הפתעה במדד הערים המבוקשות: למה כולם רוצים דירה בנס ציונה?
התדמית הקהילתית, השכונות החדשות או החינוך האיכותי: על כל מודעה של דירה למכירה בנס ציונה יש 293 גולשים שמחפשים בדיוק כזו. ירושלים, העיר הגדולה בארץ, רק במקום 12. ובאיזו עיר יקח זמן למצוא קונה לדירה שלכם?
לא תל אביב, לא ירושלים ולא ראשון לציון: העיר הכי מבוקשת היא נס ציונה, שבה על כל מודעה למכירת דירה שעלתה בלוח יד2 - נרשמו 293 חיפושים. אחריה מדורגת גבעתיים עם 175 חיפושים על כל מודעה, ואחריה רחובות עם 146 חיפושים. הבירה והעיר הגדולה בישראל, ירושלים, מדורגת רק במקום ה-12 עם 112 חיפושים על כל מודעה.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
האוצר: זינוק במכירת דירות שאינן במסגרת מחיר למשתכן
מנכ"ל אפריקה מגורים: רוכשי מחיר למשתכן בגליל ים - בעלי וולבו ולקסוס
העיריות מתאגדות למאבק על הסכמי הגג מול הממשלה
הנתונים עולים ממדד החיפושים שפותח באתר יד2 ובחן את החיפושים במהלך השנה האחרונה (מאי 2018 עד מאי 2019). כ-2.9 מיליון גולשים חיפשו דירות יד שנייה בתל אביב, יותר מכל עיר אחרת, אולם כאשר בוחנים את כמות החיפושים ביחס להיצע הדירות המוצעות למכירה (מספר המודעות) מתגלה תמונה אחרת - שמורידה את תל אביב למקום ה-13 מבחינת הביקוש. נציין כי המדד בוחן חיפושים ייחודיים, כך שגם אם אותו גולש חיפש 8 פעמים דירת 4 חדרים בפתח תקווה - זה ייספר כחיפוש אחד.
בזכות בניית השכונות החדשות
את המקום הרביעי תופסת ראשון לציון עם 139 חיפושים על כל מודעה, ובמקום החמישי כפר סבא עם 138 חיפושים. בחמישייה השנייה של הערים המבוקשות מדורגות בהתאמה חולון (135 חיפושים), הרצליה (132 חיפושים), מודיעין (126 חיפושים) אשדוד (122 חיפושים) ופתח תקווה (116 חיפושים).
במסגרת הבדיקה נבחנו גם מחירי הדירות באותן ערים, והתגלה שאין קשר בין מחירי הדיור לביקושים, כלומר מחירי דירות נמוכים לא בהכרח הופכים את העיר למבוקשת יותר. לדוגמה, מחיר ממוצע לדירת 4 חדרים יד שנייה בנס ציונה עומד על 2.15 מיליון שקל, בעוד שבאשקלון המחיר הממוצע עומד על 1.2 מיליון שקל - אך היא ממוקמת רק במקום ה-17 בטבלה. עם זאת, נס ציונה ממוקמת יותר במרכז ונהנית ממצב ביטחוני יציב, בניגוד לאשקלון.
אז למה דווקא נס ציונה? לדברי שמאי המקרקעין ישראל יעקב, העיר נמצאת על מפת הנדל"ן כבר מספר שנים בעקבות מספר שכונות חדשות שנבנו במערב ובמזרח העיר ומשכו אוכלוסיות חדשות, "אולם בשנים האחרונות התחלות הבנייה בירידה בעוד שהביקושים ממשיכים לעלות". עוד מוסיף יעקב שלנס ציונה תדמית של יישוב קהילתי עם חינוך איכותי, "מה שמושך אליה עוד אוכלוסייה ברמה סוציו־אקונומית גבוהה".
גם כשבודקים את מספר החיפושים ביחס למספר התושבים בעיר, נס ציונה נשארת בראש עם 8.8 חיפושים לתושב. גבעתיים נותרת שנייה עם 7.3 חיפושים לתושב, ואחריה חיפה עם 6.8 חיפושים לתושב, למרות שהגיעה למקום 10 כאשר נבדקו חיפושים פר מודעה.
ובגבעתיים אין בנייה
גבעתיים זכתה למקום הגבוה בטבלה בגלל היצע הדירות הנמוך, לדברי עדית פרידמן, מנהלת השיווק של חברת מטרופוליס, הפעילה בעיר בהתחדשות עירונית. את ההיצע הנמוך היא רושמת לחובת מחסור חמור בקרקעות זמינות לבנייה: "הביקושים רבים, אולם הבנייה הכמעט יחידה בגבעתיים היא במסגרת פרויקטים של התחדשות עירונית".
לדברי יבין גיל-מור, מנכ"ל אתר יד2, הדירוג לפי מספר חיפושים ביחס למודעות "מאפשר לזהות מקומות בהם הביקוש גובר על ההיצע או נמוך ממנו", וכך למעשה מאפשר לבעל הדירה לדעת כמה פשוט יהיה לו למצוא קונה - או לדעת שעליו להתכונן לתהליך מכירה ארוך יחסית.