שינויים בהבדלי התמותה
מה מביא לאחוז תמותה גבוה מקורונה באיטליה ובספרד, ונמוך יחסית בסין ובגרמניה? השערה יש, ודאות אין. וגם: העולם בדרך לסטגנציה, העסקים מתמודדים באמצעות שינוי המודל העסקי
סטגנציה. כדאי שתזכרו את המילה הזו כי היא כנראה תתחיל להופיע בקרוב לא פעם, עד שהעולם יתגבר על המגפה. מצב של סטגנציה הוא מצב כלכלי שבו קיים קיפאון ארוך בייצור, במסחר ובפעילות העסקית של המשק. זה המקום שאליו העולם הולך בימים אלו, ולא בכוונה.
פרשנויות נוספות של דבי קאופמן
שתי בשורות טובות במשבר הקורונה - ואחת שיכולה להיות
המספרים שמאיימים למוטט את מערכות הבריאות בעולם
ההבדל בין איטליה לדרום קוריאה
הדבר המעודד היחיד הוא שכאשר נגיף הקורונה ייעלם מחיינו, המשק כנראה יחזור לתפוקה מלאה. מתי זה יקרה? כרגע אין לדעת, אבל בזכות הטכנולוגיה סביר להניח שאולי כבר בקרוב. אמש פרסמה חברת IBM שהצליחה בזכות מחשבי על למצוא 77 טיפולים פוטנציאליים לטיפול בקורונה. כך שזמנים בהחלט יכולים להתקצר בעידן הנוכחי.
מייסד אינטל גורדון ארל מור ניבא בשנת 1965 במה שהפך להיות "חוק מור" כי צפיפות הטרנזיסטורים במעגלים משולבים במחיר מינימלי תוכפל כל שנה וחצי עד שנתיים. משמע, כמות המידע שניתן יהיה להעלות על פיסת סיליקון תוכפל בכל תקופה כזו. היום החוק הזה הוא כבר פאסה. מחשבי על עושים את העבודה במהירות גבוהה פי כמה ולעתים תוך ימים ניתן לפתור תעלומות.
בינתיים, עד הגעה לתוצאות מובהקות שיובילו לחיסון, העולם מזרים לשווקים מיליארדים. אמש הודיע הבית הלבן שהוא מעביר למשק האמריקני חבילת סיוע שלישית בסכום כולל של שני טריליון דולר, השווה ל-10% מהכלכלה האמריקנית, כדי להציל את המשק ולסייע לכלל העסקים - בעיקר הקטנים. ועדיין, קיים חשש שזה לא יספיק.
טראמפ, שעיקר עסקיו בתיירות ופנאי, הצהיר שהוא לא יודע עד כמה הסיוע יעזור לו. לא ברור אם הצהרה זו נועדה להרגעה - או שדווקא תעורר דאגה. כך או כך, המשק האמריקני נכנס לסחרור וניתן לראות זאת בתנודתיות הרבה בשווקים. ביום שישי וול סטריט נסגרה בירידות של כ-4-5% וגם הנפט חזר לצלול, לאחר שתיקן ביום חמישי (מי צריך נפט כשאין כמעט כלכלה עובדת). ביום חמישי הקרוב צפויים להתפרסם נתוני התעסוקה ואז כנראה אמריקה תפנים יותר את המצב.
מספר הנדבקים בסוף השבוע עלה בארצות הברית משמעותית, ואמריקה מתחילה להיות קשוחה יותר עם תושביה - יותר סגירת עסקים, פחות בילויים, אין תנועת מטוסים ואט אט הכל דועך. עם זאת, כעת האמריקנים פועלים מהר. אמש דיווח ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני) שאישר ערכות בדיקה שמאפשרות אבחון קורונה בתוך 45 דקות.
עסקים רבים בארצות הברית כבר מתחילים להשתנות ולשנות את המודלים העסקיים שלהם. "בסט ביי" הכריזה שהיא הופכת מחברת אלקטרוניקה לחברה שתתאים עצמה לדרישות במלחמה בקורונה. "זיהינו צורך משמעותי למוצרים שקשורים בעבודה ולימוד מרחוק, כמו גם מקפיאי מזון", אמרו.
שינוי המודלים העסקיים בתקופה הקרובה יהיה עיקר העיסוק של חברות ועסקים רבים בכל המשקים בעולם, וגם בישראל צריך להתחיל לפתח חשיבה עסקית אחרת. עסקים יוכלו להמשיך לתפקד אם ייצאו מהקופסה ויתאימו את עצמם למצב החדש שהעולם כנראה יאלץ להסתגל אליו גם בעתיד. העולם משתנה לנגד עינינו וזאת כבר עובדה קיימת.
בסוף השבוע הפכה איטליה למדינה שבה מספר המתים מקורונה הוא הגבוה בעולם, גם לפני סין, מקור הנגיף. באיטליה קרוב ל-54 אלף נדבקים ו-4,825 מתים, לעומת יותר מ-81 אלף נדבקים בסין ו-3,261 מתים. בספרד 1,720 מתים מתוך 28 אלף נדבקים, ואילו בארה"ב ובגרמניה אחוזי התמותה נמוכים בהרבה. 348 מתים מכמעט 27 אלף נדבקים בארה"ב ו-84 מתים מתוך 22 אלף נדבקים בגרמניה.
לא ניתן עדיין לדעת בוודאות מה גורם להבדלי תמותה משמעותיים כל כך. אחת ההשערות היא אופי האוכלוסייה וגיל הנדבקים. ככל שהאוכלוסייה מבוגרת יותר אך "חמה" ומשפחתית יותר, שנוהגת להתקבץ ביחד, שיעור התמותה בה עולה. זה כנראה מה שמאפיין את האיטלקים והספרדים וכנראה גם את הישראלים.
באשר לטיפול יעיל אין משנה סדורה, אבל לפחות עד כה מדינות שנקטו בפעולות של בדיקות ובידוד כמו במזרח (סין, סינגפור, דרום קוריאה) ממשיכות פחות או יותר בשגרה, ואילו מדינות שלא עושות דבר למיגור הקורונה ולמלחמה בה, נכנסות לכאוס. חשיבות עליונה היא לזמן הפעולה. עקב העובדה שבכל יום המצב משתנה, ככל שמקדימים לפעול כך הסיכוי לחזור לשגרה עולה - והמסקנה היא שמקרי ווהאן ואיטליה לא נלמדו היטב במערב.
בספרד, גרמניה, צרפת וארצות הברית יש בימים אלו יותר מקרים של הידבקות בקורונה ביום מאשר אלו שנרשמו באיטליה ביום שבו הכריזה על סגר מוחלט. מה צופן העתיד? לא ברור, אבל אם לא תימצא תרופה במהירות זה לא נראה טוב.
הכותבת היא יועצת אסטרטגית, ומשמשת גם מנהלת פיתוח מחקר-עסקי במרכז למחקר למדיניות לאומית מוסד שמואל נאמן.