שתף קטע נבחר
 

עשרות צווי סגירה לאתרי בנייה מגיעים ממלשינון

45 אתרים נסגרו השנה בעקבות תלונות מהציבור שהתקבלו במוקד שמפעיל המוסד לבטיחות ולגיהות בשל מיעוט מפקחי עבודה. כל הפניות התבררו כמוצדקות

תחום אכיפת הבטיחות באתרי בנייה מקבל בשנה האחרונה חיזוק ממקור בלתי צפוי - הציבור. מאז תחילת השנה נסגרו 45 אתרי בנייה בשל צווים שיצאו בעקבות דיווח של אזרחים, עוברי אורח ושכנים, על עבירות בטיחות.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

בעקבות עבירות בטיחות – נשלל רשיונם של שני קבלנים

החוק שמלחיץ את הקבלנים: תאונה קטלנית תוביל לסגירת כל האתרים של הקבלן

זינוק של 30% בהרוגים בתאונות עבודה במחצית הראשונה של 2019

 

במקרים נוספים ניתנו קנסות. התלונות התקבלו במוקד "קו החיים", שהמוסד לבטיחות ולגיהות החל להפעיל בדצמבר 2018, כפתרון חלקי למיעוט מפקחי העבודה מטעם המדינה. מתחילת השנה הוצאו כ-1,100 צווי סגירה לאתרי בנייה בעקבות ליקויי בטיחות.

      (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות, עם העלייה בהיקף הסיקור התקשורתי בנושא תאונות הבנייה הקטלניות, שגבו גם את חייהם של עוברי אורח, עלתה גם המודעות הציבורית לנושא. במוסד לבטיחות וגיהות זיהו את הפוטנציאל הגלום בדיווחים מצד אזרחים, והקימו את מוקד "קו החיים", הפועל באתר האינטרנט של הארגון ומאפשר לציבור לדווח על בעיות בטיחות באתרי הבנייה בזמן אמת. מספר מפקחי העבודה עומד כיום על עשרות בודדות בלבד, בעוד אתרי הבנייה ברחבי הארץ נאמדים בעשרות אלפים. הקמת המוקד נועדה לסייע להרתעת קבלנים ויזמים, שעד כה ידעו כי הביקורת עליהם מצד המפקחים היא מעטה.

תזכורת: מצב חירום בענף הבנייה - פאנל מומחים באולפן ynet    (צילום: אורי דבידוביץ')

תזכורת: מצב חירום בענף הבנייה - פאנל מומחים באולפן ynet    (צילום: אורי דבידוביץ')

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

איך המנגנון עובד? ניתן לדווח דרך אפליקציה או דרך אתר האינטרנט של המוקד. לאחר שמתקבל דיווח נשלחים מדריכי בטיחות של המוסד לבטיחות וגיהות לאתר הבנייה, ובמקביל מועבר הדיווח גם למשרד העבודה. לפי נתוני המוסד לבטיחות וגיהות, מאז נפתח המוקד כל 330 הפניות נמצאו מוצדקות. כ-35% מהן עסקו בפיגומים לא תקינים, כ-25% נגעו לעבודה לא תקינה בגובה, כ-14% נגעו לאי שימוש בציוד מגן, וכ-10% עסקו בעגורנים ומנופים לא תקינים. 16% מהתלונות נגעו לבעיות בטיחות אחרות.

 

שי נחום, מפקח בטיחות בשוק הפרטי, מספר כי מאז נפתח הקו דיווח פעמים רבות על אתרי בנייה שבהם זיהה עבירות בטיחות: "בירושלים עברתי ברחוב, ראיתי פיגומים לא תקינים ודיווחתי עליהם. הפתיעה אותי המהירות שבה הנושא טופל, ובהמשך אף עודכנתי בצווי בטיחות שהוצאו למקום. זו מערכת מצילת חיים".

אורנית רז ()
מנכ"לית המוסד לבטיחות וגיהות, ד"ר אורנית רז. "יש דיווחים שמגיעים מפועלים שמפחדים לחשוף את עצמם"
 

מנכ"לית המוסד לבטיחות וגיהות, ד"ר אורנית רז: "כשאנחנו מגיעים לשטח אנחנו בודקים את כל מכלול הבטיחות באתר. למשל באזור ירושלים יש ריבוי של פניות עם מפגעים מסכני חיים, ומפקחת של האזור סגרה הרבה פעמים אתרים בעקבות הדיווחים שלנו. "ברגע שמפקח עבודה רואה שיש דיווח על מלכודת מוות, הוא צריך להגיע למקום. במקרים מסוימים אנחנו גם מיידעים את הרשויות ואת המשטרה".

 

עוד מספרת רז כי ב-20% מהאתרים שהגיעו אליהם כלל לא נמצא מנהל עבודה, עבירה חמורה כשלעצמה: "ראינו מלכודות מוות שקשורות לא רק לחיי הפועלים, אלא גם לחיי עוברי האורח. חלק ניכר מהפניות אלינו של ציבור מוטרד הם מפרויקטים של תמ"א 38. יש דיווחים שמגיעים מפועלים שמפחדים לחשוף את עצמם. ברגע שאנחנו מגיעים לאתר ורואים עבירה שיש בה רשלנות, המדריך שלנו לא יעזוב את האתר לפני הגעה של משטרה או מפקח. כשיש בור פתוח או אתרי בנייה לא מגודרים למשל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים