נפל בביה"ח ומת - המדינה תפצה בכמיליון ש'
ביהמ"ש קבע כי הצוות ברמב"ם התרשל כשלא דאג להשגחה ראויה על מאושפז, למרות הסיכון הגבוה לדימום מוחי בהיותו מטופל במדללי דם
משרד הבריאות ישלם יותר ממיליון שקל
עקב רשלנות בהשגחה ובטיפול בחולה, שנפל ומת בבית החולים רמב"ם, שם היה מאושפז. שופט השלום ברמלה מנחם מזרחי מתח ביקורת חריפה על התנהלות הצוות הרפואי, וקבע שמשפחת המנוח תפוצה בכמיליון שקל.
ב-2017 הגישה אלמנתו תביעת רשלנות רפואית בשמה ובשם עיזבונו נגד משרד הבריאות כבעליו של בית החולים. בתביעה הועלו טענות כנגד התנהלות הצוות הרפואי בשני שלבים: בשלב בו אושפז המנוח והוגדר כבעל סיכון גבוה לנפילה ולמרות זאת לא היה נתון להשגחה מתאימה, ובשלב שלאחר הנפילה שבה לא טרחו לזרז את בדיקת ההדמיה מה שעיכב את כניסתו לניתוח.
המנוח אושפז בדצמבר 2013 בעקבות קשיי נשימה ובלבול וטופל במדללי דם. במסמכים הרפואיים בעניינו נכתב במפורש כי בשל מצבו הלא יציב הוא בעל סיכון גבוה לנפילה. ואכן, יומיים לאחר שאושפז הוא נפל בדרכו לשירותים. הרופאה התורנית הזמינה בדיקת CT אך לקח יותר משעתיים עד שהמנוח עבר אותה והתגלה אצלו הדימום המוחי. בשלב זה הוא הועבר לניתוח דחוף אך הוא מת כמה שעות לאחריו.
רפואה משפטית
"הדסה" תפצה הורים בעקבות הפלת תאומים
עו"ד טל לביא | פסקדין
בני הזוג הפסיקו היריון עקב ממצאים חמורים. שופטת קבעה שביה"ח התרשל כשהבטיח להם להעביר להם את הנפלים לקבורה, אולם הם "נעלמו"
משרד הבריאות טען שהטיפול במנוח היה מקצועי לאורך כל הדרך. נטען כי למרות סיווגו, בפועל סכנת נפילת המנוח לא הייתה כה גבוהה שכן היה עצמאי ובהכרה מלאה. מה גם האחריות מוטלת על כתפי המשפחה, שלא השגיחה עליו כמו שצריך.
עוד נטען כי בדיקת ה-CT הוזמנה מיד לאחר הנפילה, אך כחצי שעה לאחר מכן מצבו של המנוח הידרדר ובוצעה בו החייאה כך שהיה זה בלתי אפשרי לבצע אותה בשלב זה.
אבל השופט מנחם מזרחי דחה את טיעוני משרד הבריאות, ומתח ביקורת חריפה על ההתנהלות של הצוות הרפואי. הוא הבהיר שאינו מקבל את ניסיון ההתנערות של משרד הבריאות מסיווג סיכון הנפילה של המנוח, וכי במקרה הנוכחי על הצוות היה להשגיח עליו שבעתיים לנוכח העובדה שטופל בנוגדי קרישה המעלים משמעותית את הסיכון לדימום מוחי ומוות עקב נפילה.
השופט קבע כי הצוות צריך היה לנקוט את כל האמצעים האפשריים כדי למזער את הסיכון לנפילה, ובכלל זה לקשור את החולה ולהעניק לו עזרה בכל פעולה בסיסית. הוא דחה את הניסיון להטיל את האחריות על שכם בני המשפחה, שלא עודכנו כי המנוח נמצא בסכנה גבוהה לנפילה, ושנפילה עלולה לסכן את חייו.
השופט הוסיף כי הכשל הרשלני המשיך גם בשלב שלאחר הנפילה שכן העיכוב המיותר בבדיקת ה-CT מנע גילוי מוקדם של הדימום, מה שיכול היה להציל את חיי המנוח.
לפיכך נקבע כי רשלנות הצוות הרפואי הביאה למותו של המנוח, ומשרד הבריאות צריך לשלם על הנזקים שנגרמו לו ולאלמנתו ובהם כאב וסבל, אובדן חיים, הפסדי הכנסה ואובדן שירותי בעל. סכום הפיצוי הכולל הועמד על 850,056 שקל ויתווספו לו 198,912 שקל עבור שכר טרחת עורך דין ו-23,400 שקל עבור הוצאות משפט.
מבית החולים רמב"ם נמסר בתגובה: "פסק הדין התקבל אצלנו לאחרונה ואנו לומדים אותו. צר לנו על מותו של המטופל. אנו סבורים כי הצוות קיבל החלטות נכונות במקרה הזה - המטופל היה עצמאי ונפל בעת שהלך בכוחות עצמו, ולאורך כל האירוע היה בהשגחה צמודה של הצוות הרפואי. הבירור והטיפול שקיבל ניתנו במהירות שהלמה את מצבו הרפואי. בית החולים בוחן את האפשרות להגשת ערעור".
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ התובעים: עו"ד מאור גלבוע
- ב"כ משרד הבריאות: עו"ד אמיר כצנלסון
- עו"ד אייל בן ישי עוסק ברשלנות רפואית
- הכותב לא ייצג בתיק
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד אייל בן ישי
צילום: ליאור גולדברג
מומלצים