שתף קטע נבחר
 

קח לך מפלגה שתבנה לך בית: הבטחות הבחירות בתחום הדיור

הטבות לרוכשי דירות בפריפריה או הגדלת ההיצע ביהודה ושומרון? רגע לפני הבחירות לכנסת ה-22 סקרנו את מצעי המפלגות בדגש על תחום הדיור. איזו מפלגה מבטיחה לפעול למען הזוגות הצעירים ומי תתמקד במחוסרי הדיור?

שאלות רבות יעסיקו את תושבי המדינה מעבר לשאלה הגדולה - כיצד תיראה הממשלה לאחר הבחירות הקרובות. יהיו אלה שאלות קיומיות יותר, כמו למשל כמה יעלה מיכל דלק, כיצד תשתפר מערכת החינוך - וגם לא פחות חשוב: איך נשיג 160 משכורות לדירה חדשה. רגע לפני מועד ב' של בחירות 2019, בדקנו את המצעים של המפלגות ובחנו מה יש להן להציע לבוחרים בתחום הדיור.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו 

>> כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד – מתחם הבחירות של ynet

מיסים, שכר מינימום וסיסמאות: כך המפלגות מתכוונות לפתור את הגירעון

חינוך חינם מגיל אפס ולימודי מורשת: הבטחות הבחירות בתחום החינוך

שפכים, פחם ופלסטיק: התוכניות הסביבתיות של המפלגות

 

   (צילום: דנה קופל)
(צילום: דנה קופל)
  

מפלגת הליכוד ומפלגת ש"ס לא ענו לפניית ynet ולא הציגו תוכנית פעולה בנושא הדיור. אין זו הפעם הראשונה שבה מפלגת השלטון אינה מפרסמת מצע באחד התחומים הקריטיים לציבור הישראלי. כדאי לשים לב שבסיבוב הנוכחי נכלל גם שר האוצר, משה כחלון, ברשימה; השתיקה בנושא הדיור עשויה לאפשר למפלגה לסגת מתוכנית מחיר למשתכן או לערוך בה שינויים - גם במקרה שבו תישאר בשלטון וכחלון יישאר בכיסא שר האוצר.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון (צילום: אלכס קולמויסקי)
למרות שמשה כחלון, שחרט על דגלו לטפל בתחום הדיור בקדנציה הקודמת, הצטרף לליכוד - גם בתחום זה מפלגת השלטון לא מפרסמת את התחייבויותיה לבוחרים. נתניהו וכחלון(צילום: אלכס קולמויסקי)
 

פרק הדיור במצע כחול לבן נפתח בניתוח מעמיק של כישלון הממשלה הנוכחית בתחום הדיור. אחריו מגיעים גם הפתרונות של המפלגה, ובראשם הגדלת ההיצע, קידום מדיניות ופיתוח רחב היקף - שכולל פיתוח תשתיות בצפון ובדרום במטרה להקל על רוכשי הדירות שם.

 

בין היתר, מתחייבת כחול לבן לשחרר את החסמים הביורוקרטיים המעכבים השלמת פרויקטים קיימים, ולקדם מדיניות של הוספת קומות במרכזי הערים הצפופים. זאת כדי לנצל את משאב הקרקע עד תום ולהשאיר מקום ראוי לשטחים ירוקים. במצע נכתב כי המפלגה תסייע באופן ממוקד לזוגות צעירים, וכי במסגרת הרציפות השלטונית לא יבוטלו מהלכים והתחייבויות שכבר יצאו לדרך. בתוך כך, המפלגה תעמוד מאחורי כל הסכמי מחיר למשתכן הקיימים, כלשונם.

  

בני גנץ, משה בוגי יעלון, יאיר לפיד וגבי אשכנזי (צילום: גדי קבלו)
משה (בוגי) יעלון, בני גנץ, יאיר לפיד וגבי אשכנזי. כחול לבן(צילום: גדי קבלו)
 

המפלגה אף מציעה לפתוח שוק השכירות לטווח ארוך במחירים מרוסנים על ידי פיתוח פרויקט דירה להשכיר, שמטרתו להעמיד מלאי של 150 אלף יחידות דיור להשכרה לטווח ארוך בסטנדרט הבנייה הגבוה ביותר, רבע מהן במחיר מפוקח. 150 אלף יחידות הדיור הללו ייבנו על קרקעות מדינה באזורי ביקוש, כאשר המדינה אף תסבסד אותם ותיתן הטבות לרוכשים ולבונים. "נאפשר לדחות את תשלום המע"מ המוטל על היזם בעת רכישת הקרקע למועד מכירת הפרויקט, זאת לשם הקמת פרויקט להשכרה ארוכת טווח", נכתב.

