הפחתת המכסים על מוצרי צריכה הוארכה בכחצי שנה
הוראות השעה שניתנו ליבואנים וצרכנים במסגרת תוכנית נטו הוזלות, היו אמורות לפוג עד 31 בדצמבר עוד 12 יום, אבל בשל פיזור הכנסת יוארכו בחצי שנה. מדובר ביבוא ללא מכס של שורה ארוכה של מוצרים, ביניהם מכשירי סלולר, צעצועים, ביגוד לתינוקות, הנעלה, תמרוקים, מוצרי חשמל ואלקטרוניקה
הצרכנים והיבואנים הרוויחו: בשל פיזור הכנסת, יישמר לכחצי שנה הפטור ממכס וממסי קנייה על שורה ארוכה של מוצרי צריכה, ביניהם מכשירי סלולר, מוצרי חשמל ואלקטרוניקה, תמרוקים, צעצועים, ביגוד לתינוקות ופריטי הנעלה. גובה המיסים שבוטלו במסגרת הוראות השעה, שכונו תוכניות "נטו הוזלות", עמד בממוצע על 6%-15%. ההוראות, שהוארכו בתחילת 2019 בשנה, אמורות היו לפוג בעוד 12 יום, ב-31 בדצמבר.
גל התייקרויות בדרך? נטו הוזלות באי ודאות
בעקבות גל ההתייקרויות: כחלון מאריך את הפחתת המכסים
כיוון שפוזרה הכנסת, בהתאם לסעיף 38 לחוק יסוד הכנסת, ההוראות יעמדו בתוקף עד תום שלושה חודשים לתקופת כהונתה של הכנסת הנכנסת. מאחר שככל הנראה תהיה כנסת חדשה במרץ, מדובר בהארכת תוקף של כחצי שנה.
עו"ד שלומי לויה, סמנכ"ל משפט וממשל של איגוד לשכות המסחר, אמר ל-ynet: "יזמנו פנייה לרשות המיסים כדי לוודא מבעוד מועד שכל מערך המחשוב של רשות המיסים מוכן להמשיך את הוראות החוק הקיימות גם במסגרת הזמן החדשה, שכן הכלכלה לא מתנהלת מעכשיו לעכשיו".
לדבריו, "יבואנים, חברות שילוח ועמילי מכס וכל מערך סחר החוץ של מדינת ישראל רצו לדעת כיצד להתנהל. הם מתנהלים לטווח ארוך, לא מהיום למחר. החל לחץ מאוד גדול מבחינת סוכני מכס והיבואנים לדעת איך מתמחרים את המוצרים שלהם. עד לפני שמונה ימים, 11 בדצמבר, לא הייתה בכלל ודאות שלא תהיה ממשלה".
המטרה: להקל על יבואנים בתחרות מול קניות אונליין
מטרת תוכנית נטו הוזלות הייתה להקל על יבואנים בתחרות מול קניות של צרכנים מאתרי אונליין בחו"ל. פורסם כי מבחינת נתוני מדד המחירים לצרכן, בקטגוריות הרלוונטיות אכן נרשמה ירידת מחירים מאז 2018.
כך, למשל, בקטגוריית מוצרי חשמל בידוריים (טלוויזיות, מערכות שמע וכו') נרשמה ירידה של 6.6% במחירים מסוף 2017 ועד יולי האחרון; בתחום ההנעלה ירדו המחירים בקרוב ל-15%; ובקטגוריית הצעצועים ירדו המחירים בקרוב ל-5%. לשם השוואה, באותה התקופה עלה מדד המחירים לצרכן בכ-2%.
כלומר, מתן הפטור אכן תרם לירידת המחירים במוצרים, אך נראה שברוב הפעמים לא גולגלה ההפחתה באופן מלא אל הצרכן. כך או כך, יבואנים איימו שאם יבוטלו הפטורים האלה, מחירי המוצרים האלה יעלו.