המאפיות נגד המדינה: עתרו לבג"ץ להעלות שוב את מחירי הלחם ב-5%
כ-3 חודשים לאחר עליית מחירי הלחם תחת צו מחירי הפיקוח ב-3.85% - אנג'ל וברמן דורשות העלאה נוספת במחיר לצרכן בשל התייקרות ברכיב האנרגיה
כשלושה חודשים לאחר שמחירי הלחם שתחת צו הפיקוח על המחירים עלו בכ-3.85% , דורשות המאפיות להעלות שוב את המחירים לצרכן ב-5% נוספים. בעתירה לבג"ץ שהגישו נגד ועדת הערר לפי חוק פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים, טוענות מאפיות אנג'ל וברמן כי יש להעלות את מחירי הלחם בשל התייקרות ברכיב האנרגיה.
פשרת מחירי הלחם: לחם אחיד פרוס וחלה יתייקרו ב-3.85%
המדינה רוצה לייקר לחם ב-3.4% ומוצרי חלב בעד 6%
בוועדת הערר חברים מנכ"ל משרדי האוצר שי באב"ד, מנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה שי רינסקי, ופרופ' אבי וייס, נשיא מכון טאוב למדיניות חברתית. המאפיות טוענות, באמצעות עורכי הדין ירון קוסטליץ ואביעד שאולזון ממשרד קוסטליץ ושות', כי נוסחת החישוב של מחירי הלחם כולל רכיב של מזוט, שמזה שבע שנים כלל לא מיובא לישראל ואינו בשימוש המשק.
על רקע זה, נטען כי היה על המדינה להוציא את המזוט מתוך סל התשומות כבר בשנת 2012, ולעדכן את רכיב האנרגיה ברכיבים חדשים במקום המזוט. שינוי זה בחישוב רטרואקטיבי, צפוי להוביל להעלאה של כ-5% במחירי סוגי הלחם שבפיקוח, בהתאם להתייקרותם של אותם רכיבי אנרגיה במהלך השנים.
המאפיות טוענות כי ועדת הערר, בדעת רוב של שני מנכ"לי המשרדים, העדיפה להתעלם לחלוטין מנתוני משרד האנרגיה, ולדחות את הערר שהגישו המאפיות, בטענה שישנה אי ודאות ביחס למועד בו פסקו להשתמש במזוט. לפיכך היה על המדינה להוציא את המזוט מסל המרכיבים רק משנת 2016 ואילך.
העתירה של המאפיות יוצאת לדרך, עוד בטרם יישם משרד האוצר את הכרעת בג"ץ בעתירת המחלבות להעלות את מחירי החלב שבפיקוח ב-3.4%, בהתאם להתייקרות החלב הגולמי.
זאת, בנוסף, לעתירה שהגישו בינואר החולף משווקי הביצים נגד שר האוצר, משה כחלון, ושר החקלאות, אורי אריאל, בעקבות החלטת ועדת המחירים, לפיה יידרשו לשלם יותר למגדלי הביצים. בנוסף, דרשו שהמדינה לא תכיר בהנחות שניתנות על ידיהם לקמעונאים, במסגרת חישוב המחיר לצרכן. קבלת העתירה עלולה לטענת המשווקים הוביל לזינוק במחירי הביצים לצרכן.
מחירי הפלפלים זינקו, הארנונה מתייקרת ותעריפי המים מטפסים
הדרישה לייקר את מחירי הלחם מגיעה בצל עליות תעריפים נוספות בתחומי החיים. כך, למשל, משרד הפנים הודיע היום כי הארנונה תתייקר בשנת 2020 בשיעור יחסית גבוה של 2.58%. מדובר בנוסחה קבועה בחוק, לפיה מדי שנה עלות הארנונה מטפסת - אולם שיעור העלייה בשנה הבאה הוא הגבוה ביותר מאז 2014.
בימים האחרונים זינקו מחירי הפלפלים בכ-50% בצל המחסור בשווקים, והמגדלים הביעו חשש שהם יאמירו ליותר מ-30 שקלים לק"ג; היום פורסם ב-ynet על עלייה במחירי מוצרי ההגיינה של חברת קימברלי קלארק, שהודיעה כי תפחית בחודשים מאי-יוני את מספר החיתולים באריזות האגיס פנטס, תקצץ את מספר שקיות האשפה של ניקול ותחסיר טישו מאריזות מותגיה - אולם המחיר יישאר זהה. כלומר, מדובר בהתייקרויות של עד 20%.
בסוף השבוע האחרון החליטה מועצת רשות המים להוציא לשימוע את הכוונה לייקר את תעריף המים בשיעור של 1.2% בתחילת יולי. פעולת העדכון התעריפי היא קבועה ומתקיימת פעמיים בשנה - בתחילת כל שנה קלנדרית ובאמצע שלה. בהנחה שהשימוע לא ישנה את חישובי רשות המים, התעריף הביתי למכסת המים הראשונה (7 קוב לאדם) יעמוד על 6.96 שקל למטר/קוב; זאת, במקום 6.88 שקל כיום.