 

המצע של הטוענת לכתר מציע שינוי משמעותי, באופן שבו המדינה מסייעת לחסרי דירה. בעוד ששר האוצר הנוכחי כחלון הטיל את מלוא כובד משקלו על סיוע לרוכשי דירות באמצעות מחיר למשתכן, כחול לבן מציעה סיוע באמצעות הקמה אינטנסיבית של פרויקטים להשכרה ארוכת טווח. מדובר, כמובן, בשחזור המצע של יש עתיד בבחירות 2013, שיאיר לפיד בכהונתו הקצרה כשר אוצר לא הצליח להוציא לפועל.

 

זהו פתרון שדרוש היום לשוק הדיור הישראלי, במיוחד באזור מרכז הארץ, שבו סבלה תוכנית מחיר למשתכן ממספר חסרונות. ראשית, משום שהעניקה הטבות מפליגות של חצי מיליון עד מיליון שקל למשקי בית בודדים; ושנית, משום שגם המחירים הנמוכים נותרו מחוץ להישג ידם של רוב העשירונים. פרויקטים להשכרה עשויים לפנות לקהל רחב יותר, ולחלק את ההטבה על פני מספר רב יותר של מוטבים.

 

לגבי ההבטחה להיפטר מ"החסמים הבירוקרטיים" בתחום הדיור, זו מלווה אותנו כל מערכת בחירות מצד כל המפלגות, ומדובר בהבטחה שקל להגיד וקשה לבצע. עם זאת, לפיד באמת הצליח לצמצם במשהו את הסבך הבירוקרטי בכהונתו הקצרה באוצר, כאשר הקים את הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור, שתפקידה לאשר תוכניות בנייה רחבות היקף בהליך מואץ - ואכן הביאה לקיצור משמעותי של זמני התכנון ומלווה אותנו עד היום. החסם העיקרי שטרם פוצח מצוי בתחום הרישוי, כלומר הוצאת היתרי בנייה.

מפלגת ימינה, שנוסדה לקראת הבחירות באמצעות איחוד בין הימין החדש והבית היהודי, לא פרסמה מצע מלא בנוגע לדיור, אך לפני כשבועיים הציגה תוכנית דיור גרנדיוזית לבניית 113 אלף יחידות דיור על 35 דונם מאדמות המדינה במערב השומרון.

 

על פי התוכנית, בכל שנה במשך חמש השנים הקרובות ייבנו בשטח 22 אלף דירות. מחיר דירה יעמוד על כ-950 אלף שקל. על פי המפלגה, התוכנית תבוצע על ידי הקמה של מנהלת ייעודית לפרויקט, תקצוב ממשלתי לפיתוח תשתיות וקידום הנושא בוועדה ארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור.

 

סיוק בחירות של מפלגת ימינה באלקנה (צילום: EPA)
בצלאל סמוטריץ' ואיילת שקד, מפלגת ימינה(צילום: EPA)
 

בתוכניתה מבקשת מפלגת ימינה להשיג שתי ציפורים במכה: לפתור את מצוקת הדיור באמצעות הגדלת ההיצע, ולעבות את ההתיישבות היהודית בשומרון, באופן שיוביל בעתיד לסיפוח השטח לישראל - ויקשה על הסדר מדיני מול הפלסטינים בעתיד. מבלי להתייחס למטרה הפוליטית עצמה, חשוב לציין שניסיונות קודמים בהיסטוריה הישראלית לרתום את מדיניות הדיור לצרכים פוליטיים לא תמיד עלו יפה. עיירות הפיתוח שהוקמו כחלק ממהלך של פיזור כפוי של האוכלוסייה בראשית ימי המדינה הן הדוגמא הבולטת ביותר לכך.

 

הגדלת ההיצע היא פתרון מתבקש בדרך להורדת מחירי הדירות, אך להעמסת מספר אדיר של דירות על נקודה גיאוגרפית ספציפית תהיה השפעה מוגבלת. יש לזכור כי גם בחריש ובראש העין נבנה בעשור החולף היצע של עשרות אלפי דירות ברמת מחיר נמוכה, אך עם השפעה מועטה, אם בכלל, על מחירי הדיור הכלליים. כמו כן, לוחות הזמנים שהציגה ימינה אינם ריאליים. גם אם נניח כי הממשלה כולה תירתם ליישום התוכנית, הרי שהדבר יצריך מהלך רחב היקף, אשר יכלול צורך לתכנן ולבצע כמות אדירה של תשתיות. חמש שנים יהיה אולי משך הזמן שיחלוף עד עליית הקבלן הראשון על הקרקע.

מפלגתו של אביגדור ליברמן מציעה הצעות פחות פומפוזיות מהמתחרים, כגון הגדלת מלאי הדיור הציבורי ובניית כ-1,000 יחידות דיור בשנה, במסגרת תוכנית חומש לדיור מוגן לעולים ולניצולי שואה. עוד טוענים במפלגה כי יאפשרו לקחת הון עצמי לדירה באמצעות כספי הפנסיה. על פי ההצעה, זוגות צעירים מתחת לגיל 40 יקבלו פטור ייעודי ממס של 35% על משיכה מוקדמת/שיעבוד של הכספים, אם ישתמשו בו לקניית דירה.

 

אביגדור ליברמן סיור בחירות ב מעלה אדומים (צילום: אוהד צויגנברג)
אביגדור ליברמן, ישראל ביתנו(צילום: אוהד צויגנברג)
 

ישראל ביתנו מתמקדת באופן מסורתי בעיקר במצוקת הדיור של ציבור העולים הקשישים - אלו שבשנות מגוריהם בישראל לא הצליחו לצבור נכסים או פנסיה של ממש, וכך היא עושה גם הפעם. יש לציין כי מצבו של פלח אוכלוסייה זה אכן בין הקשים ביותר בחברה הישראלית, והדרישה להרחבת בניית דיור ציבורי עבורם היא הגיונית ומוסרית.

 

ההצעה לאפשר להשתמש בכספי הפנסיות לרכישת דירות, לעומת זאת, נשמעת כרעיון רע. גם בשל העובדה שמי שינהג כן עלול להתגלגל לעוני מחפיר בזקנותו; וגם משום שמדובר במהלך שיגדיל ביקושים לדירות - וישפוך עוד קצת בנזין על מחירי הנדל"ן הבוערים גם כך.

 

במפלגת העבודה-גשר מציגים מצע יותר חברתי בשלל תחומים, וביניהם גם בתחום הדיור. על פי המצע החדש של המפלגה, תקדם העבודה-גשר בניית 200 אלף דירות בתוך חמש שנים על ידי המדינה. זאת באמצעות מסלול "ליסינג לדירה", שבו תהיה בעלות משותפת בין הרוכש למדינה שתבנה את הדירות. על ידי כך יוכלו משפחות צעירות להתחיל מתשלומים נמוכים ללא הון עצמי.

איציק שמולי, עמיר פרץ ואורלי לוי במסיבת עיתונאים משותפת בת
איציק שמולי, עמיר פרץ ואורלי לוי-אבקסיס. העבודה-גשר(צילום: דוברות מפלגת העבודה)
  

מדובר בפשטות בחזרה לבנייה על ידי המדינה, כפי שנעשה בעיקר בשנות ה-50 וה-60 של המאה הקודמת - אז התמודדה המדינה הצעירה עם גלי עלייה גדולים. הרעיון הזה פופולרי בקרב מי שכבר נואשו מכך שמחירי הדיור יירדו, כל עוד רק הסקטור העסקי הוא זה שבונה - ואלו הולכים ומתרבים. על אף שמדובר ברעיון שאין לשלול על הסף, הוא טומן בחובו סכנה של "ייבוש" השוק הפרטי ויצירת קיפאון בענף, באופן שיביא לצניחה בהיקפי הבנייה.

 

מסלול "ליסינג לדירה" הוצג במהלך הקדנציה החולפת על ידי משרד הבינוי והשיכון על מנת לאפשר רכישת דירות גם למעוטי יכולת, אך לא זכה לתמיכה באוצר ולא יצא לפועל. חגי רזניק, מי ששימש כמנכ"ל המשרד תחת שר השיכון דאז, יואב גלנט, מוצב כיום במקום השביעי ברשימה והביא את הרעון הזה עמו.

המפלגה דוגלת במדיניות של פיקוח חמור על המחירים שגובים מונופולים וקרטלים בתחומי הבנקאות, הדיור, הגז, המזון ועוד, כולל פיקוח בחוק על דמי שכירות לדיור. כמו כן, הרשימה המשותפת מצדדת בהקמת חברת בנייה ממלכתית לאספקת דיור מסובסד ליהודים ולערבים כאחד, והקמת בנק ממלכתי למשכנתאות - שיעניק הלוואות לדיור ומשכנתאות שלא על בסיס מסחרי.

 

בחברה הערבית יש לסיים את הטיפול בתוכניות המתאר הרבות. בתוכניות אלה יש לכלול דיור בר השגה בשטחים שבבעלות המדינה, שיסופחו לרשויות הערביות. כמו כן, יש להכיר בישובים הלא-מוכרים בנגב ובגליל, בהם מתגוררים כ-150 אלף אזרחים, תוך הקצאת קרקעות למבני ציבור ולזוגות צעירים. יש להפסיק את הרס הבתים ביישובים הערבים שנבנו עקב מצוקת הקרקעות הקיימת ולהסדיר את מעמדם בהקדם.

 

המפלגה דורשת לבטל את כל התקציבים המופנים להתנחלויות ולהפנותם לפריפריות בנגב ובגליל, ולדיור בערים הגדולות עבור כלל התושבים. לדבריהם, יש לחוקק חוק דיור ממלכתי המבטיח סיוע ברכישת דירה לכל זוג צעיר או משפחה במצוקה בישראל. הסיוע יינתן באמצעות בנק ממלכתי למשכנתאות, והבנייה תתבצע באמצעות חברה ממלכתית לדיור, שבניגוד לקבלנים, תפעל שלא על בסיס רווח.

 

איימן עודה בשכונת התקווה בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
איימן עודה, הרשימה המשותפת(צילום: מוטי קמחי)
 

באופן לא מפתיע, גם הרשימה המשותפת, הנשענת בין היתר על חד"ש הקומוניסטית, מעוניינת להעביר חלק גדול מפעילות הבנייה למגורים לידי המדינה, תוך הטלת הגבלות חמורות על השוק הפרטי. אשר לטיפול במצוקת הדיור הקשה ביישובי החברה הערבית, יש לציין כי צעדים משמעותיים בנושא נעשו לראשונה מזה עשורים דווקא על ידי הממשלה היוצאת, שהייתה כנראה הימנית ביותר אי פעם. עם זאת, המלאכה עודה רבה.

ליהדות התורה אין מצע, אך מתייחסים לסוגי הדיור באתר המפלגה. בהתייחסות נוגעת המפלגה במשבר הדיור הפוקד את המדינה, ומבטיחה כי היא תדרוש פתרונות למצוקת הדיור בציבור החרדי. בין היתר, מבטיחים במפלגה לתת עדיפות לזוגות צעירים על ידי העמדת קרקעות לבנייה באזורים שבהם גרה אוכלוסייה חרדית. המפלגה מבקשת להקים עיר חרדית חדשה נוספת ליד קריית גת, ואף מבקשת לספק מענק לאנשים שירכשו דירה יד שנייה בפריפריה.

פתיחת מטה הבחירות של
יעקב ליצמן, יהדות התורה(צילום: תומי הרפז)

תחום הדיור הוא אחד החשובים ביותר לציבור החרדי, שאורח חייו (במיוחד של הזרמים היותר קיצוניים בו) אינו מאפשר מגורים בכפיפה אחת עם חילונים ודתיים לאומיים, דבר המחייב הקמת ערים ושכונות ייעודיות. ביהדות התורה מציגים מצע הפונה באופן אקסקלוסיבי לקהל היעד, ללא בשורה כלשהי לכלל החברה הישראלית.

במחנה הדמוקרטי נשענים בעיקר על עקרונות תוכנית הדיור הקודמת של סיעת מר"צ. במצע נכתב, בין היתר, כי "המחנה הדמוקרטי מאמין שעל המדינה מוטלת החובה להבטיח קורת גג לכל תושביה, ולכן על המדינה להתערב בשוק הדיור ולפעול למען הורדת מחירי הדיור".

 

במפלגה מבטיחים לפעול לבניית מאות אלפי יחידות דיור, ולהוסיף סעיפי דיור בר השגה בכל תוכנית חדשה. יחד עם זאת, במצע שלה לא כתוב כיצד זה יעשה. עוד מבטיחים במפלגה לקדם ולפתח מודלים לשכירות ארוכת טווח, ולהקים 100 אלף יחידות בתוך מרכזי ערים. כדי שדירות אלו יוכלו להתחרות בשוק החופשי, במפלגה מבטיחים כי ידאגו לפעול להטלת מגבלות רגולטוריות על אחזקה במספר ענפים, לרבות תחום התקשורת, ופירוק קבוצות רב-ענפיות.

 

אהוד ברק, סתיו שפיר וניצן הורוביץ בסיור של מפלגת
אהוד ברק, ניצן הורוביץ וסתיו שפיר, המחנה הדמוקרטי(צילום: ישראל דמוקרטית)
  

כמו בשאר מפלגות השמאל, גם במחנה הדמוקרטי מבקשים להגדיל את המעורבות הממשלתית בשוק הדיור, שמבחינתם נכשל מלספק פתרונות. כמו בכחול לבן, גם כאן מקדישים תשומת לב לשוק המגורים בשכירות, ומתחייבים גם הם לקידום פתרונות מגורים בהשכרה ארוכת טווח. עם זאת, האופן הכללי שבו מוצגים הדברים מקשה על ניתוח רציני שלהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קופל
מה עושים עם מצוקת הדיור?
צילום: דנה קופל
מומלצים