התייקרות הפירות והירקות: "המחירים בשמיים - צריך לשקול היטב מה לקנות"
קונים בשוק התקווה בתל אביב סיפרו ל-ynet כי הם נאלצים לבחור מה לקנות ועל מה לוותר בגלל המחירים הגבוהים של הפירות והירקות. יו"ר התאחדות האיכרים: "המדינה לא רוצה לעסוק בפערי התיווך"
"במחירים כאלה אל תקנו". זה המסר שדובי אמיתי, יו"ר התאחדות האיכרים, מבקש להעביר לצרכנים בעקבות הפרסום היום (ג') ב-ynet וב"ממון", לפיו מחירי הפירות והירקות זינקו בעשרות אחוזים בשנים האחרונות. ואכן, בביקור שערכנו הבוקר בשוק התקווה בתל אביב נראה כי בשטח חלק מהצרכנים נאלצים לעשות חושבים על אילו פירות וירקות להוציא את הכסף ועל מה לוותר.
מאז המחאה החברתית מחירי הפירות זינקו ב-70%
הפלפלים בבקעת הירדן מתייבשים - והמחירים נוסקים
למרות המחיר הגבוה, הקונים לא מוותרים על הפלפלים: "איך נכין חריימה?"
כך למשל, הקונה דורית שרעבי סיפרה כי "היום הגמבה שהמחיר שלה בשמיים אני אעשה שיקול לקנות או לא. מלפפונים זה עוד בגדר הסביר, עגבניות גם יש עלייה במחיר אבל קשה לוותר על עגבניות. אני לא קונה את כל הירקות, גם לא את כל הפירות".
לא רק שרעבי - שאר הקונים שהסתובבו הבוקר בשוק עברו בין דוכן אחד למשנהו עם קצת יותר חמיצות מביום רגיל, כשלדבריהם הם מרגישים את הקושי בכיס כבר זמן מה. רבים אמרו כי הם מוותרים על קניית חלק מהפירות והירקות שהם היו רגילים להם בשל המחיר.
"זו עלייה דרסטית בתקופה אחרונה", קובע מוטי רונן, תושב העיר, שמספר כי פעם הוא מגיע לשוק ופעם לסופרמרקט וקונה את מצרכיו לפי היכן שיותר זול. "יצא לי לוותר השנה על גמבה כי היא יקרה מידי וחיכיתי עד שמחיר האבטיחים יירד כדי לקנות אותם", הוא מודה. "מישהו פה בוודאי אשם ואני חושב שזו הממשלה שהיא אחראית והיא צריכה לתת לזה את הדעת".
סימה, מבקרת בשוק, מסכימה עם דבריו - אך טוענת שעליית המחירים איננה נעצרת בפירות וירקות. "המחירים בלתי נסבלים כי המשכורות לא עולות, זה לא רק בפירות וירקות, זה בכל דבר - הילדים לא יכולים לקנות דירות וכלכלית קשה מאוד. כל פעם מתרצים לנו שיש עלייה כי החורף לא טוב או הקיץ לא טוב - אנחנו משלמים מיסים ולא מקבלים תמורה".
עמנואל דודאי, תושב שכונת התקווה, מאשים בכעס את המוכרים בשוק בעליית המחירים. "הם אשמים כי המחיר ההתחלתי של הפירות והירקות נמוך, הסוחרים מכפילים את זה והם שוב. זה לא זול. זה גם אשמתנו הקונים קצת. אנשים צריכים לא לקנות הכל אני צריך דובדבנים עכשיו? צריך לקנות רק מה שצריכים, אפשר להסתדר בלי ענבים ואפשר לקנות במידה, לקנות כמה פירות וכמה ירקות. מי שלא רוצה למכור לי ארבעה מלפפונים וארבע עגבניות אני הולך ממנו".
גם הסוחרים בשוק סובלים
לא רק הקונים סובלים - גם הסוחרים שמתקשים כעת לעשות קופה מהסחורה שהם קונים. נועם מזרחי מפירות מזרחי טוען שהמחירים עולים כל שנה. לדבריו, "יש הרבה תלונות אבל אנשים מבקשים לאכול דבר טוב. ענבים זה 40 שקל לקילו אז לוקחים אשכול, אנשים מגיעים ל-500 שקל כמו כלום".
יוסי, בעל באסטה, טוען כי המדינה אשמה בעליית המחירים: "משרד החקלאות חייבים להוריד את המחירים כי למעלה קשה מאוד לקנות במיוחד בשפע שיש היום. קונים פחות ואומרים שהכל ביוקר. השיווק ובתיווך מייקר את הפירות".
בעל הבאסטה הסמוכה, יעקב כהן, מסכים עם חברו. "יש הרבה אנשים שפשטו רגל והפסידו בתים, בגלל המצב", הוא מספר. "עגבניות היום יש שפע וחייבים להוריד את המחירים כל המחירים כשחסר עולים כשיש שפע הם יורדים. היום יש הרבה אבטיחים בשוק אהל מעטים טובים ולכן המחיר שלהן הולך וגדל".
"הבעיה היא בפערי התיווך"
בחזרה לאולפן ynet, אמיתי תולה את האשמה בפערי התיווך העצומים. "המדינה כנראה לא רוצה לעסוק בתפוח האדמה הלוהט הזה", הוא אומר בריאיון באולפן ynet. "כבר ארבע שנים אנחנו החקלאים זועקים על מה שקורה, על פערי התיווך. רק לאחרונה התפרסם דו"ח חמור של מבקר המדינה, שעסק בריכוזיות בשוק ועלייה המטורפת של פערי התיווך, על זה שהמדינה לא רוצה לשבור את הריכוזיות באמצעות התאמת שוק סיטונאי חדש".
בגלל ריכוזיות אנחנו משלמים מאה שקל לאבטיח בימים האחרונים?
"המחירים האלה, כמו שאנחנו רואים היום בשוק בפירות, הם מחירים גבוהים אז הביקוש יירד. זה לא טוב לצרכנים ולא טוב לחקלאים שהמחירים גבוהים כי אין ביקוש. הבעיה היא לא שלנו החקלאים, הבעיה היא בפערי התיווך, והמדינה לא רוצה לעסוק בזה. אתם שמעתם על אחת המפלגות שמבקשת לקבל את משרד החקלאות? לא היתה אחת. המדינה לא עוסקת לא בחקלאים ולא בצרכנים".
אמיתי סבור כי "הגיע הזמן שמדינת ישראל תתן תשומת לב ראויה למשרד החקלאות כי המשרד ושר החקלאות יכולים לשנות את המציאות הזאת לא במה שנעשה עד היום, לא באמצעות פתיחת הייבוא והורדת המכסים, שזה לא הועיל לאף אחד אלא מישהו גזר מכך את הקופון. צריך להשקיע בנו החקלאים, צריך לתת לנו את הכלים שלא עולים למדינה בשום סעיף תקציבי. אנחנו רוצים את המים, רק עכשיו שמענו שאין לנו מים בבקעה, אין לנו מים בעוטף עזה, סוגרים את המים לפלפלים, אז אל תתפלאו אם עוד חודש וחצי מחיר הפלפל יגיע ל-15 או 20 שקל".
יש תוכנית של הממשלה בשקט לחנוק אתכם?
"יש תוכנית כרגע של פתיחת הסכם הסחר עם האמריקנים, הם רוצים להגביר את היבוא של תפוחים וגבינות ואבקת חלב למדינת ישראל. אנחנו החקלאים, הפעם לא ניתן לאף אחד להשתלט על השוק שלנו, אני חושב שהביטחון התזונתי של כולנו צריך להיות מושתת עלינו החקלאים יחד עם הצרכנים ואני מבטיח לכם הפעם, וכבר הודעתי בעבר שאם הפעם משרד החקלאות לא יקבל את תשומת הלב אז אנחנו נקים רשימה ונרוץ על מנת לשמור עלינו".
"מחירי שחיטה"
גם בסניף שופרסלדיל בבאר שבע הקונים מודעים היטב לעליית המחירים. אביחי וקנין, תושב העיר, סיפר כי "אני רואה את העלייה בכל קנייה. זה מייקר את הסל באופן משמעותי. החקלאים לא אשמים. המדינה, המיסוי - העגלה שלי בקושי רבע סל. 700 שקל - מה קניתי? אנחנו צורכים פירות באופן קבוע וזה מייקר את הסל. אפרסק ונקטרינה לא אמורים לעלות 19 שקל. זה שזה מגיע למחירים ההזויים האלה זה לא תקין. יש מרוויח אחד - וזה הסופרים. אלה מחירי שחיטה. הגידולים במדינת ישראל היו נפלאים, לא צריך לייבא. מי סובל מזה? אני. מי שאשם זה שופרסל והמע"מ".
"אני לא עוקבת אחרי המחירים אבל רואה את העלייה. אני משתדלת לקנות כשהפירות לא במחירים גבוהים. אבל כמובן שצריך לקנות. אי אפשר להפסיק לאכול. יש הרבה סופרמרקטים. יש מקומות שיש להם מחירים קצת יותר טובים. משתדלים לקנות איפה שזול", מוסיפה בטי (57), גם היא תושבת באר שבע. לדבריה, "אני מרגישה את העלייה במחירים - קונה פלפל אחד בשבוע, עגבניות ומלפפונים קבוע. אבל אני פחות מרגישה את העלייה. הפירות יקרים מאוד. זה מרגיז כי גם האיכות לא משהו".
"אני זוכרת זמנים שבהם תפוחים עלו שני שקלים - היום זה כבר תשעה שקלים וזה מכעיס מאוד. אנחנו מדינה שמייצאת - הפירות היפים ביותר הולכים לייצוא. בשבוע שעבר ראיתי דובדבנים ב-70 שקל - זה מטורף. לילדים אני קונה, אני לא אוכלת", אומרת יוליה גייבר (39), אם לשני ילדים מבאר שבע.
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "מחירי הפירות והירקות בחנויות, רשתות השיווק ובשווקים אינם בפיקוח מחיר של המדינה, ומכאן מתנהלים כ'כלכלה חופשית'. אין ספק כי שתי החוליות החלשות בשרשרת הן החקלאי מחד והצרכן מאידך. המכס המוטל על יבוא אינו מהווה חסם לייבוא, כאשר יש עליית מחירים בשוק המקומי.
"כך לדוגמה, בימים אלו מוכר החקלאי את התפוחים ב-4-5 שקלים לקילו בממוצע, אך בפועל, עלות התפוח לצרכן היא פי כמה וכמה. גם בהתייחס לרוב זניה של התוצרת המיובאת, עלויות הפירות והירקות המגיעים לישראל יחסית זולות, אך גורמים שונים המחזיקים בסחורה עד להגעתה לביתו של הצרכן גורמים לעליות מחירים.
"לנוכח זאת, משרד החקלאות פועל במגוון רחב של חזיתות שיסייעו להפחתת יוקר המחייה ומרווחי השיווק, בין היתר: על ידי פלטפורמות שונות לשיווק ישיר מהחקלאי לחנויות, או לצרכן; שקיפות לציבור והעצמת מעמדו של החקלאי. לצד אלו, יש לציין כי קיימים פירות הנמצאים כעת בתחילת העונה ורוב התוצרת הנמכרת בשווקים נסמכת על הייבוא בלבד. לחלופין, ישנם פירות הנמצאים כעת בסוף עונתם ובשל כך גם עלויותיהם גבוהות יותר ביחס לשאר חודשי השנה.
"הפירות מתנהלים כשוק חופשי, משרד החקלאות אינו יכול לומר לחקלאי חסר מנגו אני מחייב אותך לשתול מנגו, משרד החקלאות לא רשאי ולא רוצה להגיד לחקלאי באיזה מחיר ימכור את סוג א' של מנגו ואיזה מחיר ימכור את סוג ב' של המנגו ומהי ההנחה במחיר שיעשה למי שקונה בכמות גדולה, בשוק חופשי איכות הפרי, ההיצע והביקוש, וניהול מו"מ נבון הוא המתכונת לקבל מחיר סביר לפירות שמוכר. הטבע לא מאפשר שבכל השנה יהיה ניתן לבצור ענבי מאכל, ולכן באמצע העונה כשיש הרבה ענבים מחירם נמוך ובתחילת העונה או בסיומה ההיצע קטן ומחירם גבוהה, מחוץ לעונה מייבאים ענבים בטיסה ומחירם גבוה, מי שרוצה כל יום לאכול ענבים שישלם, מי שחכם או שרוצה לחסוך מכספו ולנסוע לחו"ל לא קונה ענבים שייבאו מחו"ל במחיר של 40 שקל לקילו".