פיגומים רעועים ומנופאים ללא הסמכה: בדרך לאסון הבא באתרי הבנייה
שני פועלים נוספים נפצעו אתמול קשה באתרי בנייה, ושום שינוי לא נראה באופק. בסיור שערכנו השבוע באתרים בשלוש ערים גילינו שלל ליקויי בטיחות שעלולים לעלות בחיי אדם נוספים. מפקח ראשי במשרד העבודה: "ל-900 מפעילי עגורנים בישראל יש רישיון, אבל בשטח יש 1,400 מנופים. מי מפעיל אותם?"
פועל, כבן 20, נפצע אתמול קשה (ג') באתר בשכונת כרמי גת בקריית גת מנפילה מגובה שמונה מטרים. מדובר באתר של הקבלן תאופיק מחמוד בעיר שנסגר לפני כשבועיים על ידי פקחי משרד העבודה בצו בטיחות עקב ריבוי ליקויים שהיו בו, ומאז טרם קיבל אישור לפעול מחדש. למרות זאת, הקבלן הורה לפועלים להמשיך לעבוד. המשטרה עיכבה את הקבלן לחקירה.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
פועל נפצע קשה באתר בנייה שקיבל צו סגירה
ההקלטות שמוכיחות: האסון הבא הוא רק עניין של זמן אסון בלתי נמנע? כמעט אף הבטחה לשיפור הבטיחות במנופים לא מומשה
ממשרד פרופ' דן ביין ושות' נמסר בשם החברה כי היא "שכרה יועצים חיצוניים כדי לעבור תהליך של אסדרה במטרה לפעול בהתאם לכל חוקי הבטיחות בעבודה. בנוסף, החברה מעסיקה יועץ בטיחות במשרה מלאה. החברה חוקרת את האירוע, ונקטה בכל האמצעים למנוע את התאונה".
יצוין, כי בהודעה הרשמית של משרד העבודה שיצאה אתמול על סמך המשטרה נכתב כי הפועל נהרג כתוצאה מהנפילה, מה שהתברר כטעות.
עוד אתמול: פועל בן 55 נפצע באורח קשה לאחר שחפץ נפל עליו במהלך העמסת ציוד בבניין בכפר דיר אל-אסד שבצפון. רק בשבוע שעבר קיפחו את חייהם ארבעה פועלים בתאונת מנוף באתר בנייה בשכונת יבנה הירוקה.
יחד עם אנשי מינהל הבטיחות במשרד העבודה בדקנו את מצב הבטיחות בכמה אתרי בנייה, תוך התמקדות בעבודת המנופאים באחד המקומות הצפופים במדינה עם עשרות מנופים ואתרי בנייה - הגבול שבין בני ברק לרמת גן שהולך ונבנה מחדש במגדלים הצומחים לגובה ובבנייני בוטיק של תמ"א 38, המחליפים בנייני שיכון ישנים. ביקרנו גם באתרים בראש העין.
לדברי אריק שמולביץ, מפקח עבודה ראשי במשרד העבודה, "בישראל יש 900 מפעילי עגורנים עם רישיון, שעובדים בממוצע 12 שעות, לעיתים בתנאים בלתי אפשריים. אבל לתדהמתנו בשטח גילינו 1,400 מנופים. אז מי מפעיל את 500 המנופים הנוספים?"
ברחבי הארץ יש כ-13 אלף אתרי בנייה, אך רק כ-70 מפקחים (שאחראים גם על מפעלים, מוסכים ומסחר) ועוד 47 נמצאים כרגע בתהליכי התמחות. אלו אמורים לטפל בענף שמעסיק 8% מהעובדים במשק, אבל אחראי לכ-60% מתאונות העבודה, אומר איציק מויאל, יו"ר הסתדרות עובדי הבניין והעץ. "אנחנו לא חוזרים לבדוק אם נעשו התיקונים", מודים המפקחים שהיו איתנו, "אין מספיק כוח אדם. גם אם יחליטו אלפי החלטות, כל עוד לא יתגברו במפקחים אין באמת אכיפה".
אז מה גילינו באתרים? התוצאות העגומות לפניכם.
האתר הראשון שבדקנו השבוע הוא של אשטרום בבני ברק, אחד הגדולים בגוש דן. האתר נמצא בעיצומה של חקירת יחידת "פלס" המשטרתית לאחר שלפני כשבועיים נהרג בו פועל ממולדובה. הפועל, בן 31, נפל מגובה עשרה מטרים לתוך פיר מעלית. בעקבות התאונה נסגר האתר ל-48 שעות.
שישה מנופים עובדים באתר שמבחוץ נראה מסודר ומאורגן עם קרוסלה מסתובבת בכניסה אליו. מנהל העבודה הסיני עושה תנועה באצבע עם הגיענו ועשרות הפועלים נעלמים, אבל לא לפני שאנו עדים למספר עבירות קשות. בין היתר, פועל סיני מכוון מנוף ומחבר אליו ברזלים. הוא יודע רק סינית ולמרות שהוא חייב לשאת תעודת אתת, בתור מי שמתקשר עם המנופאי, אין עליו מכשיר קשר וגם אם היה - המנופאי הישראלי לא היה יודע לדבר איתו. בנוסף, אין לו תעודת אתת והסמכה לעבוד עם המנוף.
פועלים אחרים עובדים בגובה ולא רתומים כחוק, אלא קשורים בלי נקודת עגינה. התבנית שהם עובדים עליה לא יציבה וללא משטח עבודה מגודר. הם עלולים ליפול ולהתווסף לסטטיסטיקה העגומה של ההרוגים בתאונות בנייה. אחד הפועלים עומד על שרפרף רעוע. הרתמות על חלק מהסינים הן חבלים שלא יעצרו אותם אם ייפלו.
מנהל העבודה צועק על הפועל הסיני: "לא נכון ככה לעבוד". ומבהיר לנו שרק ביום חמישי האחרון הפועלים עברו קורס רענון בבטיחות. לא רחוק מאיתנו פועל סיני עובד עם דיסק שאינו מחובר נכון וללא משקפי הגנה.
"בעקבות האסון לפני שבועיים מנהלי העבודה התחלפו ללא חפיפה מספקת", מציין שמולביץ, שמודיע למנהל כי פועלים זרים שאינם מדברים עברית לא יכולים לעבוד מול מנוף כאתתים.
מאשטרום נמסר בתגובה: "החברה מייחסת חשיבות רבה ומשקיעה רבות בתחום הבטיחות באתריה ותמשיך לעשות כן בשיתוף משרד העבודה והגורמים השונים הרלוונטיים".
כבר מבחוץ אנחנו רואים את הפועלים באתר נתלים על תבניות הברזלים לגובה כשהם לא רתומים כהלכה, וללא ציוד מתאים לעבודה לגובה. גם תוכנית ההדרכה לעבודה בגובה לא תקינה. מפעיל העגורן מתייצב עם המסמכים, ושם אנחנו רואים שבדיקת הסדקים של העגורן נעשתה מזמן וכבר לא בתוקף. העגורן לא נבדק יום־יום על ידי המנופאי, כמו שנדרש. בנוסף, לא מקימים משקולות מבחן הנדרשות לפני הפעלת העגורן.
מחברת עץ שקד נמסר כי "דוח בדיקת סדקים היה קיים והומצא מיידית. העובדים היו עם אישורי עבודה בגובה ממדריך מורשה. לבקשת המפקח ביצענו הדרכה חוזרת לכולם. באתר קיימות רתמות בטיחות וכל העובדים הוחתמו על חובה בשימוש בהן כשהם עובדים באזורים מסוכנים. היו מעקות בכל מקום והתבקשנו לחזק אותם עוד, וכך נעשה. התבקשנו להחליף את פנקס העגורן לחדש ללא קשקוש על דף הפתיחה, וכך נעשה מיד".
באתר התמ"א הדיירים ממשיכים לגור בבניין כשמנוף ענק מתנשא מעליהם. העירייה דרשה קירוי למדרכה להולכי רגל, אבל לקירוי יש חורים והוא שקוע עם אבנים כבדות שעלולות ליפול בכל רגע. אמיתי וייסמן, מנהל העבודה, אומר לנו שבעוד ארבעה חודשים יימסר האתר לדיירים. הוא מתנצל על הפיגום הרעוע לאחר שחלק מהקשירות פורקו: "הייתה פה פשלה".
מגרופין נמסר: "כל הדברים אשר הוזכרו בצו הוסדרו".
השלט במקום אמנם מבטיח "בניין בוטיק יוקרתי", אבל "הפיגום עקום ללא קשירות בכלל ועלול ליפול על החניה", אומר שמולביץ. מתחתיו חנות שאליה נכנסים אנשים רבים. שאלנו מי מנהל העבודה, ובתגובה אומר לנו אחד האנשים: "אני, בוריס. אני גם מהנדס".
כששאלנו אם הוא רשום במשרד העבודה, הוא השיב בשלילה. האתר נסגר מיידית לעבודות עם צו סגירה בטיחותי, ועם דרישה להכין תוכנית ניהול בטיחות. אחד הדיירים אמר לנו: "כל הזמן אנחנו מסתכלים למעלה מחשש לאבן על הראש או יותר גרוע". מהחברה נמסר בתגובה כי "הפיגומים בהליכי פירוק לקראת סיום העבודות". הבעלים משה גארבו אמר כי "יש מנהל עבודה ובטיחות מוסמך, ויש קבלן פיגומים שהורינו לו להוסיף אלכסוני מתכת. כל התיקונים מטופלים".
משם עברנו לפרויקט תמ"א אחר ברחוב הפודים. את א.ד, צעיר בן 22, ראינו עובד ללא קסדה וללא נעלי בטיחות. "בדיוק נסעו עם הקסדה שלי עם האוטו", אמר.
ארון החשמל לא ניתן לגישה והפיגומים במצב רעוע. צו בטיחות הוצא גם כאן. מנהל העבודה סרגיי מבטיח לתקן את כל הליקויים.
במשרד העבודה והרווחה ציינו אתמול כי העבירו אליהם את כל הטיפול ברישוי עגורנאים ממשרד התחבורה, והחל מאמצע יוני עגורנאים יחויבו בהזדהות באתר הבנייה עם רישיון נהיגה או רישיון הפעלה קשיח. "הפעלה של עגורן צריח או נייד ללא הזדהות על ידי רישיון נהיגה או תעודה קשיחה תוכל להיחשב כעבירה על חוקי ותקנות הבטיחות בעבודה ותביא להטלת צו בטיחות שיאסור על המשך השימוש בעגורן באתר הבנייה ובחינת נקיטת הליכים מינהליים או פליליים נוספים", נמסר מהמשרד.
ומה קורה בראש העין?
בסיור פתע שנערך אתמול בראש העין באתר של רמי שבירו במתחם E (גם האסון ביבנה התרחש באתר של שבירו) נתפס עגורנאי עם תעודה לא מתאימה. הטיפול בנושא הועבר לטיפול של המשטרה. בזמן הביקור של הפקחים העגורן לא היה בשימוש מאחר שהיה בתיקון.
מחברת רמי שבירו נמסר בתגובה כי "מדובר בטעות. חברת המנופאים מ.א. קוגן בע"מ המספקת את המנופאים לאתרים, שלחה את המנופאי עם רישיון מתאים לעבודה, אולם הרישיון שהציג לא הוקלד באופן נכון במשרד התחבורה ומכאן הטעות. לאחר בירור, המנופאי שוחרר וחזר לשגרת עבודה שוטפת".
כמו כן, בסיור פתע שנערך השבוע בעיר הוצא צו להפסקת עבודה באתר ברחוב אלברט איינשטיין שבו נבנה בית ספר יסודי על ידי הקבלן טנוס הנדסה. במקום נמצאו פיגומים לא תקניים, עובדים באתר ללא קסדות ורתמות, ומיעוט הדרכות. מחברת טנוס נמסר כי "הכל טופל היום והוצג בפני משרד העבודה".