חמוץ במיוחד: גל ההתייקרויות הגיע ללימונים
לא רק המזון המעובד מתייקר: מחסור חמור בלימונים הביא לזינוק של עשרות אחוזים במחירם, ובחלק מהרשתות הם נמכרים ב-19 שקל לק"ג. החקלאים: אנחנו שבויים בידיים של רשתות השיווק
מחסור בלימונים הביא לזינוק חד במחירם בשווקים וברשתות המזון. אצל ירקנים מצאנו לימונים ב-17.90 שקל לק"ג, בטיב טעם ב-18.90 שקל ברוב הסניפים וגם ברוב רשתות הדיסקאונט המחירים זינקו ל-9.90 עד 12.90 שקלים. בסניפי הרשתות במרכזי הערים נמכר קילו ב-11.90-14.90 שקל לעומת 5-7 שקלים לק"ג לפני מספר שבועות.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הרשתות גוזרות קופון? הפירות יקרים גם ישירות מהחקלאי
התייקרות הפירות והירקות: "המחירים בשמיים - צריך לשקול היטב מה לקנות"
מאז המחאה החברתית מחירי הפירות זינקו ב-70%
מה הסיבה לזינוק במחיר הלימון? טל עמית, חקלאי מכרמי יוסף שמגדל הדרים וזיתים, תולה זאת במזג האוויר: "בשבוע האחרון של מאי היו שלושה ימים רצופים של שרב עם רוחות מזרחיות חזקות ולחות נמוכה וטמפרטורה של 40 מעלות. הלימונים היו אז צעירים מאוד, ויותר מ-50% מהיבול נשמד. עכשיו יש מחסור בשוק, וכשיש מחסור - המחירים עולים". עמית מוסיף שפירות ההדר האחרים לא נפגעו באותה מידה. "יש פגיעה קלה בקלמנטינות אבל בתפוזים ובאשכוליות אין בעיה בכלל. הלימון רגיש יותר".
מבדיקה באתר משרד החקלאות עולה כי המחיר הסיטונאי של ק"ג לימונים עמד ביום חמישי האחרון על שישה שקלים לסוג א' ו-8.80 שקלים ללימון מובחר, כשב-24 באוקטובר לפני כשנה המחיר עמד על 3.20 שקלים ו-4.90 שקלים בהתאם. כלומר: זינוק של כ-85% במחיר.
מדובר במחירים שסיטונאים גובים ולא במחירים שהחקלאי גובה, כשלעיתים קרובות הסיטונאי הוא גם הקמעונאי. עמית טוען שהחקלאים לא מקבלים בימים אלה יותר מ-4.5־5 שקלים לק"ג. "החקלאים לא אחראים לזה שיש קמעונאים שגובים 19־10 שקלים לק"ג. החקלאי שבוי בידיים של הרשתות שהן הלקוחות הגדולים שלו. הקמעונאים קובעים את המחיר הסופי הגבוה, למרות שבלימון אין הרבה פחת. אין שום סיבה לקחת פי שלושה ממחיר הקנייה כי לימון נשמר יפה מאוד במקררים. הקמעונאים יכלו לקחת מחיר הגון, אבל לחלקם יש עיניים גדולות אז כולם מתעוררים ושואלים למה המחיר עלה".
כמה אתה מקבל בימים רגילים?
עמית: "מחיר נאה למגדל, כשיש לו יבול נורמלי, נע בין 1.75 שקלים ל-.5 שקלים לק"ג. הסכום הזה מקיים את החקלאי ואף יכול לשים את הלימון על המדף במחיר סביר של 6־7 שקלים לק"ג, וכולם שמחים. זה המצב הנורמלי, אבל אנחנו במצב לא נורמלי. כרגע, מי שיש לו יבול מלא כמובן חוגג. מי שיש לו חצי טונה מדונם, או שלושת רבעי טונה מדונם, מצליח בקושי לקיים את עצמו במחיר הזה".
המחסור החל בקיץ ומאז המחיר רק מטפס. ברוב הרשתות המחיר קפץ מאוגוסט ב-15%-25%. ברשת יוחננוף, למשל, המחיר באוגוסט היה 7.90 שקלים לק"ג וכעת הוא 9.90 שקלים לק"ג. בסטופ מרקט המחיר עלה מ-10.90 באוגוסט ל-12.90 שקלים כעת.
ואיפה בכל זאת מוכרים לימון בזול? אם אתם רוצים לקנות במחירים הכי נמוכים בארץ לכו לסניפי רמי לוי בגבעת שאול, שם תמצאו לימונים ב-3.90 שקלים לק"ג. גם בסניפי הרשתות הגדולות בתלפיות בירושלים יש לימונים בזול. אושר עד, רמי לוי ושופרסל מוכרות שם ק"ג לימון ב־4.90 שקלים בלבד, בעוד בשאר סניפי הרשתות הללו המחיר עומד בדרך כלל על 9.90 שקלים. עם זאת, גם בתלפיות היתה התייקרות: באוגוסט נמכרו הלימונים בסניף רמי לוי ב־3.50 שקלים לק"ג, וכעת המחיר גבוה ב-40%.
צריכת הלימון בארץ נחשבת מהגבוהות בעולם: 8 ק"ג לאדם לשנה. 70% מהלימונים בישראל גדלים מקו אשקלון דרומה, ולפני עשור נכנסו לארץ זנים סתוויים שגדלים בין היתר במישור החוף, בעמק יזרעאל ובגליל התחתון.
ומה עם יבוא? ישראל לא מייבאת פירות הדר, בעיקר כדי למנוע תחרות עם המגדלים המקומיים שתחסל את הענף, אך יש גם סיבות נוספות, כמו החשש מכניסה לארץ של מחלות קטלניות לעצי הפרי, שמגיעות עם הפירות המיובאים.