אלקו בדרך לרכישת סופרגז מעזריאלי בחצי מיליארד שקל
קבוצת אלקו של האחים מייקי ודני זלקינד מעוניינת להתרחב גם לתחום האנרגיה, אחרי שרכשה את גולן טלקום ואת רשת גלובוס מקס לפני שנתיים. עזריאלי מנסה למכור את סופרגז, אחרי שנכשלה במכירתה לתדיראן, כדי להתרכז בתחומי הנדל"ן והקניונים; היקף העסקה מוערך ב-500-400 מיליון שקל
קבוצת אלקו של האחים מייקי ודני זלקינד מנהלת משא ומתן מתקדם לרכישת חברת סופרגז. ל"כלכליסט" נודע כי המגעים מצויים בישורת האחרונה וכי אלקו צפויה לשלם 500–400 מיליון שקל תמורתה.
החוזה נחתם: שותפות לווייתן תמכור גז טבעי לחברת החשמל
שותפות לווייתן זכתה בחוזה הגז החדש של חברת החשמל
הנה זה מתחיל: אלקטרה צריכה תמכור לישראלים באמזון
סכום זה כולל מזומן של יותר מ־100 מיליון שקל בקופת סופרגז, שאותו עשויה למשוך בעלת החברה הנוכחית, קבוצת עזריאלי, כדיבידנד עוד לפני העסקה. אלקו תיקח על עצמה במסגרת העסקה התחייבויות של 320 מיליון שקל של סופרגז למחזיקי האג"ח וחוב בנקאי של כ־100–150 מיליון שקל. אלקו גם צפויה לקבל הלוואת מוכר בעסקה בהיקף של 50–100 מיליון שקל. שווי סופרגז כולל החוב מסתכם ביותר מ־900 מיליון שקל.
בונים זרוע רביעית
סופרגז, מחברות שיווק הגז הגדולות בארץ, מצויה כיום בבעלות קבוצת עזריאלי, שמחזיקה ב־100% ממניותיה דרך חברת האחזקות גרנית הכרמל. בעזריאלי מנסים למכור את סופרגז כבר יותר משש שנים. המשא ומתן האחרון נערך מול קבוצת תדיראן שבשליטת משה ממרוד ב־2015, כלומר לפני ארבע שנים. המשא ומתן אז היה סביב מחיר של 250 מיליון שקל, ונוסף לכך קבוצת עזריאלי היתה אמורה לקבל 180 מיליון שקל - המזומנים בתוך קופת החברה. תדיראן אף אמורה היתה לקבל הלוואת מוכר של 80 מיליון שקל אבל ביקשה הנחה במחיר והמשא ומתן התפוצץ.
לאחר הפסקת המגעים הוחלט בקבוצת עזריאלי להתמקד בשיפור הביצועים של סופרגז ולייעל את פעילותה. ואכן, תוצאות החברה השתפרו משמעותית. עד 2017 נוהלה סופרגז בידי אייל חנקין, שקודם לתפקיד מנכ"ל קבוצת עזריאלי ואת מקומו מילא כפיר נבון.
אלקו היא חברת אחזקות שהיתה בבעלות גרשון זלקינד, אשר הלך לעולמו ב־2017 בגיל 87. בניו מייקי ודני הם בעלי השליטה ומנהלי החברה כיום, והם גם אחראים להתאוששותה ממשבר קשה ב־2008. אלקו, שנסחרת כיום בשווי של 2.13 מיליארד שקל, שולטת בשלוש חברות ציבוריות: אלקטרה (נסחרת בשווי 3.6 מיליארד שקל), שפועלת בתחומי תשתיות, מערכות אלקטרו מכניות ונדל"ן; אלקטרה נדל"ן (נסחרת בשווי 930 מיליון שקל), שפועלת בתחום הנדל"ן, בעיקר בארה"ב; ואלקטרה מוצרי צריכה (נסחרת בשווי מיליארד שקל), שמשווקת מוצרי חשמל ביתיים באמצעות הרשתות מחסני חשמל ושקם אלקטריק וחברת הסלולר גולן טלקום.
סופרגז מהווה מבחינתה של אלקו זרוע פעילות רביעית, זרוע אנרגיה, שנושקת בתחום הצרכני לתחום הקמעונאות. עם הרכישה תגדיל אלקו את מערך הצרכנים שלה משמעותית ותוכל לקיים שיתופי פעולה בין צרכני הגז ומוצרי החשמל והסלולר.
בשנים האחרונות ביצעה אלקו כמה רכישות. בתחילת 2017 רכשה אלקטרה מוצרי צריכה את חברת הסלולר גולן טלקום תמורת 350 מיליון שקל. בסוף אותה השנה רכשה אלקו את רשת בתי הקולנוע גלובוס מקס ב־144 מיליון שקל מידי כונסי נכסים. אלקו דרשה 29 מיליון שקל שהפקידה בנאמנות, בטענה כי עסק ההפצה שרכשה, שכולל פעילות להפצה בלעדית בישראל של סרטיהם של אולפני סרטים מובילים בעולם, "נשדד מתחת לאפם של הנאמנים והוא מופעל כיום על ידי עובדי חברה לשעבר ושותפיהם". בית המשפט דחה בשבוע שעבר את הבקשה.
