שתף קטע נבחר

המדינה יכולה להתערב בתמחור החלב, אבל לא להכריח לייצר

בהיעדר חוק המחייב מחלבות לייצר, על הרגולטור לגלות אחריות לקיום תנאים נאותים וכדאיים גם ליצרנים, ואם צריך לעדכן את המחיר המפוקח. המטרה ברורה: להבטיח שמוצרי מזון מפוקחים יהיו תמיד נגישים לצרכנים, ושתנובה לא תיוותר לבדה על המדף. פרשנות

פיקוח מחירים הוא מנגנון רגולציה הקובע מחיר מרבי למוצרים, ומבטיח מחיר הוגן ויציב לצרכנים - והכנסת מינימום ליצרנים. אחרי מחאת הקוטג' ב-2011 החזירה המדינה לפיקוח מוצרי חלב נוספים, כמו שמנת מתוקה וגבינה לבנה, בהם מצאה "רווח חזירי" ליצרניות.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

טרה בוחנת: הפחתה בייצור החלב וצמצום הנחות לרשתות

יותר משתלם מחמאה: טרה תתחיל למכור תחליפי חלב צמחי

מנכ"ל תנובה לשעבר ייעץ למחלבות טרה איך לעבור לרווחיות

 

כך מגלה המדינה אחריות לאספקת סל מזון בסיסי, כדי לדאוג בעיקר לצרכנים חלשים. האבסורד הוא שבעוד שהיא מחייבת את המחלבות לגבות מחירים מפוקחים, היא לא מחייבת אותן לייצר את המוצר המפוקח. כך קרה שלפני כשנה חדלה טרה, בשל אי כדאיות, לייצר חמאה באריזות קטנות ומפוקחות ותרמה למחסור הקיים בחמאה, ללא יכולת של הרגולטור להשפיע על ההחלטה.

 

חלב טרה ()
חלב טרה

כעת טיפסה טרה, שסובלת מהפסדים, עוד שלב ואותתה שתבטל הנחות לרשתות השיווק. סביר שהרשתות לא יסכימו לקבל את תנאיה ולוותר על נתח מרווחיהן, וחלקן אף יענישו אותה בהפסקת שיווק של מוצרים אחרים מתוצרתה - לפני כמה חודשים, בשל סכסוך על תנאי סחר, חדלה יוחננוף למכור את כל מוצרי טרה. עם זאת, בניגוד לעבר, כיום טרה נחושה לצמצם הפסדים, גם אם פירוש הדבר צמצום של ייצור החלב בפיקוח.

 

איך זה שדווקא טרה הקטנה מרימה את נס המרד וטוענת להפסדים, ולא תנובה שמייצרת 67% מחלב השתייה המפוקח? כי טרה מפסידה יותר, לפחות לטענתה: בגלל כוח מיקוח נמוך מזה של תנובה היא נותנת לרשתות הנחות גדולות יותר, כשהנוסחה שקובעת למחלבות את מחיר המוצר המפוקח ושיעור הרווח שלהן ממנו לא כוללת את רכיב ההנחות כ"הוצאה מוכרת".

 

 

בנוסף, עלויות הייצור בנוסחה נקבעו מלכתחילה לפי נתוני תנובה, וטרה טוענת שאצלה עלויות הייצור גבוהות יותר כי היא פחות יעילה ויותר קטנה. זו הסיבה, לפי מקורביה, לכך שהחברה מפסידה על החלב המפוקח, בניגוד לתנובה.

 

אף שכאמור אין חוק האוכף על חברה כלשהי לייצר מוצר מסוים, עדיין הציפייה מהמדינה היא שהרגולטור יעשה הכל כדי להבטיח שמקרה כזה לא יישנה ולא, ירוקן מתוכנו את צו פיקוח המחירים. בהיעדר חוק המחייב מחלבות לייצר, עליו לגלות אחריות לקיום תנאים נאותים וכדאיים גם ליצרנים, לבדוק שוב את הנוסחאות שלא עודכנו שנים, ואם צריך, לעדכן את המחיר המפוקח, או לחלופין לבצע הבחנה בין עלויות של מחלבות קטנות וגדולות.

 

המטרה היא אחת: להבטיח שמוצרי מזון מפוקחים יהיו תמיד נגישים לצרכנים, ושתנובה לא תיוותר לבדה על המדף. ואם בסוף יתגלה שטרה לא מפסידה? יידרש גם למצוא את הדרך לבוא איתה חשבון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: אוהד צויגנברג
חלב בסופרמרקט
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים