שתף קטע נבחר
 

40 הרוגים בתאונות עבודה ב-2019 - המספר הגבוה מאז 2010

בדו"ח של מינהל הבטיחות מטילים אנשי משרד העבודה את האחריות על הקבלנים ומסבירים כי היקפי הבנייה עלו ולכן גם מספר הפועלים הפצועים וההרוגים; קרוב ל-60% נהרגו באתרים של חברות קבלניות עם הסיווג הגבוה ביותר; בין חברות הבנייה שצוינו לשלילה בדו"ח: רמי שבירו, שיכון ובינוי, אלקטרה בנייה, אשטרום, דונה ועוד

מספר התאונות בשנת 2019 הוא הגבוה ביותר מאז 2010. כך עולה מדו"ח של מינהל הבטיחות במשרד העבודה והרווחה שהוצג היום (ה') לסיכום השנה. לפי הדו"ח, שנת 2019 הסתיימה עם 40 פועלים הרוגים, זאת לעומת 34 ב-2018. השנה היחידה שהתקרבה להיקף ההרוגים העצום בשנה שחלפה הייתה 2011 שבה היתה קפיצה משמעותית בהיקף התאונות והיא נחשבה לחריגה. בשנת 2010 לעומת זאת היקף ההרוגים בתאונות בנייה עמד על 23.

 

יצרנית המנוף שקרס ביבנה הזהירה, אך בארץ התעלמו

הקטל בענף הבנייה: במשרד העבודה מודים - "המציאות באתרים מורכבת"

המחירים זינקו, התאונות הקטלניות התרבו: סיכום עשור בנדל"ן

 

יש לציין בהקשר זה, כי 40 הרוגים הוא המספר הרשמי של משרד העבודה, אך גופים אשר אינם בחסות המדינה כמו ארגון קו לעובד טוענים למספר גבוה יותר של 47 הרוגים. הסיבה לכך היא שבמשרד העבודה טוענים כי חלק מהתאונות שהתרחשו, גם אם הן קשורות לתחום הבנייה והשיפוצים אינן תאונות בנייה גרידא.

קריסה מנוף אתר בנייה יבנה (צילום: אבי מועלם)
קריסת המנוף באתר בנייה ביבנה(צילום: אבי מועלם)

במשרד העבודה לא מקלים ראש במספר ההרוגים ואף מסבירים באריכות על פעולות שננקטו ופעולות שבהן יש לנקוט בעתיד, אך בד בבד הם גם מספקים פילוחים שונים למספרים, ותולים את הגידול במספר התאונות הקטלניות בהגדלת היקפי הבנייה ובמקביל הגדלת מספר הפועלים בענף. יחד עם זאת, גם כאשר בוחנים את מספר ההרוגים ביחס למספר המועסקים ניתן לראות כי 2019 היא שנה קשה ורק השנים 2011 ו-2012 היו קשות ממנה.

 

רוב הפועלים נהרגו כתוצאה מנפילה מגובה

עוד עולה מהדו"ח, כי מתוך 34 תאונות העבודה שהתרחשו ב-2019 באתרי הבנייה 19 עובדים נהרגו כתוצאה מנפילה מגובה, 11 נהרגו כתוצאה מהתמוטטות מתקן או קריסת קירות עליהם, 6 נהרגו מפגיעת חפץ נופל, וב-2 תאונות נהרגו עובדים מהתחשמלות. נפילה מגובה היא גם הסיבה המרכזית לתאונות הקטלניות בענף הבינוי בשלוש השנים האחרונות (46 מקרים מתוך 104). בעוד שב-2017 חלקו של גורם זה היה 40% מכלל התאונות בענף, ב-2018 44%, עלה ב-2019 ל-48%.

