ניסיון לחילופי אוכלוסיות בשתי שכונות בבית שמש
נווה שמיר נועדה להיות חילונית ורמת בית שמש ד' חרדית, אלא שחילונים וחרדים זכו במחיר למשתכן באופן מעורב. כעת העירייה יוזמת "הצרחה" לשמירת אופי השכונות
משרד השיכון, עיריית בית שמש ומספר יזמים משתפים פעולה בניסיון לעשות סדר בשתי שכונות מחיר למשתכן. שכונת רמת בית שמש ה' (נווה שמיר) נועדה להיות חילונית ושכונת רמת בית שמש ד' נועדה להיות חרדית. אלא שחילונים וחרדים זכו בהגרלת דירות בשתי השכונות הללו באופן מעורב. כעת מנסות הרשויות להפנות את הזוכים החילונים לנווה שמיר, ואת הזוכים החרדים לשכונה השנייה. ל"כלכליסט" נודע כי ראשת העיר בית שמש, ד"ר עליזה בלוך, פנתה לאחרונה למנכ"ל משרד השיכון בני דרייפוס ולמספר יזמים כדי לבחון מהלך כזה של חילופי אוכלוסיות.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
שכונה חדשה בבית שמש תכלול 640 יחידות דיור
מנכ"ל אפריקה מגורים: רוכשי מחיר למשתכן בגליל ים - בעלי וולבו ולקסוס האוצר: זינוק במכירת דירות שאינן במסגרת מחיר למשתכן
המהלך, שראשת העיר מכנה אותו "הצרחה", מבוסס על ההערכה כי הזוכים יעדיפו להתגורר בשכונה התואמת את אורחות חייהם. "שמעתי שהעירייה מנסה לעשות מהלך כזה וביקשו לקיים איתנו פגישה", מספר היזם יקי רייסנר, מבעלי חברת רייסדור. לדבריו, אף שהוא מסכים למהלך, לא מן הנמנע כי מדובר במשקיעים שממילא אין בכוונתם להתגורר בשכונות.
לדברי היזם שמחה גרידינגר, מנכ"ל ובעלים של נתיב פיתוח, למהלך יש משמעות של מיסוי, ולאחר מכן יהיה צורך לשכנע כל אחד מהרוכשים לעבור שכונה ולתת להם ערך כספי שווה. להערכתו, החילונים שרכשו בשכונות החרדיות לא עשו זאת בטעות: "הם קנו את זה כדי להשכיר ובהמשך לממש ולמכור את הדירה. הם לא מתחרטים על הזכייה, היו להם כמה מפגשים עם היזם עד שחתמו על הצ'ק".
עד כה פורסמו מכרזים לבניית כ־2,700 דירות בשכונה ד', והם נמצאים בשלבים שונים, ובשכונת נווה שמיר כ־1,150 דירות. למשרד השיכון אין בשלב זה נתונים בדבר היקף הזכיות של כל מגזר בכל אחת מהשכונות. בלוך קיבלה מספר פניות לגבי זכיות כאלה, ולכן דוחפת ליישום המהלך כדי לשמור על אופי השכונות וכדי לא למנוע מאוכלוסייה שאינה חרדית להגיע לעיר.
בלוך: "אלחם שהעיר לא תהיה חילונית או חרדית"
ההחלטה על אופי כל שכונה התקבלה בעבר, עוד לפני כניסת בלוך לתפקיד. במסגרת הסכם קואלציוני עם החרדים, ובתמיכת הרבנים, נקבע כי חרדים לא ייגשו למכרזים בשכונת נווה שמיר. עם זאת, בפועל משפחות חרדיות רבות ניגשו להגרלות בשכונה החילונית, וההערכה היא כי כ־10% מהזוכים בשכונה הם חרדים. זו גם ההערכה בנוגע לשיעור החילונים שזכו בשכונה החרדית.
בשיחה עמה מבהירה בלוך כי מטרתה לייצר עיר שמאפשרת לכל האוכלוסיות להתגורר בה ולמנוע את המשך הסכסוכים בעיר המגיעים מהקצוות הקיצוניים. "הסוגיה של הבינוי בבית שמש היא אמירה מאוד גדולה. בית שמש צריכה להיות עיר מודרנית. מה שקורה כאן יהיה המראה של ישראל ב־2040, ואני אלחם שהעיר לא תהיה חילונית או חרדית. השכונות האלה יספקו לכל ציבור את המקום שלו בבית שמש. בשכונה ד' יהיו רחובות סגורים בשבת, יותר בתי כנסת ובתי תלמוד תורה, מקוואות וכל מה שצריך, ועם בנייה של שש־שבע קומות מקסימום. ברמת בית שמש ה' השכונה מיועדת לציבור הכללי, עם קאנטרי, תיכון מקיף, רבי קומות, שכונה לאנשי כוחות הביטחון. זה יאפשר לכל אחד לחיות כפי שהוא רוצה".
בהמשך יצאה בלוך בקריאה לזוגות החרדים: "לי מאוד ברור שלחרדי שירצה לגור בשכונה בעלת אופי חרדי אין מה לחפש בנווה שמיר. אני מייעצת להם לשים את מיטב כספם בשכונה שמתאימה להם כדי לא להיות מתוסכלים בהמשך. אני אומרת כעת בצורה הכי ברורה שניתן כי השכונה לא תהיה בעלת אופי חרדי, ומי שרוצה להתגורר בשכונה כזו יש לו הרבה אפשרויות בעיר, ולחילונים אני אומרת בואו בהמוניכם".
ההערכות הן כי בהיבט המשפטי מהלך כזה לא יעבור, ופגישה עם נציגי משרד המשפטים בנושא צפויה בעוד כשבוע. בעבר היו ניסיונות, שעלו בעיקר מצד הרוכשים, לבצע החלפת דירות עם זוכים אחרים. אז טען משרד השיכון כי אינו מאפשר החלפת דירות בין זוכים, שפירושה מכירה האסורה על פי תנאי החוזה.
ממשרד השיכון נמסר בתגובה: "הבקשה של ראשת העירייה דורשת בחינה מול משרד המשפטים וגורמי המקצוע במשרד. אנחנו פועלים בעניין".
בית שמש
צילום: נחשון פיליפסון
מומלצים