מחיר למשתכן, אבל לא בפריפריה
התוכנית אמנם הוארכה בשנה, אבל התקציב הזעום שהוקצה לטובת מענקים וסבסוד עלויות פיתוח בפריפריה יספיק ל-315 דירות בלבד. מאחר שעלות הקרקע בפריפריה נמוכה, ההנחה שהמדינה תוכל להציע תהיה זניחה
הממשלה ביטלה את תוכנית מחיר למשתכן בפריפריה - זו המשמעות המעשית של החלטת הממשלה שהתקבלה ביום שני , וכותרתה הייתה דווקא "הרחבת התוכנית לדיור במחיר מופחת". הסיבה: בהחלטה הוקצה למשרד הבינוי תקציב זעום של 36 מיליון שקל לטובת מענקים לרוכשי דירות וסבסוד של עלויות פיתוח שכונות חדשות בפריפריה.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
מועצת מקרקעי ישראל: התוקף של מחיר למשתכן הוארך בשנה נוספת
מחיר למשתכן: רק 2% מהדירות המוזלות משווקות במגזר הערבי
מחיר למשתכן: לראשונה נסגרה הגרלה הכוללת בתים צמודי קרקע
חישוב של המחלקה הכלכלית בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ מלמד שהתקציב הזה יאפשר למדינה לשווק בפריפריה 315 דירות בלבד במתכונת של מחיר למשתכן. במשרד הבינוי קצת יותר אופטימיים ומעריכים שהתקציב יאפשר לשווק 400 דירות.
הדבר רלוונטי ליישובים באזור אשקלון ודרומה ובסביבת כרמיאל, הגליל התחתון, העמקים ועפולה. כלומר, לאחר שייגמר התקציב לא יהיו עוד מכרזי מחיר למשתכן ביישובים אלה - ותידרש החלטת ממשלה חדשה.
ביקוש נמוך יחסית
בהחלטת הממשלה נכללו שני סעיפים מרכזיים: הארכת תוקף התוכנית בשנה נוספת עד ל-2020, והקצאת תקציב לטובת מענקים לרוכשי דירות וסבסוד מסוים של עלויות פיתוח שכונות חדשות בפריפריה.
חוק הנומרטור, שמחייב כל משרד ממשלתי להצביע על מקור לתקציב שהוא מבקש, הגביל את התקציב שמשרד הבינוי היה יכול לבקש מהממשלה. כמו כן במשרד העריכו כי שיווק 400 דירות בחצי השנה הקרובה יספיק לאור הביקוש הנמוך יחסית.
תקציב המענקים והסבסוד נולד ביולי 2015, בימיה הראשונים של מחיר למשתכן, במטרה לשפר את גובה ההנחות לרכישת דירה בפריפריה. הוא מוענק בערים שבהן מחיר הקרקע לדירה לא גבוה מ-100 אלף שקל.
בתוכנית מחיר למשתכן המדינה מציעה לקבלנים לקנות במכרז קרקע לבניית בנייני מגורים בהנחה. עם השקת התוכנית היה ברור שביישובים רבים בפריפריה מחיר הקרקע מאוד נמוך, כך שההנחה שהמדינה יכולה להציע זניחה. כדי לאפשר לרוכשים בפריפריה ליהנות מדירות מוזלות הוחלט על שני מסלולי מענקים: מענק של 60-40 אלף שקל לכל זכאי וסבסוד עלות פיתוח הקרקע ב-40 אלף שקל לכל דירה, שחברת הבנייה תקבל ותוכל לגלגל חלק מההנחה לרוכשים.
לשם ההמחשה, בסוף דצמבר צפוי להיסגר מכרז לבניית כ-1,200 דירות מחיר למשתכן בקריית ביאליק. על פי חוברת המכרז, מחיר הקרקע הוא בערך 14 אלף שקל לדירה. כיום רוכשי דירה במתחם הזה זכאים למענק, והקבלנים זכאים לסבסוד מסוים. לאחר שייגמר התקציב שהקצתה הממשלה מכרז כזה לא יוכל לצאת לדרך.
ומה עם הגירעון?
החלטת הממשלה לוותה בהחלטה מוקדמת של מועצת מקרקעי ישראל, שהסכימה להאריך את מחיר למשתכן עד סוף 2020. בד בבד ציינה שהסכום המצטבר שתפסיד המדינה בעקבות ההנחות על הקרקע הוא כ-1.1 מיליארד שקל. על רקע החריגה מיעד הגירעון נשאלת השאלה האם הממשלה הבאה תוכל לאפשר את המשך התוכנית.
"החלטת הממשלה על הארכת התוכנית היא, במילים פשוטות, הודעה על סופה של התוכנית", אומר סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, חיים פייגלין. "הממשלה התעלמה מהחלטת מועצת מקרקעי ישראל, לפיה עלות התוכנית לשנה נוספת תעמוד על 1.1 מיליארד שקל. אין שום אזכור לתקצוב בהחלטת הממשלה, ולא בכדי. הממשלה הבאה תיאלץ לבצע קיצוצים גדולים וכואבים בתקציב".
ממשרד האוצר נמסר: "הצעת התקציב עבור מענקי מחיר למשתכן נבנתה בהתאם למגבלות התקציביות. תקצוב נוסף יבחן בהתאם לצורך".