 במאי. סך הכל, הבשר הטרי שכב 28 יום, לא נורא, לעומת 77 יום ברמי לוי.
על גבי אריזה של נתח "סטייק עין טרי שופרסל אנגוס ארגנטינה" נכתב שתאריך השחיטה של הבקר היה 29 במרץ, תאריך הייצור 4 באפריל ותאריך אחרון לשימוש: 13 במאי. סך הכל הבשר הטרי שכב 32 יום עד יום מכירתו לצרכן.
גם בשופרסל, כמו ברמי לוי, באף מקום בדלפק לא כתוב היה מחיר האנטרקוט למי שמעוניין לרכוש סטייק לכבוד מנגלי יום העצמאות. קנינו אנטרקוט ב-139.90 שקל לק"ג, ובשר טחון טרי ב-39 שקל לק"ג. בשר צלעות טחון, כך אמרו לנו, יעלה 79 שקל לק"ג. הבשר הזול לטחינה הוא מספר 7, לדברי הקצבים. כששאלנו מה תאריך השחיטה שלו, אמרה לנו העובדת: "איבדתי את הפתק".
ויקטורי: 80 יום מאז השחיטה
בויקטורי מצאנו לראשונה שלט שמציג את מחיר האנטרקוט לצרכן. חזיון נדיר. מחיר ק"ג אנטרקוט "אדום אדום" תוצרת הארץ: 99 שקל. מחיר ק"ג אנטרקוט מברזיל: 99 שקל. ק"ג פילה מדומה ייבוא מברזיל עולה 39.90 שקל. ק"ג בשר טחון מפולין: 39.90 שקל.
תאריך השחיטה בויקטורי הוא העתיק ביותר: 15 בפברואר, כלומר, עברו 80 ימים מיום השחיטה. הנתח הגיע לישראל (תאריך ראשון לשיווק) ב-11 באפריל ותאריך התפוגה שלו הוא 11 במאי.
תאריך השחיטה של סטייק עין מפולין הוא 2 באפריל לשימוש עד 17 במאי.
לשם השוואה, בשר שריר טרי מקומי נשחט ב-18 באפריל וניתן למכירה עד 28 במאי. יש גם פילה מדומה מקומי שנשחט ב-31 במרץ וניתן לשיווק עד 14 במאי.
יינות ביתן: שחיטה לפני 75 יום
ביינות ביתן מצאנו בשר טרי מארגנטינה (שריר 8) שנשחט לפני 75 יום ב-20 בפברואר, יוצר ב-22 בפברואר והגיע לארץ ב-11 באפריל. הוא מותר לשימוש עד 16 במאי. נתחים דומים שמצאנו מקורם בשחיטה מאותו תאריך.
צלי כתף טרי מפולין נשחט יותר מחודש אחרי כן, ב-29 במרץ, וניתן לשימוש עד 13 במאי. כך גם כתף מרכזי. קשתית (אסאדו) מפולין נשחט ב-28 במרץ ומותר לשימוש עד 12 במאי.
לשם השוואה, פילה עגל משחיטה מקומית של בלאדי נשחט ב-16 באפריל וטוב לשימוש עד 31 במאי. ביינות ביתן כל פתקי התאריך גלויים לצרכן, אם הוא יודע שכדאי לו לקרוא אותם.
גם ביינות ביתן לא מצאנו שלט מחירים לסטייקים. שלטי המחיר התייחסו בעיקר לשיעורי הנחות של 30% ו-50% על מוצרי בשר שונים. לפי המוכרת בקצבייה, אנטרקוט עולה 150 שקל לק"ג וצלעות לטחינה 50 שקל לק"ג, אבל יש הנחה בקנייה מעל 2 ק"ג.
ד"ר סרחיו דולב, רופא וטרינר ראשי לפיקוח על מוצרים מן החי בשירותים הווטרינריים במשרד החקלאות, אמר לנו ששיטת השיווק הזאת מקובלת ואף משביחה את הבשר (אם כי מומחי בשר ישראלים שהתייעצנו עמם אמרו שזו לא תקופת יישון מקובלת). "אם שומרים על טמפרטורה זה יוצא כמעט סטרילי, לכן יש חיי מדף ארוכים. הוא מגיע ממדינות שיודעות לטפל בבשר. התהליך מיישן את הבשר והטעם משתפר וכך גם האיכות. כמו ביין. את הנתחים חייבים למכור ארוזים ולא לקנות אם זה לא ארוז. אחרי פתיחת הוואקום הבשר טוב ליום יומיים".
אבל קנינו נתחים מאריזות פתוחות.
"זה אסור. צריך למכור נתחים שלמים, אחרת לא תוכלי לדעת אם מדובר בבשר שהוקפא והופשר".
"עובדים על פי חוק"
משופרסל נמסר: ״הבשר בשופרסל משונע ונשמר בהתאם להנחיות משרד הבריאות. כל המוצרים בסניפים מתומחרים ומשולטים. ככל שהייתה תקלה בהצגת המחיר על ידי הקצבית בסניף הרי שהיא נקודתית וטופלה באופן מיידי. שופרסל התחייבה למכור בשר טחון במחיר מירבי לצרכן של 39 שקל בכל עת במסגרת תהליך הקצאות לייבוא בשר ללא מכס של משרד הכלכלה ועומדת בהתחייבות זו. לקוחות הרשת רשאים לרכוש נתחי בשר אחרים במחיר הקנייה המוצג ולקבל שירות טחינה ללא תשלום נוסף".
מיינות ביתן נמסר: "יינות ביתן פועלת בהתאם לכל התקנות של משרד הבריאות בכל הקשור למכירה וטיפול בבשר טרי או מצונן ומציעה ללקוחותיה בשר איכותי בהתאם. בהתייחס לשונות התוקף בין חלקי הבשר - לפי תקנות משרד הבריאות תוקף בשר טרי הינו 45 יום וקצר יותר. בהתייחס לשילוט - מדובר בטעות נקודתית והנושא טופל באופן מיידי".
מויקטורי נמסר בתגובה: "הרשת עובדת על פי חוק".
מרמי לוי נמסר בתגובה: "כל עוד הבשר לא הוקפא והופשר הוא טרי". לגבי המחיר, אמר: "הזמנו סטייק ארגנטינאי בגלל מחסור בימי שחיטה לפני ואחרי הפסח. הוא יותר יקר, כי כשקונים את כל חלקי הפרה המחיר מתחלק, אבל קנינו רק סטייקים כדי שיהיה מספיק. הסטייק הארגנטינאי טוב יותר והוא יקר יותר גם עבור הרשת". "את אותם סטייקים מוכרים במקום אחר ב-200-160 שקל", הוסיף לוי.
לגבי הפער בין המחיר בשלט לבין המחיר בקופה מסר: "אם יש טעות בשלטי המחיר: או שזו טעות של עובד, או שעובדים עשו דברים לא לפי הנהלים".