שתף קטע נבחר

בכירי משרד החקלאות: "יבוא חמאה חופשי זה כמו לכרות יד בגלל קוץ באצבע"

הבכירים שלחו מכתב חריף למנכ"ל המשרד ולראשי האוצר בעקבות תמיכתם בפתיחת שוק החמאה ליבוא. טוענים שיש לייעל את חלוקת המכסות ואז יבוא של 6,000 טונות "יספק את צורכי המשק"

הקרב על יבוא החמאה מחריף: סמנכ"לי משרד החקלאות תוקפים רשמית את מנכ"ל משרדם שלמה בן-אליהו ואת משרד האוצר על כוונתם לאשר יבוא חמאה ללא פיקוח על המחיר כפתרון למחסור. במכתב נטען שזה פתרון שמשול ל"הצעה של רופא לכרות יד של מטופל שהתלונן על קוץ באצבעו".

 

כחלון מפר שתיקה מאז החלטת היועמ"ש: "אין סיבה שיהיה מחסור בחמאה"

שר החקלאות יתמוך בפתיחת שוק החמאה לחצי שנה בלבד

האם משבר החמאה יחזיר לתחייה את המרגרינה?

  

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

היות שישראל מתנהלת כבר שנה עם ממשלת מעבר, ההצעה לפתוח את יבוא החמאה היא הוראת שעה שמונחת לפתחו של משרד המשפטים. זה אמור להחליט בקרוב אם מדובר בהצעה על רקע מקצועי או הצעה "פוליטית" שנועדה להיטיב בתקופה שלפני בחירות.

חמאה בחצי חינם   (צילום: ירדנה אזולאי)
חמאה(צילום: ירדנה אזולאי)

רוצים עוד פיקוח

על המכתב החריף, שנשלח בשבוע שעבר, חתומים צביקה כהן ואורי צוק-בר, שניהם סמנכ"לים בכירים במשרד, וכן ד"ר אסף לוי, מנהל אגף בכיר במשרד. לטענתם, יבוא תחת מכסות מגבילות (עד 6,000 טונות) לצד הייצור המקומי "עונה על כל צורכי המשק".

אינפו כלכלה חמאה ()

עוד טענו שהמכרזים למכסות יבוא חמאה פטורות ממכס מציגים כתנאי מחיר מוזל לחמאה, בעוד יבוא חופשי הוא ללא כל פיקוח על המחיר. "המכסות מבטיחות שהצרכן הישראלי ימשיך לקבל את החמאה השולחנית במחיר מוזל", כתבו. כיום ניתן למצוא חמאות מיובאות במחירים של 18-11 שקל ל-200 גרם, לעומת 7.88 שקלים, המחיר המפוקח.

 

אזהרה נוספת של הכותבים היא שיבוא החמאה החופשי יפגע במשק החלב. לטענתם, יש מיליוני ליטרים של חלב שהשומן שלהם משמש לייצור החמאה, והשימוש בהם יתייתר. בכירים בענף סיפרו בעבר ל-ynet ו"ידיעות אחרונות" על בעיה הפוכה: מאחר שהצורך של המחלבות הוא בעיקר בשומן, החלב עצמו מיובש לאבקת חלב - ואלפי טונות כאלה הצטברו אצל היצרניות ללא דורש.

 

"חלוקה לא יעילה"

במכתב נטען שהמחסור הוחרף בעקבות מדיניות שגויה של משרד הכלכלה בחלוקת מכסות היבוא: המכסות חולקו למספר רב של יבואנים בכמויות קטנות, כך שלא יכלו לנצל יתרון לגודל כדי להשיג מחירי קנייה נוחים יותר. כמו כן, במכרזים הראשונים מחיר החמאה בעולם היה גבוה יותר מהמחיר שהיבואן הישראלי התבקש למכור בו כתנאי במכרז, ולכן לא הייתה כדאיות ביבוא.

 

נציין שבשבועיים האחרונים יש גידול בייצור החמאה של תנובה, משום שעם כניסת החורף תנובת הפרות עולה ויש יותר חלב. השבוע צפויות להתפרסם תוצאות הזוכים במכרז ליבוא 2,700 טונות חמאה.  

 

תזכורת: מבחן טעימות חמאה    (צילום: אורי דוידוביץ')

תזכורת: מבחן טעימות חמאה    (צילום: אורי דוידוביץ')

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים