שתף קטע נבחר

מחיר למשתכן הגיעה ב־2019 ליותר מאלף עסקאות בחודש

מספר העסקאות עולה משנה לשנה אבל העתיד לא ברור. גם אם כחלון לא יחזור למשרד האוצר והשר הבא יבטל את התוכנית - הוא יצטרך לדאוג לכ-43 אלף זוכים שטרם חתמו על חוזה ולעשרות אלפים שנרשמו, כשלא ברור אם תהיה עוד הגרלה

סימני השאלה המרחפים מעל עתידה של תוכנית מחיר למשתכן - פרויקט הדגל של שר האוצר משה כחלון - ממשיכים לרחף לאור הבחירות המתקרבות והשאלה מי יוביל את נושא הדיור בממשלה הבאה. בינתיים, לא לגמרי ברור מה יעלה בגורל התוכנית לאור הבעיות הרבות שהתעוררו בה ולאור עלויותיה הגדולות, שעומדות לפי נתוני החשב הכללי על שבעה מיליארד שקל.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

"מחיר למשתכן" דועכת: פחות מ-50% הצלחה בשיווק המגרשים

החשב הכללי חושף: מחיר למשתכן עלתה לציבור 7.1 מיליארד שקל

מחיר הבחירות החוזרות: אלפי דירות מחיר למשתכן יתקעו

 

 

עם זאת, נראה שהשר הבא שיפקח על שוק הדיור, בין אם יהיה זה שר האוצר או השיכון, ייאלץ להמשיך להתעסק עם התוכנית גם אם לא ירצה להמשיך בה. מכיוון שכמות העסקאות הנחתמות במסגרת התוכנית רק הולכת ומטפסת, יש להניח שיהיו לו הרבה סרטים לגזור לרגל חנוכת פרויקטים.

מסיבת עיתונאים בהשתתפות משה כחלון יחד עם נציגי שכונות גבעת עמל, הארגזים, הקראוונים בבת ים, ליפתא בירושלים וכפר שלם (צילום: יריב כץ)
שר האוצר משה כחלון(צילום: יריב כץ)
 

עשרות אלפים מחכים

מנתוני משרד האוצר שהגיעו לידי "ידיעות אחרונות" ול-ynet עולה שבשנת 2016 זומנו 2,171 זוכים לחתום על עסקאות (ממוצע של 217 עסקאות בחודש). בשנת 2017 טיפס מספר העסקאות ל־5,324 (444 בחודש), ובשנת 2018 נחתמו 9,730 עסקאות - 811 עסקאות בחודש בממוצע. מתחילת שנת 2019 עד חודש מאי בוצעו כבר 5,913 עסקאות, כלומר זינוק ל־1,183 עסקאות בחודש בממוצע.

 

השאלות סביב המשך התוכנית מטרידות במיוחד את עשרות אלפי הנרשמים שאמנם קיבלו הודעה על זכייה בהגרלה — אך עדיין לא זומנו לחתום על חוזה מכיוון שהפרויקט שבו זכו טרם הבשיל.

  

נכון להיום, ארבע שנים לאחר שהחלה התוכנית, מספר העסקאות הנחתמות במסגרת התוכנית עדין נמוך באופן יחסי לכלל הזוכים. כ־140 אלף זכאים נרשמו להגרלות עד עתה, מהם 66 אלף קיבלו הודעה על זכייתם בדירה. אולם, רק כשליש מהזוכים (23,138 איש) חתמו בפועל על חוזה רכישה.

 

באשר ל־43 אלף הזוכים הנותרים שטרם חתמו על חוזים - אלו אמורים להיות מוזמנים לחתום על החוזים בקצב הולך וגובר, במהלך השנתיים הקרובות.

   ()

האכלוס: עד 2022

הזוכים מוזמנים לחתום על חוזי רכישה כשמתקבלת החלטה להיתר בנייה. זו אחת מהבעיות הבולטות של התוכנית כזכור - שכן פרויקטים רבים שהועמדו להגרלה עדיין רחוקים ממועד קבלת היתרי בנייה. גם כעת, בפרויקטים רבים טרם נפתרו בעיות נקודתיות, שמעכבות את הוצאת ההיתרים ואת בניית הדירות.

 

הקבלנים מתחייבים למסור את הדירות לזוכים בתוך פרק זמן מסוים מרגע החתימה, שנע לרוב סביב שנתיים. עד כה, לפי האוצר, נמסרו לזוכים כ־4,500 דירות, כאשר עד לסוף שנת 2020 יעמוד מספר הדירות שיימסרו לזוכים על 13.5 אלף. במטה הדיור מבטיחים כי עד שנת 2022, כל הזוכים שהתבשרו על זכייתם, יתאכלסו בבתיהם.

   ()
 

עם זאת, עד כה מי שפעל לפתרון בעיות נקודתיות שעיכבו הוצאת היתרים ברבים מהפרויקטים היה מטה הדיור, שהוקם על ידי השר כחלון במטרה לרכז את הסמכויות בתחום תחתיו ושהצליח להושיב את כל הגורמים הנדרשים יחדיו. לאור הבחירות המתקרבות וההערכות לפיהן מטה הדיור יפורק, נשאלת השאלה האם השר שימונה על התחום ימשיך לפעול באותה הצורה כדי לפתור את הבעיות התכנוניות, המעכבות את אישור הפרויקטים וכתוצאה גם את הקמת דירות הזוכים.

 

השאלות סביב עתיד התוכנית מטרידות גם את כל אותם עשרות האלפים הנוספים שטרם זכו בכלל בדירה, כשלא ברור אם יתקיימו הגרלות נוספות. במטה הדיור נערכים כעת להגרלה גדולה נוספת, שתכלול כמה אלפי דירות, אולם מסתמן שאם היא באמת תתקיים - זה יקרה רק לאחר הבחירות ותהיה נתונה לשיקול דעתו של השר הבא. נכון לעכשיו, ייתכן כי כל אותם נרשמים שהמתינו לזכייה - עשו זאת לשווא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שעל
מחיר למשתכן בגליל ים
צילום: עמית שעל
מומלצים