שתף קטע נבחר
 

המכרז שנועד להביא לראשל"צ את הבנקים

עיריית ראשון לציון מציעה למכירה 60 דונם במערב העיר לגופים פיננסיים בלבד במטרה למשוך את אחד משני הבנקים הגדולים. המחיר: החל מ-310 מיליון שקל

האם מתחם האלף במערב ראשון לציון יהפוך למרכז הפיננסים של ישראל? מכרז ענק שצפוי להיסגר ב-11 בנובמבר מלמד כי זו לפחות שאיפתה של עיריית ראשון לציון. על פי תנאי המכרז שפרסמה, לרכישת הזכויות במגרש שבבעלותה שגודלו 60 דונם, ההתמודדות מוגבלת רק לחברות המוגדרות כגוף פיננסי על פי חוק בנק ישראל, כלומר בנקים, חברות ביטוח או בתי השקעות.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

5 שנים לוועדה המהירה לבנייה: הרבה הכרזות, מעט בנייה

מתחם שרונה: 2 מגדלים בני 40 קומות יוקמו בעלות של 715 מיליון שקל

כך הפכה ראשל"צ מבירת הקניונים למרכז התעסוקה הישראלי

 

בשטח זכויות בנייה בהיקף של 350 אלף מ"ר, בגובה של עד 19 קומות מעל הקרקע ועוד חניון תת קרקעי בהיקף של 220 אלף מ"ר.

מתחם האלף. במכרז על רכישת השטח יכולים להתמודד רק גופים פיננסיים (צילום: אוראל כהן)
מתחם האלף. במכרז על רכישת השטח יכולים להתמודד רק גופים פיננסיים(צילום: אוראל כהן)
 

המהלך בא לאחר שלפני שלוש שנים רכשה קבוצת דיסקונט מגרש בגודל של 21 דונם במתחם בתמורה ל-105 מיליון שקל, וכעת היא בונה בו קמפוס שאליו תעביר חלק גדול מיחידות המטה של הבנק, של מרכנתיל דיסקונט, ושל חברת כרטיסי האשראי ויזה כאל.

 

בסך הכל כולל המתחם זכויות בנייה בהיקף של מיליון מ"ר. עד כה שווקו במתחם חמישה מתחמים לבניית 320 אלף מ"ר בסך הכל, והמגרש שעומד כעת למכרז הוא הגדול והמשמעותי במתחם. מלבד דיסקונט רכשו עד כה מגרשים שם גם החברות פרשקובסקי ואמות, שמכרו מחצית מהפרויקט לחברת הביטוח מגדל, וכן רוגובין וקרן Jtlv2.

 

למעשה אין בישראל כיום אף פרויקט משרדים בשטח בנוי שכזה. לשם המחשה: השטח הבנוי של שלושת המגדלים של עזריאלי בתל אביב גם יחד הוא 200 אלף מ"ר. גם המחיר שמציבה העירייה גבוה: מחיר המינימום הוא 310 מיליון שקל.

 

לאומי והפועלים נחשבים למועמדים טבעיים

תנאי המכרז מלמדים כי בראשון לציון מבקשים למשוך לפחות עוד גוף פיננסי גדול אחד ולשכנע אותו להקים במתחם את מטהו. על פי התנאים לא רק שבמכרז יכולים להתמודד רק גופים פיננסיים, אלא שהם מחייבים בנייה של לפחות מחצית מהיקף זכויות הבנייה תוך שמונה שנים, כאשר 50 אלף מ"ר מיועדים לשימוש עצמי של אותו גוף פיננסי - כלומר המכרז מיועד לגוף שמתכננן להקים מטה חדש וגדול במיוחד תוך שנים בודדות. על פי תנאי המכרז החברה הזוכה תוכל למכור לעירייה בחזרה עד 100 אלף מ"ר, ואת שאר השטח הבנוי תוכל להשכיר.

 

שטח הבנייה העצום המיועד לשימוש עצמי והמחיר הגבוה גורמים לענף הנדל"ן להפנות עיניים לבנק לאומי ובנק הפועלים שנחשבים למועמדים טבעיים למכרז זה: שני הבנקים פועלים להוצאת המטות שלהם מתל אביב, וכל אחד מהם מעסיק מעל 11 אלף עובדים.

הדמיית מתחם האלף (באדיבו עיריית ראשון לציון) (באדיבו עיריית ראשון לציון)
הדמיית מתחם האלף(באדיבו עיריית ראשון לציון)
 

ב-2017 מכר בנק לאומי את הסניף המרכזי ברחוב הרצל בתל אביב לחברות אקרו נדלן וישראל קנדה תמורת 277 מיליון שקל. עם זאת ביוני השנה דיווח הבנק כי יעביר את משרדי המטה למתחם קש"ב בלוד.

 

גם הפועלים ההחליט על העתקת המטה ממשכנו ברחובות רוטשילד ויהודה הלוי בתל אביב לפרברים, ובספטמבר נחשפו מגעים בין הבנק לבין חברת תדהר לשכירת שליש ממגדל משרדים שבונה החברה בגבעתיים. עם זאת, ככל הידוע המכרז שברסמה עיריית ראשון לציון מעורר עניין גם בקרב מוסדות פיננסיים לא ישראליים.

 

גם חברת הביטוח הפניקס תתמודד?

גורמים בענף העריכו  כי גם חברת הביטוח הפניקס תתמודד במכרז. כיום שוכן מטה החברה בבית הוורד בגבעתיים, על שטח של כמעט 20 אלף מ”ר וב-2015 העריכה הפניקס כי שוויו 300 מיליון שקל.

 

החברה תוכל לרכז משרדים שלה מבית הוורד ובניינים אחרים לבניין החדש בראשון לציון. ברקע יציאת המוסדות הפיננסיים מתל אביב מתחוללת מלחמת ארנונה, שהגיעה לשיאה בתחילת השנה כאשר צו הארנונה של תל אביב ל-2020 העניק הנחה בארנונה שישלמו הבנקים והושווה לזה שהם נדרשים לשלם במתחם האלף - 477 שקל למ"ר לשנה.

 

גם המוטיבציה של הפועלים למשא ומתן עם תדהר היתה מרכיב בהחלטה של מועצת העיר גבעתיים להשוות את תעריף הארנונה שתשלם הנהלת הבנק אם תשכור משרדים שם בשטח של יותר מ־30 אלף מ"ר. אך צו הארנונה המעודכן טרם אושר במשרד הפנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוראל כהן
מתחם האלף בראשון לציון
צילום: אוראל כהן
מומלצים