היועמ"ש פנה לכחלון: חתום על הצו להעלאת מחירי החלב בפיקוח
בשיחות בין משרדי המשפטים לאוצר הובהר כי אין בכוונת שר האוצר לחתום על צו עדכון מחירי החלב שבפיקוח - חודשיים וחצי לאחר שבית המשפט העליון הורה לו ולשר החקלאות לעשות זאת; בתנובה מתכוונים לפנות שוב לבית המשפט, ולכן פנה מנדלבליט היום שוב לשר האוצר לקיים את פסיקת בג"ץ
היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, פנה הבוקר (א') לשר האוצר משה כחלון בבקשה לקיים את פסיקת בג"ץ בעניין אימוץ המלצת ועדת המחירים וחתימה על צו להעלאת מחירי החלב בפיקוח. זאת בהמשך לפניות קודמות בנושא ובחלוף למעלה מחודשיים מאז ניתן פסק הדין. היועמ"ש ציין במכתבו, כי ככל שיימשך העיכוב בביצוע פסק הדין, עשויה חברת תנובה שעתרה בעניין לפנות לבית המשפט ולנקוט בהליך לאכיפת קיום פסק הדין. "קיום פסקי הדין שניתנו נגד המדינה הוא מרכיב חיוני בבניית אמון הציבור בממשלה ובמוסדות המדינה", נאמר במכתב.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
לאחר שתנובה וטרה העלו את מחירי מוצרי החלב: בכמה ייקרו אותם הרשתות?
תנובה עתרה לבג"ץ: דורשת לייקר מוצרי חלב בפיקוח
מוצרי החלב בפיקוח יתייקרו ב-3.4%; תנובה: נדחה ההתייקרות לאחרי פסח
עמדת כחלון מאתגרת הן את תנובה שהגישה לפני כשנה את העתירה לבג"ץ והן את משרד המשפטים, שנתקל במקרה חריג בו שר אינו מקיים את הכרעת בג"ץ. ההערכות הן כי בתנובה יפנו בימים הקרובים לבית המשפט בבקשה לקיים דיון דחוף במצב שנוצר.
הפערים בין עמדת כחלון לעמדת משרד המשפטים נמשכים מזה חודשים, לאחר שבתגובה לעתירת תנובה קבע משרד המשפטים כי יש להעלות את המחירים, בעוד השר כחלון התנגד.
השופטים אף התייחסו לפער שבין עמדת היועץ המשפטי לממשלה לפיה יש מקום לאמץ את המלצת ועדת המחירים להתנגדותו של כחלון לעמדה זו, וקבעו כי עמדת המדינה היא הקובעת: "לא נעלמה מעינינו עמדתו של שר האוצר, שהסתייגה מהסכמת המדינה למתן צו מוחלט. עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה כפי שנמסרה לבית המשפט, היא עמדתה של המדינה, ובמילותיו של השופט אליקים רובינשטיין: 'כידוע יש מדינת ישראל אחת, וממשלה אחת, ויועץ משפטי לממשלה אחד, ופרקליטות מדינה אחת שמייצגים את כל גופי המדינה.
"תזמורת אחת היא ומנצח לה אחד, במישור הכולל – הממשלה, שבמקרה של חילוקי דעות על ראש הממשלה להביא את הדברים לדיון ולהכרעה בה, ובמישור המשפטי – היועץ המשפטי לממשלה". עוד הוסיפו: "הכרעתנו אינה מבוססת אך על העובדה כי היועץ המשפטי לממשלה הסכים למתן צו מוחלט, אלא על הוראות הדין ועל אמות המידה להפעלת הביקורת השיפוטית".
משרד האוצר ישא בהוצאות תנובה בסך של 25 אלף שקל
כזכור, במרץ החולף, פירסמו שופטי בג"ץ עוזי פוגלמן, מני מזוז ואלכס שטיין, את הכרעתם בעתירת תנובה והורו לכחלון לאמץ את המלצת ועדת המחירים ולהעלות את מחירי מוצרי החלב שבפיקוח ב-3.4%. השופטים כתבו: "אנו הופכים אפוא את הצו על תנאי שניתן לצו מוחלט המורה למשיבים לאמץ את המלצת ועדת המחירים לשנות את צו הפיקוח כך שהמחיר המרבי של המצרכים המפורטים בתוספת לצו יעלה בשיעור של 3.4%". השופטים פסקו כי משרד האוצר ישא בהוצאות תנובה בסך של 25 אלף שקל.
תנובה מצידה הודיעה כי תעלה את המחירים רק אחרי חג הפסח וההתייקרות אמורה היתה לחול על מוצרי חלב בפיקוח ובהם חלב בשקית ובקרטון, חמאה, גבינה לבנה 5%, עמק במשקל במעדניה, גבינת גלבוע במשקל במעדניה, אשל, גיל, שמנת חמוצה ומתוקה. אלא שגם אחרי שפסח חלף, כחלון לא חתם על הצו, זאת בשונה מהשר אריאל שחתם על עדכון המחירים.