  

במשרד העבודה מטילים את האחריות לבטיחותם של העובדים באתרי הבנייה בראש ובראשונה על החברות הקבלניות המבצעות את הבנייה. חברות הבנייה שבלטו לשלילה בהיקף תאונות העבודה הקטלניות שהתרחשו באתרים שלהן בשנים 2019-2017 הן רמי שבירו ונאות שמיר בע"מ, אלקטרה בניה בע"מ,שיכון ובינוי - סולל בונה - תשתיות (פתוח וכבישים) בע"מ, אשטרום הנדסה ובניה בע"מ, אשכול פרוייקטים (ש.ר.ד) בע"מ, דונה חברה להנדסה ובנין בע"מ, ש.שטרית בע"מ, ות.ע.ן עבודות עפר בע"מ.

 

בכל האתרים האלה נהרגו מעל ל-2 עובדים. עוד נמצא, כי חלקן של החברות הגדולות היה משמעותי בהיקף התאונות הקטלניות שהתרחשו באתרים שלהן, 58% מההרוגים בתאונות עבודה קטלניות ב-2019 מצאו את מותם באתרי בנייה של חברות קבלניות בעלות הסיווג הגבוה ביותר במרשם הקבלנים של משרד השיכון. 

 

הענף הקטלני ביותר

ענף הבנייה הוא גם הקטלני ביותר מכלל הענפים במשק. 48% מהעובדים שנהרגו בתאונות עבודה ב-2019 הם בענף הבינוי (40 עובדים), בעוד ש-52% נהרגו במהלך עבודות יצרניות אחרות (44 עובדים): 19 עובדים נהרגו בענפי השירותים והמסחר, 17 עובדים נהרגו בענפי התעשייה, ו-8 עובדים נהרגו בענפי החקלאות.

 

במינהל הבטיחות פירטו שורה של צעדים שבהם נקטו במהלך השנה האחרונה, גם אם בשטח לא נראה שיפור במספר ההרוגים והפצועים. בין הפעולות שננקטו, הוגדל תקן המפקחים אשר מספרם הגיע ל-60 ובשנת 2020 צפויים להיקלט 15 מפקחים נוספים. לטובת המאבק ברישיונות עגורנאי צריח מזויפים הוקם מאגר ממוחשב בו מופיעים פרטיהם של מפעילי העגורנים המורשים. הוגבלה השתתפות קבלנים עם הפרות בטיחות קודמות במכרזי מדינה (חשכ"ל). חיוב במינוי ממונה בטיחות בכ-200 חברות פעילות המחזיקות בסיווג הגבוה ביותר ג-5. קידום הצעת חוק לחיוב בעוזרי בטיחות באתרי הבנייה בגובה של מעל 7 מטר ושטח של מעל 1,000 מ"ר. הגברת המודעות באמצעות הפעלת "קו חם" ועוד.

  

תזכורת: מכת תאונות העבודה לא פוסקת    (צילום: אלי סגל)

תזכורת: מכת תאונות העבודה לא פוסקת    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ראובן בן שמעון, מייסד הפורום למניעת תאונות עבודה, אמר בעקבות פרסום הדו"ח, כי "הדו"ח השנתי של משרד העבודה מלמד כי ישנה עלייה חדה במספר התאונות הקטלניות, למעשה מספר התאונות הקטלניות הוא הגדול ביותר בשני העשורים האחרונים".

 

בן שמעון מוסיף, כי "מבצעי אכיפה לבדם לא יועילו למיגור תאונות עבודה , יש לפעול להגשת כתבי אישום נגד מנהלי חברות ונושאי משרה בכירים, במצב הנוכחי הפועלים הכי חלשים ושקופים ממשיכים לשלם את מחיר הדמים וההפקרות בענף הבנייה וכבר מתחילת שנת 2020 אנו עדים לשלושה פועלים שנהרגו בתאונות עבודה שונות, בסמכות התובעת במשרד העבודה והרווחה להגיש כתבי אישום פלילים נגד מעסיקים וקבלנים אך בפועל לא נעשה כמעט כלום והמסר לקבלנים שמותר לבנות מגדלים על גופות של פועלים ואין אף אחד שישלם את מחיר הרשלנות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים