מינהל התכנון: נמליץ לבטל את תמ"א 38 במאי 2020
המינהל הודיע על כך בתגובה לפנייה של לשכת עורכי הדין. במאי 2020 תחליט המועצה הארצית לתכנון ולבנייה אם להאריך את התוקף של תמ"א 38 בחמש שנים נוספות; עמדת מינהל התכנון כבדת משקל, אך אין ודאות כי המועצה תאמץ אותה
התמ"א תמה? מה קרה להתחדשות העירונית בישראל
לעבור את התמ"א בשלום: מה חשוב לעשות לפני חתימה על חוזה עם יזם
הקבלנים עתרו נגד עיריית רמת גן: דורשים להחזיר את תמ"א 38
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
המכתב נשלח בתגובה לפנייתם ובה בקשה לקיום פגישה דחופה בנושא, וזאת לאור ראיונות וכנסים בהם דלית זילבר, מנהלת מינהל התכנון, אמרה כי יש לבטל את התוכנית. מהמכתב עולה לראשונה כי מינהל התכנון מגבש מדיניות ליום שלאחר ביטול התוכנית.
תמ"א 38 אושרה ב-2005 ל-5 שנים, אך נתנה למועצה הארצית לתכנון ולבנייה סמכות להאריך את תוקפה ב-5 שנים נוספות. ב-18 במאי מגיעה לסיום תקופת ההארכה השנייה, ואז תצטרך המועצה להחליט אם להאריך את התוקף של התוכנית ב-5 שנים נוספות. על פי המכתב, מינהל התכנון ימליץ שלא להאריך את התוכנית.
עמדת המינהל כבדת משקל, אך אין ודאות כי המועצה הארצית לתכנון ולבנייה תאמץ אותה בסופו של דבר. המועצה מקבלת את החלטותיה בהצבעה דמוקרטית. יו"ר המועצה הוא זאב ביילסקי, ראש מטה הדיור במשרד האוצר, שיבטא קרוב לוודאי את עמדת המשרד. יחד איתו יש במועצה עוד 32 חברים, מהם 11 נציגים של משרדי ממשלה. לשלטון המקומי יש 8 נציגים. חברים נוספים במועצה הם נציגים של המהנדסים, האדריכלים, והארגונים הירוקים.
בנוסף, המועצה הארצית כפופה לממשלת ישראל, ואישור תוכניות מתאר ארציות מחייב את אישור הממשלה. לפיכך, תמ"א 38 עוד לא אמרה את מילתה האחרונה, ונראה כי המאבק בנושא רק מתחיל.
במכתב הוסבר כי מינהל התכנון מעדיף תוכניות פינוי-בינוי במתחמים שלמים, על פני תמ"א 38 שמאפשרת הוצאת היתר בנייה על מגרש בודד בלי להביא בחשבון היבטים תכנוניים רבים ובהם צורכי ציבור כגון מוסדות חינוך וגנים ציבוריים.
מהמכתב עולה, כי מינהל התכנון בוחן בימים אלה את ההשלכות של עמדתו, ובמיוחד הוראות מעבר המסדירות את המצב לאחר ביטול תמ"א 38 (אם התוכנית אכן תבוטל) ומבהירות מה יעלה בגורלם של פרויקטים שיצאו לדרך כאשר התוכנית עוד הייתה בתוקף.
מינהל התכנון: מעדיפים תוכניות במתחמים שלמים
ממינהל התכנון נמסר בתגובה: "תמ"א 38 צפויה להסתיים, עפ"י הוראות התמ"א עצמה במאי 2020. מינהל התכנון נערך בימים אלה ובוחן אפשרויות שונות בעניין זה. עמדת מינהל התכנון הינה כי קיימת עדיפות לקדם פרויקטים של התחדשות עירונית, באופן מתחמי, תוך מתן מענה לצורכי ציבור והיבטים תכנוניים נוספים, אשר יתרום לשיפור רווחת התושבים. זאת, על פני מתן היתר נקודתי במגרש או לבניין בודד.
"כמו כן, מינהל התכנון בוחן הוראות מעבר והוראות נוספות, בנוגע לבקשות להיתרים מכוח התמ"א המצויות בהליכים מתקדמים בוועדות המקומיות, תכניות שנערכו לפי סעיף 23 לתמ"א ועוד. בנוסף, בוחן מינהל התכנון את האפשרות לקידום תיקון חקיקה בענין, שיעסוק, בין השאר, בהרחבת סמכותן של הועדות המקומיות להסדיר נושאים אלה במסגרת תכנית בסמכותן".
התאחדות הקבלנים: "ביטול התמ"א - הפקרות"
ראול סרוגו, נשיא התאחדות בוני הארץ, אמר: "ביטול תמ"א 38 ללא פתרון חלופי מהווה הפקרה של חיי תושבי מדינת ישראל. השאלה כיום אינה האם תתרחש רעידת אדמה שתמוטט אלפי בתים ותותיר עשרות אלפי אזרחים ללא קורת גג, תוך גרימת נזק של מאות מיליארדי שקלים למשק - אלה מתי זה יקרה.
"מעבר לסכנה המוחשית בחי אדם של ביטול התמ"א החלטה זו תוביל לקיטון משמעותי של 12 אלף יחידות דיור בשנה מהתחלות הבנייה באיזורי הביקוש ולעליית מחירים מטורפת. אני קורא למועצה הארצית לתכנון והבנייה, לא לקבל את ההמלצה חסרת האחריות של מנהל התכנון, שלא ברור מדוע פורסמה כעת – כשנה לפני מועד פקיעת התוכנית שגורמת לאי וודאות מוחלטת בתחום. יש ענף שלם של חברות בנייה, יזמים, עורכי דין, שמאים ואחרים שמתפרנסים רק מתמ"א 38, ביטולה יביא כאמור להקטנת היצע הדירות, לפיטורי עובדים וחלילה לפשיטות רגל ולהאטה בצמיחה של הענף והכלכלה הישראלית. במקום לחסל אותה אפשר וצריך לתקן את תיקון מספר 4 לתמ"א שיתקן את אותם כשלים תכנוניים, בד בבד עם המשך קיומה. בכל תהליך ההתחדשות העירונית יש מקום לפרויקטי פינוי בינוי וגם לפרויקטים של תמ"א 38".
מהארגון הארצי להתחדשות עירונית, המאגד גורמי מקצוע בענף, נמסר: "הצהרת מינהל התכנון אינה לוקחת בחשבון פרויקטים, בניינים ודירות רבות של ציבור גדול ובחלקו מוחלש, המצויים בעיצומם של תהליכים כבר שנים רבות. חשוב לציין, את הנזק הכספי הגדול שייגרם לדיירים, יזמים ובעלי מקצועות הנדל"ן הרבים, העוסקים במלאכה מזה שנים רבות, אם התוכנית תבוטל בלי פתרון תכנוני מתאים".
עמדת מנהל התכנון מעוררת סערה בלשכת עורכי הדין
עו"ד ללום סגן יו"ר לשכת עורכי הדין אמר כי מדובר בהחלטה אומללה, וכי הממשלה חייבת להתערב דחוף בנושא. לדבריו, "אף אחד לא חושב על התוצאות וזה עצוב. יש לעבור לשלב של הצעות חלופיות שיאפשרו הסכמי התחדשות עירונית במתחמים קטנים של 3 -4 בניינים בסמכות הוועדה המקומית ובהליך קצר שיש בו ודאות תכנונית. סקטורים שלמים נשענים על תמ"א 38. חוזים נחתמו. שנים של עבודה. בניינים יישארו ללא פתרון באם בסביבתם כבר נבנו בניינים שכנים מכוח תמ"א 38. חייבת להתקיים אחריות לאומית, ציבורית, ארצית ועירונית. לא תיתכן אמירה כזאת".עו:ד נטוביץ, יו"ר פורום מקרקעין בלשכה, אמר ל"כלכליסט": "מינהל התכנון מופעל מלחץ ראשי הערים שהתמ"א גורמת להם לתוספת עבודה ו'בלבול מוח' מול התושבים המתנגדים לחיזוק בתים משותפים. אבל כאשר תהיה רעידת אדמה או מתקפת טילים חס וחלילה ויהיו אבדות גם מינהל התכנון וגם ראשי הרשויות המקומיות יהיו אשמים בכך שלא מנעו חלק גדול מהנזקים. תמ"א 38 אינה רק נושא תיכנוני אלא 'כיפת ברזל' של התושבים".
עו"ד ישי איציקוביץ מנהל מחלקת עסקאות נדל"ן והתחדשות עירונית במשרד אגמון, אמר: "שוב אנו עדים להבעת עמדה לא אחראית ולהתנהלות שאינה מאפיינת מדינה מתוקנת. לא ברור מדוע עמדת מנהל התכנון בענין כה משמעותי, ניתנת בתגובה לפניה שנשלחה אליה ולא באופן יזום. שנית, כלל לא ברור מה המשמעות וההשלכה של הדברים. עולה השאלה כיצד על היזמים ובעלי הדירות להתנהל בשעה זו. פרק הזמן עד למועד הנזכר (מאי 2020) הינו קצר ביותר, בפרט במונחים של התחדשות עירונית. אין זה מתקבל על הדעת שיותירו את הדברים עלומים. מצב זה עלול לגרום לאנדרלמוסיה. זאת ועוד, יש בהבעת העמדה כפי שנעשתה, כדי לגרום לנזקים ולפגיעה דרמטית בגורמים המעורבים שהשקיעו משאבים רבים, ובכלל זאת כספים רבים בקידום הפרוקטים שגם כך מאופיינים באי ודאות ובמורכבות מיוחדת".
עו"ד יאיר שליו אמר ל"כלכליסט": "החלטה שכזו מרסקת חלק נכבד מענף הבנייה בישראל, ותגרום למצוקת דיור קשה במדינה ולפיטורי עשרות אלפי עובדים בענף. מדי יום אני מקבל טלפונים ממנהלים בכירים בענף שמצמצמים פעילות ושוקלים לפטר עובדים".