שתף קטע נבחר

למרות ההבטחות: רוב הפירות והירקות יסווגו כ"מזון רגיש"

על פי הוראה חדשה של משרד הבריאות, וחרף הצהרות ראשי המשרד בקיץ להחריגם מהרישום של "מזון רגיש", המשלוחים של רוב הירקות והפירות המיובאים יחויבו בבדיקות עם כניסתם לארץ. הסיבה: "ריבוי ממצאים חריגים של שאריות חומרי הדברה"

יוחזרו הבדיקות: לאחר שמשרד הבריאות הכריז בקיץ כי פירות, ירקות ומזון ללא גלוטן הוצאו מרשימת המזון הרגיש, המחויב בבדיקות לפני כניסתו לארץ, כעת מתברר שמינהל המזון במשרד הבריאות החזיר את רוב סוגי הירקות המיובאים וחלק מהפירות לקטגוריית מזון רגיש.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו 

 

הרשתות גוזרות קופון? הפירות יקרים גם ישירות מהחקלאי

התייקרות הפירות והירקות: "המחירים בשמיים - צריך לשקול היטב מה לקנות"

מאז המחאה החברתית מחירי הפירות זינקו ב-70%

 

רפורמת המזון הרגיש, שנכנסה לתוקף לפני כשבועיים, נועדה להסיר את הלחץ והעיכובים שנתקלים בהם יבואני המזון שהוגדר רגיש, בנמלי הארץ, שכן כוח האדם במשרד הבריאות אינו מספיק לכמות הבדיקות שנדרשת. בחודשים האחרונים, במיוחד בתקופת החגים שבהם נגרעו ימי עבודה רבים, נוצר צוואר בקבוק במחסנים בנמלים והצטברו בהם משלוחי מזון מתוצרת טרייה, בעיקר מוצרי חלב ותוצרת חקלאית טרייה, שהמתינו לבדיקות. אורך חיי מדף של פירות וירקות הוא קצר ומחייב שחרור מהיר, כדי לשמור על טריות. אולם בגלל זמן ההמתנה הממושך, חלק מהתוצרת ניזוק או שתוקפו פג ונגרמו הפסדים ליבואנים.

ירקות ופירות צבעוניים (צילום: shutterstock)
ירקות ופירות צבעוניים(צילום: shutterstock)
 

למרות הודעת משרד הבריאות לפני כחודש על שינוי הגישה, בשבוע שעבר הופתעו יבואני הפירות והירקות לקבל מכתב שנשלח אליהם על ידי אלי גורדון, מנהל שירותי המזון הארצי במשרד הבריאות, ובו הוא מודיע להם כי מתוקף סמכותו לחוק הגנה על בריאות הציבור הוא מורה על בדיקות יזומות של משלוחי פירות וירקות בתחנות ההסגר בנמלי ישראל.

  ()
 

לפי המכתב, משלוחים של עגבניות, מלפפונים, פלפלים, קישואים, חצילים, תפוחים, זיתים ואגסים יהיו חייבים בבדיקות כבעבר. "משלוחים אלה ייבדקו לפי נוהל יבוא מזון: הנפקת אישור מוקדם ליבוא מזון רגיש, כתנאי לקבל אישור שחרור סחורה מהנמל", נאמר במכתב. "הוראה זו נועדה לשם מניעת סיכונים לבריאות הציבור בהתבסס על נתונים שיש בידינו ל-24 החודשים שקדמו למתן הוראה זו, ולאור ריבוי ממצאים חריגים של שאריות חומרי הדברה ומזהמים מיקרוביולוגיים, הגבוהים מהרמות המותרות בישראל, בתוצרת הטרייה המיובאת".  
תזכורת: מדוע מייבאים ירקות מחו"ל כשאין מחסור בישראל?    (צילום: רועי עידן)

תזכורת: מדוע מייבאים ירקות מחו"ל כשאין מחסור בישראל?    (צילום: רועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מבחינת הצרכנים, ולאור טענות המשרד כי נמצאו ממצאים חריגים בפירות וירקות מיובאים - רובם מטורקיה - יש היגיון להשאיר את הירקות תחת הגדרת מזון רגיש המצריך פיקוח. עם זאת, נשאלת השאלה למה מלכתחילה הוכרז על הוצאתם של הפירות והירקות מרשימת המזונות הרגישים אם למשרד הבריאות יש נתונים על ממצאים חריגים בירקות ופירות בשנתיים האחרונות. אחת הטענות היא שמדובר היה במס שפתיים כדי לרצות את היבואנים או שמדובר במחלוקת שהתגלתה בתוך המשרד בין אגף המזון, שדורש בדיקות לטובת הצרכן, לבין גורמים אחרים שביקשו להראות את הישגי הרפורמה.

 

גורם ברשתות המזון אמר ל"ממון" ול-ynet: "דרישת משרד הבריאות מובנת לנו. הפתרון הוא באחריות משרד הבריאות להעמיד מספיק כוח אדם כך שהבדיקות ייעשו בפרק זמן סביר. כיום העיכובים גורמים נזק לתוצרת וליבואנים".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "פירות וירקות הוצאו מרשימת המזונות הרגישים. לצד זאת, פירות וירקות מסוימים יידגמו בתחנות ההסגר בהסתמך על סיכונים להימצאות מזהמים וחומרי הדברה. הרשימה תתעדכן אחת לשישה חודשים, בהתאם לממצאים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים