סערה בדוכן עגבניות: איך נזהה עגבנייה ישראלית?
רוצים להקפיד לרכוש תוצרת הארץ? אחרי הפרסום על כך שעגבניות טורקיות מציפות את צה"ל, הוציא משרד החקלאות מדריך לצרכן שרוצה לרכוש רק כחול לבן. במשרד מבהירים: הבחירה אם לקנות ייצור מקומי או לא - בידי הצרכן
עגבנייה פטריוטית: אחרי הסערה הציבורית סביב חשיפת "ממון" ו-ynet על העגבניות הטורקיות שהציפו את בסיסי צה"ל, הוציא משרד החקלאות מדריך שיעזור לצרכן לזהות האם העגבניה שהוא רוכש היא מתוצרת הארץ. זאת לאחר שבעקבות הפרסום, הודיע משרד הביטחון כי העגבניות הישראליות שבו לבסיסים.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
עוד מכה לחקלאים: בצה"ל אוכלים עגבניות מטורקיה
מחירי העגבניות בשמיים: המדינה שוקלת יבוא ללא מכס
מחירי המלפפונים זינקו, העגבניות במצב רע
אז כיצד תוכלו לדעת מאין הגיעה העגבנייה? לפי משרד החקלאות, עגבנייה עם עוקץ (העלים הירוקים שמחברים את העגבנייה לשיח) - היא עגבנייה שנקטפה וגודלה בישראל. זאת משום שעגבניות מיובאות לארץ ללא עוקץ, במטרה לשלול את האפשרות של כניסת מזיקים ונגעים לישראל על גבי הפירות והירקות. למעשה, היבואנים נדרשים להסיר את העוקץ טרם היבוא משום שבעוקץ מסתתרים מזיקי העגבנייה.
במשרד החקלאות מבהירים כי לא ניתן לחסום יבוא של תוצרת חקלאית לישראל, עליה משלם היבואן את מלוא המכס - במצב שבו אנחנו מייצאים לאותה מדינה מוצרים מהארץ. המשרד מדגיש כי יבוא של פירות וירקות ברובו (למעט מכסות פטורות ממכס שניתנות כשיש מחסור בארץ), מתנהל לפי עקרונות השוק החופשי, ולכן כל יבואן יכול לייבא כל כמות שירצה, כל עוד הוא משלם מכס. הבחירה אם לקנות עגבנייה מיובאת או לא - בידי בצרכן.
רשתות השיווק מייבאות בעצמן עגבניות טורקיות לצד העגבניות שמייבאים יבואנים המתמחים בנושא, מסיבות של כדאיות כלכלית בלבד. זאת משום שלרוב מחירה של העגבנייה מטורקיה נמוך ממחירה של העגבנייה הישראלית, שכן כוח העבודה הטורקי זול בהרבה מזה הישראלי, וכך גם עלויות הגידול - מה שמותיר בידי הרשתות והיבואנים הישראלים רווח גדול יותר.
מאידך, בארץ המגדלים עובדים תחת תקנים מחמירים בנוגע לאיכות מי ההשקייה של הגידולים, כמות חומרי ההדברה המותרת ותקנות איכות נוספות, בעוד שלצרכן אין שום מידע לגבי דרך הגידול של העגבנייה הטורקית - באיזה מים השקו אותה וכמה ריסוס היא קיבלה.
גידול גם ביבוא עגבניות שרי
הסערה החלה לאחר פרסום תלונות לפיהן גדלה כמות העגבניות המיובאות מטורקיה - ולכן החיילים צורכים עגבניות טורקיות. התוצרת הטרייה הגיעה לצה"ל מספק מרכזי אחד, חברת ביכורי שדה דרום, שזכתה במכרז לאספקת הפירות והירקות לצה"ל.
לצד הגידול ביבוא עגבניות, חל גידול ביבוא עגבניות שרי הנחשבות יוקרתיות יותר. חלק מהמגדלים - שנפגעו ממדיניות שר האוצר, משה כחלון, בנושא יבוא תוצרת חקלאית - עבר לגדל עגבניות שרי, שמחירן גבוה יותר אבל היבוא שלהן היה פחות נפוץ. כעת השתנה המצב, וגם אותן מייבאים בכמויות. יצוין כי מדי שנה משווקות בישראל כ-180 אלף טון עגבניות טריות, מהן כ-20 אלף טון עגבניות שרי.
לדברי אילן שבע, מבעלי ביכורי שדה דרום, ספקית הירקות והפירות של צה"ל, "אנחנו מספקים כעת רק עגבניות מקומיות, כי המחסור בהן נגמר". עם זאת, מגדלי העגבניות ומועצת הצמחים טענו שאין מחסור בעגבניות ורמזו כי היבוא מטורקיה מקורו בשיקולי כדאיות כלכלית, במיוחד על רקע התרסקות המטבע במדינה. את העגבנייה מטורקיה - הנמכרת גם ברשתות השיווק, שחלקן אף מייבאות אותה בעצמן - ניתן לזהות בכך שאין לה העוקץ הירוק הצמוד לפרי.
הפרסום גרר תגובות רבות, בהן טור דעה של השף אייל שני באולפן שישי, בו טען שהמדינה צריכה לשאוף ל"ביטחון מזון" ושמדובר בנושא תרבותי. חברי השדולה החקלאית בכנסת - חה"כ עמר בר לב, רם שפע ואלון שוסטר - פנו למנכ"ל משרד הביטחון בטענה כי "בעקבות ההחלטה התמוהה של צה"ל לקנות עגבניות מטורקיה, אנחנו מבקשים הבהרות למהלך". בפנייה נכתב, בין היתר, כי "מדובר בפגיעה באינטרס הלאומי של שמירה על החקלאות המקומית המספקת לנו ביטחון מזון".
הדיווח גרם למבוכה במשרד הביטחון, האמון על הרכש לצה"ל, ולביצוע בירורים. בהסכם עם הספקית אמנם יש פסקה לפיה יש לתת עדיפות לתוצרת הארץ, אך הפיקוח על הנושא, בשאלה אם באמת קיים מחסור בעגבניות שמצריך יבוא, רופף. בדיון בין נציגי משרד הביטחון, הספקית ומגדלי עגבניות שרי מאזור פתחת ניצנה בגבול עזה, שהתקיים כדי לדון באפשרות לספק עגבניות שרי מקומיות לצה"ל ישירות מהמגדלים, הוצע כי המגדלים יבטיחו הצעת מחיר מחד, ומשרד הביטחון וביכורי שדה יבטיחו לרכוש את הסחורה מאידך.