זוכי מחיר למשתכן חוששים: "יכול להיות שנישאר בלי דירה"
על רקע הבחירות הקרבות, עתידה של התוכנית לא ברור. עשרות אלפי זוכים טרם זומנו לחתום על חוזה ובפרויקטים מתעוררות בעיות נקודתיות כאלו ואחרות. תומר ביטון, אחד מזוכי התוכנית, אמר לאולפן ynet: "בחיים אני לא אצליח לקנות בשוק הפרטי. זאת ההזדמנות שלי"
מספר העסקאות הנחתמות במסגרת תוכנית מחיר למשתכן נמצא אמנם במגמת עליה, אבל עתידה של התוכנית עדין לוט בערפל, על רקע הבחירות הקרבות והערכות לפיהן מטה הדיור יפורק. בינתיים, 43 אלף איש, שכבר קיבלו הודעות זה מכבר על זכייה בדירה - עדין ממתינים שיוזמנו לחתום על חוזה, ועשרות אלפים נוספים שטרם זכו בכלל בדירה, מחכים להגרלות נוספות, בתקווה שאלו אכן יצאו לפועל.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
מחיר למשתכן הגיעה ב־2019 ליותר מאלף עסקאות בחודש
"מחיר למשתכן" דועכת: פחות מ-50% הצלחה בשיווק המגרשים
"כל מי שזכה בהגרלות מחיר למשתכן - יקבל מפתח לדירה"
בין הזוכים הממתינים כבר תקופה ארוכה נמנה תומר ביטון, שהתבשר בספטמבר אשתקד, ביחד עם 400 זוכים נוספים, על זכייה בפרויקט מחיר למשתכן בשכונת עומרים בפרדס חנה כרכור. עם זאת, עד כה, המועצה המקומית לא מעניקה את האישורים וההיתרים הנדרשים לקבלן, לאחריהם ניתן יהיה לקרוא לזוכים לחתום על הדירות. זאת לאחר שלא קיבלה מהממשלה כספים לבניית מחלף באזור, הדרוש לדבריה לאור גידול התושבים הצפוי לאזור.
הזוכים מצידם, מוצאים את עצמם תקועים באמצע. "כעת זה תקוע", אמר ביטון בראיון הבוקר (א') לאולפן ynet. "המועצה והקבלן לא מסכימים להגיע לפשרה ביניהם בגלל שהמועצה לא מאשרת הקלות כמו שאישרה להמון קבלנים. אנחנו נמצאים כרגע בין הפטיש לסדן – בין הקבלן למועצה, והיחידים שמקופחים מזה אלו רק אנחנו, הזוכים".
אתה שוקל ללכת ולקנות בשוק החופשי או ממתין?
"אין לי סיכוי. גם אם אני מאוד מאוד רוצה, בחיים אני לא אצליח לקנות בשוק הפרטי. זאת ההזדמנות שלי".
יכול להיות שזו הייתה טעות, כי אתה אומר שעכשיו תשלם עוד חודשי שכירות ועוד 100 אלף שקל?
"יכול להיות שאשאר בלי דירה. אין לי הון עצמי בשביל לקנות בשוק החופשי. זה הזוי, מי יכול לקנות דירה במיליון שקל? בשביל זה אני צריך לחסוך עוד 300 אלף שקל. עם שני ילדים וגן ילדים".
ביטון מספר אמנם כי הם זוכים לסיוע ממשרד הבינוי והשיכון, שביקש מהמועצה להגיע לסיכומים עם הקבלן. עם זאת ובדומה למקרה זה, ישנם כאמור עשרות אלפי זוכים נוספים שטרם זומנו לחתום על חוזה ושבפרויקטים שלהם מתעוררות בעיות נקודתיות כאלו ואחרות. מי שפעל עד כה לפתרון בעיות כגון אלו היה מטה הדיור, שהוקם על ידי שר האוצר משה כחלון במטרה לרכז את הסמכויות בתחום ולהושיב את כל הגורמים הנדרשים יחדיו.
כעת, לאור הבחירות המתקרבות וההערכות לפיהן מטה הדיור יפורק, נשאלת השאלה האם השר שימונה על התחום ימשיך לפעול באותה הצורה כדי לפתור את הבעיות התכנוניות, המעכבות את אישור הפרויקטים וכתוצאה גם את הקמת דירות הזוכים.