שתף קטע נבחר
 

נשיא התאחדות בוני הארץ: "לא מקנא בשר שיחתום על ביטול תמ"א 38"

במסמך שהגישו בכירים בענף הבנייה לממשלה הם דורשים לאשר את תוכנית תמ"א 38 לעוד חמש שנים לפחות - כדי להחזיר את הוודאות לענף. לטענתם, "הממשלה העבירה לנו את האחריות על מיגון בתים נגד רעידות אדמה - וענף שלם צמח מתוך זה"

בכירי הארגונים העסקיים בענף הבנייה התייצבו הבוקר (ה') במשרדי התאחדות בוני הארץ במגדל מאיר שלום בתל אביב, כדי להציג חזית אחידה נגד החלטת מינהל התכנון והממשלה, הנוגעת לביטול תוכנית תמ"א 38 . הבכירים ביקשו לתמוך בכוונתו של יו"ר מטה הדיור זאב בילסקי, להאריך את תוקפה. אם יוחלט שלא להאריך את תוקפה של התוכנית, היא תתבטל בחודש מאי 2020.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו 

 

נציג מינהל התכנון: "תוכנית תמ"א 38 לא עמדה ביעדים"

מינהל התכנון: נמליץ לבטל את תמ"א 38 במאי 2020

תמ"א 38, הסוף? כך זה ישפיע עליכם

 

במסמך עקרונות שהגיע לידי ynet, מבקשים בכירי הענף לכנס את המועצה הארצית לתכנון ובנייה באופן מיידי כדי לאשר את הארכת תמ"א 38 לחמש שנים נוספות ולהחזיר את הוודאות לענף. ראול סרוגו, נשיא ההתאחדות, אמר כי "אי אפשר להגיד שנחכה לבחירות ואחר כך נחליט אם להאריך או לא. אני לא מקנא בפקיד הבכיר או בשר שידיו יחתמו על ביטול תמ"א 38 או אי הארכתו. תהיה כאן ועדת חקירה ממלכתית ואנשים יכנסו לבית סוהר על דבר כזה, לא יתכן שאדם בכיר ככל שיהיה, יקח על עצמו אחריות כזו לחייהם של עשרות אלפי אנשים".

התחדשות עירונית (צילום: מתן טורקיה)
תמ"א 38 ברמת גן(צילום: מתן טורקיה)
 

לדבריו, עצם ההצהרות בדבר ביטול התוכנית, הכניסו אותה לקיפאון. "כשיזמים שומעים חדשות לבקרים מהכיוון של מנהל התכנון וראשי ערים במרכז שמתכוונים לסגור את התוכנית, אין היגיון מבחינתם לחתום על חוזים עם בעלי בתים ודיירים ולהיכנס לסיכון של תכנון והוצאות, כשבסוף פרויקטים לא יוצאים לדרך. יש עצירה מוחלטת בתחום וזה הופך את העניין למצב של חירום, כי בכל רגע נתון יכולה להתרחש רעידת אדמה ואותם בניינים שלא מחוזקים ולא ממוגנים יהפכו למלכודות מוות.

 

"התרחיש יכול להתפתח לעשרות אלפי הרוגים ושיפוצים או בנייה מחדש בהיקפים של מאות מיליארדים, דבר שיכול לפגוע בצורה אנושה בכלכלת מדינת ישראל, שלא לדבר על אובדן חיי אדם. יש איום נוסף, הטילים של החיזבאללה מצפון ושל החמאס מדרום, שמאיימים על כל מדינת ישראל. כל אותם אנשים שהדירות שלהם כבר מוגנו, זה בפירוש הצלת חיים".

 

"אומרים שיש לנו אינטרס, ואני משיב - בוודאי. מדינת ישראל נתנה לי את האינטרס הזה, הממשלה נתנה לנו את המפתחות ואמרה: קחו את האחריות, כי אני לא יכולה למגן בתים נגד רעידות אדמה - וענף שלם צמח מזה. בוודאי שיש אינטרס, אבל זה לא אומר שאנחנו לא צודקים בכך שאנחנו במצב חירום ושאנשים יכולים למות. לכן האחריות שלנו היא להציף את זה".

ראול סרוגו (צילום: אלעד גרשגורן)
ראול סרוגו(צילום: אלעד גרשגורן)
 

סרוגו הוסיף כי ניתן לתת מענה לבעיות שהתעוררו בתוכנית ושבגינן מבקשים במינהל התכנון לבטל אותה, כמו העמסת יחידות דיור נוספות ללא שדרוג התשתיות, או אי כדאיותה הכלכלית בפריפריה - שם הסיכון לרעידות אדמה הוא החמור ביותר. "התוכנית תוקנה כל כמה שנים כך שיותר ויותר פרויקטים יצאו לדרך. אבל במקום לעשות את התיקון הבא, מחליטים לסגור אותה בגלל הבעיות, ועל זה נאמר - האויב של הטוב הוא טוב מאוד", אמר. "נכון שלרשויות המקומיות יש חור בתקציב והן לא יכולות להקים תשתיות בלי תקציבים מהממשלה, אבל זו לא סיבה לבטל את התוכנית". 

 

סרוגו הוסיף כי לביטול התוכנית עלולה להיות השפעה על כל שוק הדיור, באופן שיביא לעליות מחירים. "בשנת 2018, כ-11%-12% מכלל יחידות הדיור נבנו בתמ"א 38, כשבאזורי הביקוש מדובר על שיעור גבוה בעשרות אחוזים. ביטול התוכנית יוביל באופן חד משמעי לעלייה מטורפת של מחירי הדירות, ואם תוסיפו את הדשדוש בהתחלות הבנייה, תקבלו עליות כמו של השנים 2009 ו-2010, של 10-15 אחוז בשנה".

 

מנכ"ל ההתאחדות, אמנון מרחב, הציג נתונים המעידים לדבריו על הצלחת התוכנית, בהם גידול של כ-12% בהתחלות הבנייה במסגרתה מאז שנת 2014. היקף הפעילות של התוכנית עמד לפי הנתונים על שישה מיליארד שקל בשנת 2018, דבר שתרם כמחצית האחוז לתמ"ג, והיקף המועסקים הישירים במסגרתה נאמד בכ-12 אלף, מהם כ-9,000 ישראלים.

 

"פגיעה בתמ"א 38 כפי שמתכננים, היא מכת מחץ לשוק הדיור שמשווע ליחידות דיור פנויות", אמר מרחב. "מאז תחילת התכונית נבנו 22.3 אלף יחידות דיור במסגרתה במדינה, שמשמעותן 120 אלף דיירים שגרים בדירות מחוזקות ומוגנות מפני רעידות אדמה ומתקפת טילים. זו תוכנית מצילת חיים, זה ייעודה וזו מטרתה". עוד הוסיף כי ביטול התוכנית בעת הזו, עשוי לתרום לזינוק שהם צופים במחירים, בדומה לזה שהתרחש לפני כעשור.

 

חיים פייגלין, סגן נשיא ההתאחדות, אמר כי "האחריות על חיי אדם חלה על הממשלה, ובגלל המצב הגרעוני של ממשלות ישראל לדורותיהן, הן בחרו להעביר את האחריות לחיי אדם למגזר העסקי, אלינו. ההצלחה פנומנלית, 25 מילארד שקל הושקעו במיגון ובניית בניינים חדשים עם כ-120 אלף דירות, בלי שקל אחד של הממשלה. מה שיש לי להגיד על זה, כמו בחיל האוויר - 'את המנגינה הזו אי אפשר להפסיק', בטח כשאין לה חלופה".

 

חיים מסילתי, יו"ר לשכת השמאים, אמר כי "אני מצטרף לקריאה לקבל היום החלטה שהתמ"א מוארכת ומי שיקבל החלטה הפוכה - היד שלו צריכה לרעוד. חיי אדם מונחים על הפרק ואני לא יודע איך יחיה אותו פקיד כשינחתו טילים בגוש דן ואנשים יכנסו למצוקה".

   (צילום: דנה קופל)
חיים מסילתי, יו"ר לשכת השמאים(צילום: דנה קופל)
 

יגאל גוברין יו"ר איגוד המהנדסים, התייחס לכך, שאין מענה כיום לכ-10 אלף בניינים באזורי הסיכון הגבוהים היותר, במטולה, צפת, קריית שמונה, חצור הגלילית, טבריה ובקעת הירדן. "כיום לא עושים שם כלום, המדינה לא נתנה כלים לעשות דבר והתנאים הכלכליים לא קיימים. אנחנו מציעים יצירת כלים כלכליים שיטפלו באזור הזה וכמה שיותר מהר, וחושבים שזה ענין מאוד דחוף וחשוב".

 

עדנה מור, יו"ר איגוד האדריכלים העצמאיים, התייחסה לכוונתו של מינהל התכנון להחליף את התמ"א, בתכנון מתחמים שלמים, באופן שיספק מענה לתכנון כוללני שייקח בחשבון גם את התשתיות. לדבריה: "אין ספר שהדבר הטוב ביותר הוא לפנות שכונות ולבנות מחדש, אלא שאנחנו מדברים על מקומות שלא מאפשרים מבחינה כלכלית וביצועית לקים מתמים כאלו.

 

עו"ד מיכה גדרון, יו"ר ועדת ערר לשעבר במחוז תל אביב, יציין כי "יש קבוצה אחת ענקית של אנשים שלא מיוצגים פה והם התושבים שגרים בדירות טעונות חיזוק. בית המשפט העליון והמועצה הארצית כבר הכירו בזה שתמ"א 38 היא גם תוכנית התחדשות עירונית והפלטפורמה היחידה במדינה שנותנת פתרון לאנשים שגרים בבניינים שנבנו לפני 50 ו-60 שנה".

 

אורן הרמב"ם, מנהל איגוד תעשיות מוצרי צריכה ובנייה בהתאחדות התעשיינים, הזהיר מפני פגיעה ביצרנית חומרי הבינוי ובספקים. "התעשיה הזו כבר נפגעה כתוצאה מהשלכות פרוייקטי מחיר למשתכן, שגרמו לגידול משמעותי ביבוא מוצרי בנייה".

 

ממינהל התכנון נמסר: "מינהל התכנון פועל באופן מקצועי, כאשר מה שמנחה אותו זה רק האינטרס הציבורי. תמ"א 38 במתכונת הנוכחית חוטאת למטרה, ולא מטפלת בדיוק באותם מקומות שמועדים לפורענות".

 

תזכורת: הסוף לתמ"א? צפו בדיו באולפן ynet    (צילום: אלי סגל)

תזכורת: הסוף לתמ"א? צפו בדיו באולפן ynet    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי חי
תמ"א 38 בתל אביב
צילום: אבי חי
מומלצים