שתף קטע נבחר
 

5 שנים לוועדה המהירה לבנייה: הרבה הכרזות, מעט בנייה

מגדלים באוויר: מאז 2014 אישרה הוועדה בנייה של 367 אלף דירות, מחציתן בת"א ובמרכז. אולם בפועל שווקו 35 אלף דירות בלבד - יותר משליש מהן בדרום

לפני קצת יותר מחמש שנים נחקק חוק הוותמ"ל, שמסדיר את פעילות הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור. בתקופה הזו הוועדה הכריזה על 115 מתחמים ואישרה את בנייתן של כ-367 אלף דירות בישראל, מתוכן כ-185 אלף במחוז מרכז ותל אביב. אלא שבשטח שווקו כ-35 אלף דירות בלבד (דרך רשות מקרקעי ישראל ו"דירה להשכיר"), מתוכן כ-13 אלף דירות במחוז הדרום. כך עולה ממחקר של מדלן ישראל.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

3 שנים לפעילות הוותמ"ל: רק 7 תוכניות יצאו לדרך

מדינה בהמתנה: המטרו תקוע, הדיור בסימן שאלה, הותמ"ל צולע

המחאה הצליחה: תוכניות הבנייה הנרחבות בכפ"ס נבלמו

 

מאז אישור חוק הוותמ"ל בקיץ 2014 אושרו 40 מתחמים לבנייה מועדפת במחוז המרכז עם כ-144 אלף דירות. במחוז תל אביב אושרו 16 מתחמים בהם כ-41 אלף דירות. במחוז דרום אושרו 18 מתחמים עם 76 אלף דירות, ובמחוז ירושלים אושרו שלושה מתחמים עם 2,400 דירות.

אילוסטרציה תכנון ובנייה (צילום: shutterstock)
5 שנים לוועדה המהירה לבנייה, ומתברר שיש הרבה הכרזות אבל מעט מאוד בנייה(צילום: shutterstock)

ב-2014, במהלך כארבעה חודשים של עבודת הוועדה, הוכרזו תשעה מתחמים מועדפים לבנייה עם כ-32 אלף דירות, וב-2015 המספר קפץ ל-31 מתחמים. עם זאת, מתחילת 2019 הוכרזו רק שבעה מתחמים עם כ-8,500 דירות. חלק מהירידה השנה מוסברת בכך שהוועדה סיימה את פעילותה מכוח הוראת השעה בחודש שעבר, ועתידה לוט בערפל. ההערכות הן שהיא תמשיך להתקיים אחרי הבחירות במתכונת שונה, בעיקר לקידום תוכניות של התחדשות עירונית ובמגזר המיעוטים.

   ()
בשנים הללו העיר שבה הוכרזה הבנייה המאסיבית ביותר היא רחובות, שבה אושרו כ-36 אלף דירות במתחמים כמו קריית משה (9,500 יח"ד) והורביץ (15 אלף יח"ד). בלוד תוכננו כ-24.2 אלף דירות, בעיקר במתחמים ניר צבי (11 אלף דירות), לוד צפון (5,600 יח"ד) ובן שמן (4,900).

 

עד כמה פעילותה של הוותמ"ל תרמה להגדלת ההיצע בשוק הנדל"ן? לדברי איתן זינגר, מנכ"ל מדלן ישראל, "תהליך התכנון בישראל ארוך. אמנם הוותמ"ל מצליחה לקצר אותו ולאשר מספר רב של יחידות דיור, אבל מכאן ועד לאכלוס הדירות הזמן רב. צריך לפרסם מכרז לשיווק הקרקע ולהוציא היתרי בנייה, שלב שיכול לקחת גם 30 חודשים, ואז הבנייה אורכת 30 חודשים נוספים. בסך הכל מרגע ההכרזה על מתחם כמועדף יעברו בממוצע לא פחות משבע שנים עד שהרוכשים יקבלו את המפתחות לדירה".

  

החוק למתחמים מועדפים לדיור היה אחד הפתרונות שקידם שר האוצר יאיר לפיד כדי להגדיל את היצע הדיור. מטרת הוותמ"ל להביא לאישור תוכניות בלוח זמנים קצר תוך צמצום הביורוקרטיה. התוכנית מועדפת וגוברת על תנאים של תוכניות אחרות, למעט תמ"א 35 (תוכנית מתאר ארצית). בשלב ראשון נבחרים מתחמי קרקע מתאימים, כשהתנאי העיקרי להכריז עליהם כמתחם מועדף לדיור הוא פוטנציאל הבנייה - 750 יח"ד לקרקע של רשות מקרקעי ישראל ו-500 יח"ד בקרקעות אחרות.

 

מדו"ח של החברה להגנת הטבע עלה כי בשלוש וחצי שנות הפעילות הראשונות של הוותמ"ל אושרו כ-100 אלף יחידות דיור, אבל אף היתר בנייה לא ניתן. בנוסף נמצא כי מספר תוכניות הבנייה שאושרו בוותמ"ל נמוך מוועדות התכנון הרגילות: ב-2015־2016 אישרו שש הוועדות המחוזיות 2,214 תוכניות, בעוד הוותמ"ל אישרה 19 תוכניות בלבד. מהוותמ"ל בחרו אתמול שלא להגיב על הנתונים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים