שתף קטע נבחר

סייעות בדואיות ב"עמל" יפוצו במאות אלפי ש'

בהסכם פשרה בין הצדדים התחייבה רשת החינוך להשוות את תנאי ההעסקה של התובעות לתנאים המקובלים במוסדות רשמיים

בית הדין הארצי לעבודה אישר לאחרונה הסכם פשרה שנחתם בין רשת "עמל" לבין סייעות מהמגזר הבדואי: בהסכם התחייבה הרשת להשוות את תנאי ההעסקה שלהן לתנאים המקובלים במוסדות רשמיים. שלוש סייעות יפוצו בסכומים שבין 240-220 אלף שקל, ואחרות יוכלו לדרוש פיצוי רטרואקטיבי.

 

בדצמבר 2015 קיבל בית הדין לעבודה בבאר שבע תביעה שהגישו סייעות בחינוך המיוחד שהועסקו ברשת עמל בכסייפה. הסייעות, שיוצגו על ידי עו"ד לילך אהל-מסנר, טענו כי העסקתן באמצעות חוזים אישיים לפי שכר שעתי מפלה אותן לעומת מקבילותיהן בחינוך הרשמי. בית הדין קיבל את הטענה וציין כי על הרשת כגוף מתוקצב בעל מאפיינים ציבוריים חלות חובות מוגברות של תום לב והגינות.

 

בפסק הדין נקבע שהתובעות זכאיות לזכויות המגיעות לסייעות החינוך המיוחד כמקובל במוסדות הרשמיים, ובמקרה זה לזכויות בהתאם לחוקת העבודה (מסמך המסדיר את תנאי העסקת העובדים ברשויות המקומיות, החל גם על סייעות חינוכיות).

 

רשת עמל לא השלימה עם התוצאה וערערה לבית הדין הארצי. באמצעות עוה"ד אורנה לין, ורד זיסמן ויעל סגל מקליס היא טענה בין היתר שלא היה בסיס להחיל על הסייעות את תנאי חוקת העבודה.

 

הסייעות הדגישו מנגד שהן הועסקו באופן פוגעני ביותר, תוך שלילת זכויות בסיסיות שנובעות מחוקי העבודה וניצול השתייכותן לאוכלוסייה מוחלשת שנעדרת אפשרויות תעסוקה, יכולת מיקוח והבנה של דיני העבודה.

 

בין היתר, ציינו, הן לא קיבלו תשלום בגין ימי חופשה והבראה, פוטרו בסוף כל שנת לימודים והועסקו לפי שעות ולא לפי שכר חודשי קבוע. זאת ועוד, הרשת שילמה להן בפועל שכר נמוך באופן ניכר מהסכומים שהעבירה לה המדינה עבודה העסקתן.

 

הן הוסיפו שבשורת פסקי דין נקבע כי סייעות חינוכיות המועסקות על ידי הרשויות המקומיות עושות עבודה זהה לסייעות המועסקות ברשתות פרטיות. בנסיבות אלה, אין סיבה להפלות את עובדות המוסדות הפרטיים.

 

לאחר משא ומתן הגיעו הצדדים להסכם פשרה. הוסכם כי ביחס לשלוש סייעות שלגביהן נוהלו הליכים משפטיים תתאים עמל את תנאי העסקתן לתנאי חוקת העבודה לעובדי הרשויות המקומיות, החל ממועד תחילת העסקתן ועד לסיומה. סכום הפיצוי הכולל לכל אחת מהסייעות הועמד על סך של בין 220 אלף שקל ל-240 אלף שקל.

 

לגבי יתר הסייעות שהועסקו ברשת בחוזים אישיים (וטרם הוגשה בשמן תביעה) הוסכם כי ככל שתוגש דרישה הן תהיינה זכאיות להתאמת תנאי העסקתן לאלה הקבועים בחוקת העבודה, החל מתחילת ינואר 2012. השופטת לאה גליקסמן אישרה את הסכם הפשרה ונתנה לו תוקף של פסק דין.

 

  • לקריאת פסק הדין – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המערערת: עו"ד אורנה לין, עו"ד יעל סגל מקליס, עו"ד ורד זייטמן
  • ב"כ המשיבות: עו"ד לילך אהל-מסנר
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים