עוד טלטלה מסתמנת בשוק התקשורת: חיים סבן מוותר על ההשקעה בפרטנר
סבן רכש את השליטה בפרטנר תמורת 1.5 מיליארד שקל אך רק חלק מהסכום שולם במזומן, והשאר - באמצעות הלוואת מוכר שהעמידה לו האצ'יסון הסינית תמורת ריבית ושעבוד על המניות הנרכשות. כעת, לאחר שנכשל המו"מ מול האצ'יסון, סבן יחזיר לה את המניות עד סוף השנה ויסיים את ההשקעה בפרטנר בהפסד של 175 מיליון דולר
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
זורמים עם נטפליקס: 40% מהישראלים מנויים
הדרך של פרטנר לכבול לקוחות: טלוויזיה בהנחה ל-3 שנים
לקוחות פרטנר ללא גלישה: תקלה של 3 שעות
בחודשים האחרונים התקיימו מגעים בין סבן והאצ'יסון שבראשה עומד המיליארדר לי קא שינג, שבהם נבחנו התנאים להגיע להסכם מימון מחודש ביניהם. על רקע זה גם נמסרו הודעות לבורסה הן בסוף 2018 והן באפריל השנה כי הצדדים מקיימים מו״מ ובמסגרתו הוסכם על דחיית תשלומי הריבית על ההלוואה.
מגעים אלה נכשלו, על פי הערכות, ולא הובילו להסכם בין הצדדים. ל"כלכליסט" נודע כי משרדי רואי החשבון ארנסט אנד יאנג ו-Pwc ועורכי הדין של הצדדים מיתר ליקוורניק והרצוג פוקס נאמן, משלימים בימים אלה את הצעדים והטיוטות למימוש העברת השליטה בפרטנר עד סוף השנה. על פי הערכות, הודעה על כך צפויה בקרוב. מניות השליטה של סבן בפרטנר (30.5%) משועבדות להאצ'יסון מאז רכש סבן את השליטה בסוף 2012. על פי הערכות, המניות בפרטנר יעברו לידי הסינים עוד לפני סוף 2019, כלומר בתוך פחות משלושה חודשים.
עבור האצ'יסון זו תהיה סגירת מעגל. לי קא שינג הקים את פרטנר בשנת 1997, והחברה השיקה את הרשת הסלולרית שלה בשנת 1999. בנובמבר 1999 הונפקו ניירות הערך של החברה בנאסד"ק והן נסחרות גם בבורסה בתל אביב. ב-2009 מכרה האצ'יסון את המניות לסקיילקס שבשליטת אילן בן־דב וזה נאלץ למכור אותן שלוש שנים לאחר מכן לסבן, מתוך מצוקה תזרימית.
קבוצת סבן רכשה את השליטה בחברה לפני כשבע שנים בשילוב של הון עצמי והלוואה מהאצ'יסון. מאז שנעשתה ההשקעה המשבר בשוק התקשורת צבר תאוצה ממספר החלטות רגולטוריות, והגברת התחרות בתחום.
סבן רכש את פרטנר בעסקת דיסטרס, תוך שהוא מנצל את המצוקה שאליה נקלעה המוכרת סקיילקס, שהיתה אז בשליטת אילן בן-דב, עקב המינוף הגבוה והשינויים הרגולטוריים שפגעו בפרטנר. היתה זו האצ'יסון שרכשה תחילה את המניות בחזרה מבן-דב, אך נסוגה מהעסקה בסופו של דבר. כחלק מתנאי העסקה מול הזרים סבן לתוך סקיילקס כ-250 מיליון שקל, העמיד לטובת האצ’יסון ביטחונות בשווי של כ-70 מיליון שקל והעניק לסקיילקס זכות לקבל את הדיבידנדים מפרטנר בגין המניות שרכש, בסכום של עד 115 מיליון שקל. פרטנר לא חילקה דיבידנדים כלל מאז הרכישה.
בעסקה גם סוכם כי סבן ייטול הלוואה של 300 מיליון דולר שהיתה אמורה להיפרע ב-2014 על ידי סקיילקס. האצ’יסון קיבלה כביטחונות את מלוא האחזקה של סבן בפרטנר. ההלוואה מהאצ'יסון היתה עבור סבן סוג של מימון אמצעי שליטה, נושאת ריבית שנתית של כ-2% בלבד, לעומת ריביות צמודות מדד של לפחות 4%־5% שהיו נהוגות בבנקים באותה תקופה.
בסך הכל העמיד סבן לצורך העסקה הון עצמי של כ-150 מיליון דולר לצד הזרמת הון לתוך החברה וריביות שונות ששולמו לאורך השנים. שווי השוק של מניות פרטנר שבהן מחזיק סבן מגיע לכ-750 מיליון שקל - שווי המגלם לסבן הפסד של כ-175 מיליון דולר.
מכיוון שההלוואה להאצ'יסון הנה מסוג נון ריקורס (הבטוחות הן המניות של פרטנר), סבן צפוי לבחור בחלופה של ויתור על פירעון ההלוואה, וכך השליטה בפרטנר חוזרת להאצ'יסון.
האצ'יסון מממשת רווחים של 7 מיליארד שקל בפרטנר
סבן שפרטנר מהווה חלק קטן מפורטפוליו חובק עולם של עסקי נדל"ן ובידור, יוצא כאן בהפסד. זאת בשונה לחלוטין מתשואה של 300% שרשם בעסקת בזק עם קרן איפקס ומורי ארקין בארבע שנים של השקעה בבזק. סבן רשם אז רווח של 2.2 מיליארד שקל במסגרת רווח של 5 מיליארד שקל של הקבוצה שרכשה את בזק מידי המדינה ב-2005 ומכרה אותה ב-2009.אמנם ההשקעה של סבן לא הצליחה, אבל בניגוד למצבם של טייקונים אחרים שנעלמו לאחרונה מהשוק, סבן וקבוצתו לא חשופים לחוב כלשהו לגופים פיננסים בארץ או בחו״ל כנגד השקעתה, לא מבצעת תספורת, והיא היחידה הנושאת בכל ההפסד המוערך ב-175 מיליון דולר.
חיים סבן ניהל בשנה האחרונה מגעים להסכמות מול האצ'יסון על הארכת הסכם ההלוואה, קיבל בהסכמה דחיה בתשלום ריביות, והזרים הון לחברה שמחזיקה בפרטנר כדי לעמוד בתשלומי הריבית, אבל בסופו של דבר החליט לוותר לאחר שלא הגיעה להסכמות על הארכת ההלוואה.
עבור קבוצת האצ'יסון שמחזיקה שלוחה בישראל, שאותה מנהלים עמיקם כהן, לשעבר מנכ״ל פרטנר, ודן אלדר, שהיה בכיר בחברה, זו תהיה חזרה לטריטוריה מוכרת היטב. עמיקם כהן היה המייסד והמנהל הראשון של החברה ואנשי האצ'יסון היו אלה שליוו את הקמת החברה בכל שלביה הראשונים.
האצ'יסון מהונג קונג הקימה כאמור את פרטנר בסוף שנות ה-90 עם משקיעים ישראלים וב-2009 החליטה לממש רווחים אדירים שרשמה בחברה. בתוך 11 שנים הרוויחה האצ'יסון לא פחות משבעה מיליארד שקל בהשקעה של בפרטנר.
האצ'יסון השקיעה בפרטנר כ-200 מיליון דולר בשנת 1998. בתוך שנה היא השיבה לעצמה את מלוא ההשקעה בהנפקה מוצלחת של מניות פרטנר בוול סטריט, זמן קצר לפני המפלה במניות הטכנולוגיה. ב-2004 רכשה האצי'סון ב-600 מיליון שקל את חלקם של שותפים ישראלים בחברה בראשם יורוקום של שאול אלוביץ'.
הרגישות בישראל להחזרת השליטה לחברה סינית
האצ'יסון משכה דיבידנדים של שני מיליארד שקל ומכרה ב-2009 את מניות השליטה ב-5.3 מיליארד שקל לסקיילקס של אילן בן-דב, עסקה שתוך שלוש שנים הביאה את בן-דב להסדר חוב ואילוץ למכור את המניות. ההחלטה למכור את המניות באה מתוך רצון של האצ'יסון לממש את ההשקעה שרשמה רווחים ומתוך הערכות על משבר הצפוי בשוקי התקשורת בעולם ובישראל.האצ'יסון שמרה על נוכחות בישראל בראשות עמיקם כהן ודן אלדר בעיקר בתחום המים. היא מחזיקה במתקני התפלה ובחברות טכנולוגיה. בתחום הטלקום והתשתיות היא פעילה עדיין במדינות רבות בעולם.
יציאתה הצפויה של קבוצת סבן מפרטנר באה דווקא בתקופה שבה החברה בניהולו של יצחק (איציק) בנבנישתי הצליחה לבלוט בנתוניה החיוביים מול המתחרות ולבנות קבוצת תקשורת יציבה ומתקדמת.
להבדיל מבזק ומסלקום החברה לא נאלצה לבצע מחיקות כלשהן והחוב נטו שלה הוא הקטן מבין כל החברות התקשורת, כ-965 מיליון שקל מול כ-2.5 מיליארד שקל לסלקום וכשבעה מיליארד שקל לבזק.
כמו כל חברות הסלולר הגדולות גם פרטנר סובלת מתהליך מתמשך של שחיקת הכנסות בתחום הסלולרי עקב התגברות התחרות והורדות המחירים על ידי המפעילות הווירטואליות. החברה מנסה להתגבר על השחיקה באמצעות הרחבת הפעילויות למגזרים נוספים ביניהם המגזר הקווי והטלוויזיה כשבמיגזר הקווי היא מספקת שירותי אינטרנט על גבי תשתיות בזק ושירותי טלוויזיה על בסיס סיבים אופטיים.
בסוף הרבעון השני דיווחה החברה על 480 אלף משקי בית המחוברים לרשת הסיבים שלה ועל גידול של 19 אלף לקוחות המחוברים לשירותי הטלויזיה שלה, ל־160 אלף. הרווח של פרטנר בחצי השנה הראשונה של 2019 צנח ל-3.5 מיליון שקל בלבד לעומת 56 מיליון שקל ב-2018 כולה.
העברת השליטה מחדש לידי קבוצת האצ'יסון תהיה כפופה לאישורים רגולטוריים בישראל, כאשר צפויה רגישות מיוחדת לבדיקת הזיקה בין החברה ובעל השליטה בה, לי קא שינג, לשלטונות סין. זאת על רקע הרגישות הקיימת במערב למעורבות סינית בתשתיות תקשורת ברחבי העולם. בשנה האחרונה נתונה ישראל ללחץ אמריקאי סמוי להקטין את המעורבות הסינית בבעלות על תשתיות בישראל והשקעות מהותיות, כחלק ממלחמת המכסים והסחר שהוא מנהל עם סין בשנים האחרונות. ישראל אמנם פועלת להידוק קשריה עם סין, אבל לאחרונה החלה הממשלה לפקח בצורה הדוקה יותר על המעורבות הסינית בתשתיות אלה בשל התקופה הרגישה. למרות זאת, נראה כי האצ'יסון מעוניינת לקבל לידיה את השליטה בחברה, וכי עמיקם כהן ודן אלדר צפויים לחזור ולקבל את מפתחות הניהול שלה, בניסיון לבצע עוד סיבוב רווחים עבור תאגיד האצ'יסון.