שתף קטע נבחר
 

החוק שמלחיץ את הקבלנים: תאונה קטלנית תוביל לסגירת כל האתרים של הקבלן

לפי הצעת החוק המקודמת ע"י משרד השיכון, יוקפא רשיונו של הקבלן עד שיוכיח כי הוא פועל בצורה בטיחותית. לפי הערכות, הסיכויים להעביר אותו בהמשך אינם גבוהים - גם בגלל התנגדות משרד האוצר, בשל הנזק הכלכלי הכבד שהוא עלול לגרום. הקבלנים: "לא נבחנה הפגיעה ההיקפית בענף, בציבור ובכלכלה הישראלית"

הצעת חוק שיזמה שרת הבינוי והשיכון ח"כ יפעת שאשא ביטון ומקבלת חיזוק חיובי מצד משרד המשפטים, מעוררת סערה בקרב הקבלנים. לפי ההצעה, אשר השרה צפויה לקדם כאשר הכנסת תחזור לפעילות מלאה, יתווסף סעיף לחוק רישום הקבלנים שיאפשר לסגור את כל אתרי הבנייה של קבלן - לאחר תאונה קטלנית שבה נהרג אדם באחד מאתריו.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

הקטל בענף הבנייה: פועל נהרג מפגיעת זרוע משאית שהתהפכה

זינוק של 30% בהרוגים בתאונות עבודה במחצית הראשונה של 2019

הקטל בענף הבנייה: ירושלים בראש דירוג ליקויי הבטיחות

 

תגובת משרד המשפטים לחוק הייתה כי "משרד המשפטים מברך על המהלך החשוב של הצלת חיי אדם. בימים אלו אנו משלימים את בחינת נושא קידום הצעת החוק בתקופת הבחירות, ואת ליבון העניינים מקצועיים הנוגעים להצעה מול משרד הבינוי והשיכון". יחד עם זאת, ההערכה היא כי החוק יתקל בהתנגדות כבדה של הקבלנים והערכה היא שגם משרד האוצר לא יתמוך בו בשל הנזק הכלכלי העצום שיש ביכולתו לגרום.

מפגינים מחוץ לאתר הבנייה ביבנה (צילום: ענר גרין)
מפגינים מחוץ לאתר בנייה(צילום: ענר גרין)
 

מדובר בשינוי משמעותי לעומת המצב הקיים, שבו לאחר תאונה נסגר רק האתר שבו אירעה התאונה ויתר האתרים של הקבלן ממשיכים לעבוד כרגיל. כיום, התיקון לחוק מאפשר למפקח מטעם משרד העבודה להוציא צו סגירה זמני לאתר בנייה שבו עובד נהרג או נפצע קשה מתאונת עבודה למשך 48 שעות, אשר ניתן להאריך בשלושה ימים נוספים. לקבלן יש האפשרות להשמיע את טענותיו לביטול הצו בהזדמנות הראשונה, ובמידה שיוכיח כי עמד בכל הוראות הבטיחות הנדרשות - הצו יבוטל.

 

עבור חברות בעלות היקפי בנייה גדולים מדובר בתרחיש אימים, היות וסגירה של כלל האתרים של החברה באופן מידי, תוביל להפסד של מיליונים. מדובר בחברות שלעתים רבות עובדות עבור נתח רווחים נמוך, של אחוזים בודדים, כך שיישומה של החלטה כזו עשוי לגרום לחברות שבהן יתרחשו מספר תאונות במהלך השנה להפסד כספי משמעותי.

 

כאמור, הצעת החוק מבקשת לתקן את חוק רישום הקבלנים ולמסד מנגנון מחייב בין משרד העבודה לבין משרד הבינוי והשיכון, שבמסגרתו מינהל הבטיחות במשרד העבודה יעביר לרשם הקבלנים במשרד השיכון חוות דעת מקצועית, ומידע בנוגע לקבלנים שהפרו את כללי הבטיחות בעבודה באתרי בנייה באופן שיש בו לסכן חיי אדם.

 

כמו כן, מוצע לקבוע מנגנון של התליית רישיונו של קבלן במקרה של תאונת עבודה באתר בנייה הנמצא באחריותו של הקבלן, שגרמה למוות - לתקופה של 30 יום. זאת, עד שיוכיח באופן מניח את הדעת מול ראש מינהל הבטיחות במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, כי הקבלן ממלא אחר כל כללי הבטיחות באתרי הבנייה הנמצאים באחריותו.

יפעת שאשא ביטון (צילום: צילום: שרית הוכברג)
יוזמת ההצעה, שרת הבינוי והשיכון יפעת שאשא ביטון(צילום: צילום: שרית הוכברג)
 

החוק מבקש להרחיב את סמכותו הנוכחית של רשם הקבלנים, ומבקש להוסיף סעיף שבמקרי תאונה קטלנית, יוכל להורות על להפסקה מיידית של כל עבודותיו של הקבלן, באמצעות התליית רישומו של הקבלן בפנקס הקבלנים, ועד שיוכיח להנחת דעתו של ראש מינהל הבטיחות כי הוא מסוגל לבצע עבודות באופן שיבטיח את שלום הציבור.

 

בהתאחדות בוני הארץ זעמו על הצעת החוק שלטענתם גורם לעוול לקבלנים בהשוואה לענפים אחרים שגם בהם מתרחשות תאונות רבות. כך למשל לטענתם בחמש השנים האחרונות נהרגו 46 עובדים בתעשייה - כמעט עשרה בשנה, אך לא ידוע על מפעלים שנסגרו או רשיונות ייצור שנשללו.

 

בדו"ח משרד העבודה והביטוח הלאומי שסוקר את השנים 2013 - 2017 מפורטות כל התאונות. בחלק ניכר מתאונות ענף הבנייה שיש בהן הרוגים, תיאור הפעולה שננקטה הינו: "במקום הוטל צו הפסקת עבודה". לעומת זאת, כאשר מדובר בתאונה בתחום התעשייה תיאור הפעולה הינו: "מפקח עבודה ביקר במקום ופתח בבירור על הנסיבות שהובילו לתאונה".

 

כן הם טוענים, כי בשנת 2018 מד"א דיווח על 37 טביעות בבריכות ציבוריות אך גם במקרים חמורים של רשלנות בבתי מלון הם לא הובילו לסגירתו המוחלטת. כמו כן לטענתם בשנים 2003 - 2018 היו 391 הרוגים ו- 4155 פצועים קשה בתאונות דרכים בהן החקירה העלתה שהכביש ו/או השוליים היו משובשים. הכבישים נפתחים מחדש טרם תיקון הליקויים.

 

ראול סרוגו נשיא ההתאחדות הוסיף: "תחשבו מה יקרה אם מי שבנה חמישה בניינים במוקמות שונים יאלץ להפסיק את הבנייה, ויפגע ברוכשי דירות באתרים האחרים שלו. חשבו על מי שהוא קבלן הבונה כעת בניין שבו נהרג עובד ובמקביל יאלץ להפסיק בנייה של מוסד ציבורי. איש מהעומדים מאחורי ההצעה הזו לא בחן את הפגיעה ההיקפית בענף, בציבור ובכלכלה הישראלית וחשוב מכל - את העובדה שעומדים להעניש כאן ציבור ענק שיתכן בהחלט כי יתגלה לאחר החקירה שנפגע לחינם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
אמבולנסים בתאונת עבודה באתר בנייה
צילום: אבי מועלם
מומלצים