אלקו, שמעונינת להתרחב בתחום תרבות הפנאי, ניסתה לרכוש גם את חברת התעופה ישראייר מידי אדוארדו אלשטיין ואי.די.בי לפני כחצי שנה, אבל לא הגיעה עמם להסכמות.
אלקו היתה במשבר קשה כשב־2012 איבדה המניה 83% משוויה בשנתיים וחצי. בתחילת 2016 עדיין היה בידיה חוב של מיליארד שקל אבל סדרה של מימושים בארץ ובחו"ל הורידה את המינוף ל־100 מיליון שקל בלבד והיא עברה למתקפה של רכישות.
ספקית הגז לצה"ל והמשטרה
סופרגז, המעסיקה כ־350 עובדים, פועלת בעיקר בתחום של שיווק ואספקת גפ"מ (גז פחמימני מעובה, המכונה גם גז בישול, שמשמש גם לתעשייה, חימום והסקה), גז טבעי וגז טבעי דחוס. השימוש העיקרי בתחליפי האנרגיה הוא להפעלת מבערים בתעשייה, להפעלת תנורים במאפיות ובמסעדות, לחימום מוסדות, לחימום לולים בחקלאות וכן לבישול והסקה במשקי בית.
במסגרת פעילותה זו מבצעת סופרגז רכישה מקומית, יבוא, אחסון, שיווק והפצה של גפ"מ וגז טבעי ללקוחות תעשייה, עסקיים, מוסדיים וביתיים. רמת השירות והמוניטין של החברה מאפשרים לה להתגבר על ירידת המחירים בתחום בשנים האחרונות לאור התגברות התחרות. התחרות גדולה מכיוון שארבע החברות המובילות בתחום מספקות למעשה את אותו המוצר. המתחרות הן פז גז, אמישראגז ודור גז. נתח השוק של סופר גז בתחום הגפ"מ הוא 18%. התחום מאופיין במעבר נמוך של צרכנים מחברה לחברה.
סופרגז מתמחה בתכנון והקמה של מערכות גז טבעי וגז טבעי דחוס ומספקת ללקוחותיה שירותי הסבה של מערכות האנרגיה לעבודה בגז טבעי. אספקת הגז הטבעי ללקוחות נעשית באמצעות צינור המוליך גז ממאגר תמר אל תחנת הקליטה של הגז הטבעי בחופי מדינת ישראל ומשם אל רשת ההולכה הארצית ורשתות החלוקה האזוריות. החברה היא ספקית הגפ"מ היחידה לצה"ל, שמהווה לקוח גדול שלה עם המשטרה ושב"ס. לחברה אין לקוח מהותי שההכנסות ממנו הן יותר מ־10% מהכנסות החברה.
החברה פועלת גם בהקמה והפעלה של רשתות חלוקת גז טבעי באמצעות חברה־בת המוחזקת בשיתוף שפיר הנדסה. ב־2014 מכרה סופרגז פעילות בתחום המערכות הסולאריות תמורת 174 מיליון שקל וברווח נטו של כ־30 מיליון שקל.
גרנית הכרמל, שבאמצעותה מחזיקה קבוצת עזריאלי בסופרגז, מחזיקה גם בחברת התשתיות GES, שברשותה מתקני התפלה בארץ. גרנית הכרמל היתה חברת אחזקות שריכזה תחומי פעילות נוספים, אבל בעזריאלי החליטו עוד בימיו של מייסד הקבוצה דוד עזריאלי לחסל את הפעילות שלה ולהתמקד בתחום הליבה של החברה, נדל"ן וקניונים.
כך נמכרו בשנים האחרונות שתי חברות מהותיות בקבוצה, כשב־2014 נמכרה חברת הצבעים טמבור לידי קוסטו מסינגפור־קזחסטן תמורת 500 מיליון שקל וחברת הדלק סונול נמכרה ב־2016 לקבוצת אנשי עסקים בראשות דודי ויסמן ב־363 מיליון שקל.
עלייה רצופה בהכנסות
הכנסות סופרגז מצויות בשלוש השנים האחרונות בעלייה רציפה: את 2016 סיימה עם הכנסות של 505 מיליון שקל, את 2017 בהכנסות של 556 מיליון שקל ואת 2018 בהכנסות של 572 מיליון שקל. הרווח הנקי ב־2016 עמד על 61 מיליון שקל, ב־2017 על 66 מיליון שקל, וב־2018 הוא ירד שוב ל־61 מיליון שקל. 224 מתוך 350 עובדי החברה עוסקים בשיווק, מכירות ושירות.
ביולי 2007 גייסה סופרגז 600 מיליון שקל משורה של גופים מוסדיים, אג"ח שנסחרות ברצף מוסדי. איגרות החוב הן לתקופה של 18 שנה ויתרת החוב שלהן היא 323 מיליון שקל נכון לסוף 2018.