שתף קטע נבחר
 

קבלנים קיבלו צווי סגירה - אבל משתתפים במכרזי ממשלה

החשב הכללי במשרד האוצר אסר על קבלנים שאתרים שלהם נסגרו עקב תאונות קטלניות להשתתף במכרזים, אבל מתקשה ליישם זאת בגלל תקשורת לקויה עם משרד העבודה

משרדי העבודה והרווחה והאוצר לא מיישמים את הוראת אגף החשב הכללי באוצר האוסרת על קבלנים שהוצאו לאתריהם שני צווי סגירה לפחות, בשל ליקויי בטיחות או תאונות קשות וקטלניות, להשתתף במכרזי בנייה ממשלתיים. מבדיקת "ידיעות אחרונות" ו-ynet עולה כי ההוראה אינה מיושמת מכיוון שהאוצר אינו מקבל את המידע על קבלנים כאלה.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

הקטל בענף הבנייה: פועל נהרג מפגיעת זרוע משאית שהתהפכה

כמעט אסון בבת ים: משקולת נפלה ממנוף באתר בנייה

זינוק של 30% בהרוגים בתאונות עבודה במחצית הראשונה של 2019

הקטל בענף הבנייה: ירושלים בראש דירוג ליקויי הבטיחות

פיגומים רעועים ומנופאים ללא הסמכה: בדרך לאסון הבא באתרי הבנייה

 

הקריטריונים, שנכנסו לתוקף בפברואר, קבעו לראשונה תנאים הקשורים לבטיחות בבחירת קבלנים לביצוע עבודות ממשלתיות בתחומי בינוי ותשתיות: קבלנים שלאתריהם הוצאו לפחות שני צווי סגירה יושעו ממאגר הקבלנים המוכרים לביצוע עבודות ממשלתיות ולא ישתתפו במכרזי בנייה ציבוריים במשך שנה.

 

אתר הבנייה
אתר בנייה. קבלנים קיבלו צווי סגירה, אבל משתתפים במכרזי ממשלה

הנוהל מחייב להעביר את המידע על צווי הסגירה ממינהל הבטיחות במשרד העבודה לחשב הכללי, אך המידע אינו מועבר כיום. במשרד העבודה טוענים כי הצווים מועברים לאוצר, אך באוצר אמרו כי המידע על הצווים לא מגיע לידיהם באופן מסודר, והם עובדים כרגע על שיפור העברת המידע.

 

את צווי הסגירה מוציאים מפקחי מינהל הבטיחות במשרד העבודה. החוק מחייב לסגור את האתר מיד ל-48 שעות במקרים של תאונות שגרמו למוות או לפציעה קשה, ואפשר להוציא צווים כאלה במקרים שבהם נמצאים ליקויים חמורים גם בלי שאירעה תאונה. אבל מאז שנכנסה הוראת החשכ"ל לתוקף הושעה רק קבלן אחד מרשימת הקבלנים המוכרים לביצוע מכרזים ממשלתיים, מחמוד תאופיק, לאחר שקיבל שני צווי סגירה מכניסת הקריטריונים החדשים לתוקף. אחד מהם הוצא בעקבות תאונה שהביאה למותו של עובד באתר בקריית גת בסוף מאי.

 

"המידע אינו זמין"

באוצר מציינים כי הצעד הגיע בעקבות דיווח משרד העבודה, אבל נראה שדווקא ערנותם של אנשי ארגון קו לעובד הביאה את הנושא מלכתחילה לידיעת האוצר. בפוסט שפירסמו בעקבות מות העובד הם קראו לאוצר לגרוע את תאופיק מרשימת הקבלנים המוכרים למכרזים ממשלתיים. יומיים לאחר מכן דווח כי החשב החליט לגרוע את הקבלן, אבל בדיקה מעלה כי שמו עוד מופיע ברשימת הקבלנים המוכרים באתר האוצר.

 

בעקבות פניית "ידיעות אחרונות" ו-ynet למשרד העבודה בבקשה לקבל את רשימות הקבלנים המוכרים שבאתריהם הוצאו שני צווי סגירה, נענינו כי המידע אינו זמין מיד והתבקשנו להגיש בקשה לפי חוק חופש המידע, הליך שעלול להימשך חודשים.

 

לפחות לחברה מוכרת אחת הוצאו כנראה שני צווי סגירה בתקופה זו ושמה לא הגיע לחשכ"ל: אשטרום, הבונה פרויקטים בהזמנת הממשלה. ב-19 במאי הוצא באתר שלה בבני ברק צו סגירה בעקבות תאונה שהביאה למות פועל, ושבועיים לאחר מכן הוצא לאותו אתר צו בטיחות נוסף.

 

גם אסום קיבלה בחצי השנה האחרונה צווי בטיחות באתרים רבים וזומנה לשימוע אצל רשם הקבלנים. בחברה אמנם טוענים כי לא מדובר בצווי סגירה, אלא רק בצווי בטיחות שטופלו והוסרו, אך מדובר בעילות לסגירת אתר לפי התקנות. הניסיונות לאמת זאת עלו בתוהו שכן המידע לא היה זמין במשרד העבודה.

 

חברות אלו בולטות גם בדו"ח שפרסם לאחרונה קו לעובד, המפרט את החברות הקבלניות השיאניות במספר צווי הבטיחות שהוצאו באתריהן בחצי השנה האחרונה. בראש הרשימה ניצבה אסום עם 14 צווי בטיחות, מחמוד תאופיק תפסה את המקום הרביעי עם שמונה צווים ואשטרום את השישי עם שבעה צווים. בסך הכל לפי הדו"ח, 150 חברות קבלניות צברו שני צווי בטיחות ויותר, מבלי שניתן לדעת מתי האתרים נסגרו בפועל.

 

בארגון טוענים בעקבות זאת כי לא ברור כלל אם שיתוף הפעולה והעברת המידע אודות צווי הסגירה מתנהל באופן ראוי בין מינהל הבטיחות לאגף החשב הכללי. "השקיפות כיום עדיין אינה מספקת ואינה מאפשרת הוצאה מיידית של קבלנים מהרשימה בחשב הכללי באוצר, בהינתן שני צווי הפסקת עבודה, כמתחייב", צוין בדו"ח. "על מינהל הבטיחות לעדכן באופן מלא ומיידי את צווי הבטיחות כדי שניתן יהיה לפעול על פי המידע המעודכן מול כלל הגורמים".

 

ד"ר הדס תגרי, מנהלת הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה אמרה: "ברוב המקרים פירוט הצווים אינו כולל הגדרה מפורשת של סגירת האתר או הפסקת העבודה. לפיכך אין באפשרותנו לעקוב אחרי החברות שצריכות להיות מושעות מרשימת הקבלניות המוכרות ולוודא שהדבר נעשה".

 

גוף נוסף הממעט לפעול נגד חברות רשלניות בתחום הבטיחות למרות סמכויות נרחבות הנתונות בידיו הוא רשם הקבלנים במשרד השיכון. ברשם מציינים כי הם הגבירו את הפעולות נגד קבלנים שעוברים על הוראות הבטיחות, אך בפועל נשללו עד כה רישיונותיהם של שני קבלנים בלבד.

   ()
 

"לרשם יש כלים אפקטיביים אבל בפועל, במשך שנים רבות הוא לא נקט באף הליך משמעתי נגד קבלנים", מסבירה עו"ד ניקולא גדיר מארגון קו לעובד. "לאחרונה החלו לעשות זאת, אבל עד כה נשללו הרישיונות של שני קבלנים בכלל, כאשר לא ברור גם איך המנגנון הזה פועל, האם המינהל שולח לרשם והוא לא פועל, או שהוא לא שולח אליו בכלל".

 

"טרם התקבלו צווים בגין כל הקבלנים"

מהאוצר נמסר: "קבלנים מוכרים מושעים בהתאם לקבלת מידע ממינהל הבטיחות, זרוע העבודה, על צווי בטיחות חמורים. התקבל מידע על צווים שקיבל הקבלן מחמוד תאופיק ומתנהל הליך בגינו. טרם התקבלו צווים בגין קבלנים אחרים. לכשיתקבלו יפעל החשב הכללי בהתאם להוראה שפירסם. החשב פועל בשיתוף פעולה עם זרוע העבודה להביא להעברת המידע הדרוש בימים הקרובים".

 

ממשרד העבודה נמסר: "המשרד יזם וקידם חקיקה, רפורמות, תקציבי כוח אדם והחמיר את מדיניות האכיפה במגוון פעולות בתחומי הבטיחות. בנוסף, קידם המינהל עם החשב הכללי תהליך העברת מידע ממוחשב על קבלנים מפירי בטיחות הנמצא כרגע בשלבי יישום ראשוניים".

 

ממשרד השיכון נמסר: "בהתאם לסיכום שנקבע לאחרונה בין משרד השיכון למשרד העבודה, כדי שרשם הקבלנים יוכל לקיים שימועים ולנקוט אמצעי משמעת כלפי קבלנים נדרש מינהל הבטיחות במשרד העבודה להעביר לרשם מידע מפורט על קבלנים הפועלים באופן המסכן חיי אדם. כשמדובר בפגיעה בנפש הנושא מועבר לטיפול המשטרה, ורק כשיתקבל פסק דין חלוט רשם הקבלנים יוכל לפעול".

 

מחברת אשטרום נמסר: ״החברה מעורבת כיום בבניית עשרות פרויקטים של בנייני מגורים, משרדים, מסחר ותעסוקה בהיקף כולל של מאות אלפי מ״ר, לרבות הקמת פרויקטים לאומיים בתחום התשתית. אשטרום רואה בשמירה על הבטיחות ערך עליון, ומשכך דאגה לתקן לאלתר את כל הליקויים באתר הבנייה שצוין בכתבה. החברה השקיעה ומשקיעה גם היום משאבים רבים, לרבות הדרכות נרחבות ושימוש בטכנולוגיות מתקדמות לטיוב מתמיד של הבטיחות באתריה הרבים הפזורים בכל רחבי הארץ. החברה תמשיך לפעול ככל שניתן בהקשר זה״.

 

מנכ"ל אסום פרוספר אסולין מסר: "אנו חלוקים על רוב הצווים שהוצאו לנו, שרובם בפרויקטים קטנים, חלק גדול שלא בצדק בגלל לחץ ציבורי ותקשורתי. 12 צווים קיבלנו רק בחצי השנה האחרונה. זה לא נראה מקרי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים